Publicat in: Stiri
Studiu de piata: Fermierii, interesati de pretul cerealelor si de pretul inputurilor - seminte, ingrasaminte, pesticide
Cele mai mari provocari ale fermierilor romani sunt legate de preturile la cereale (53%) si de preturile la achizitii/input-uri (44%), ambele cu impact direct asupra profitabilitatii fermei. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante concluzii ale studiului de piata Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011, desfasurat in perioada mai - august 2011 si realizat in cadrul proiectului AgroManager - Dezvoltare si performanta in afaceri, cel mai amplu proiect de leadership dedicat managerilor si antreprenorilor romani din sectorul agricol.
Efectuat de compania de cercetare de piata MRI Research & Consulting, studiul Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011 a avut in vedere doua obiective majore. Primul dintre acestea a fost cel de a afla care sunt nevoile de consiliere si suport ale fermierilor, prin identificarea domeniilor de activitate in care acestia ar avea nevoie de consiliere si prin evaluarea serviciilor de consultanta de care beneficiaza in prezent. Totodata studiul si-a propus sa obtina detalii despre atitudinile si preferintele fermierilor romani, urmarind trei directii: intelegerea modului de organizare si planificare a principalelor activitati agricole, identificarea principalelor sarcini si provocari cu care se confrunta fermierii in activitatile zilnice si intelegerea atitudinilor si a valorilor generale ale acestora.

"Acest studiu reprezinta pentru proiectul AgroManager una din principalele surse de informatii care pot indica nevoile de consultanta, asistenta sau ajutor comunicate de fermieri. Rezultatele acestui studiu ofera proiectului o indicatie statistica, extinsa, care completeaza in mod profesionist discutiile individuale ce au loc intre consultant si fermier", arata Gabriel Ionescu, Coordonator Consultanta, AgroManager.

"Este necesar ca in mod sistematic si continuu sa se colecteze aceste nevoi, pentru ca furnizorul de servicii de consultanta sa poata dezvolta materiale si instrumente ajutatoare pentru fermieri. Scopul acestora este sa le sustina cat mai bine activitatea, in sensul cresterii continue a performantei fermei in conditiile curente de piata (curs valutar, evolutia pietelor de marfuri, altele), pedo-climatice (evolutia structurii agro-chimice a solului, evolutia vremii - umiditate, temperatura) sau situatii economice locale ori internationale (factori economici, politici, sociali)", adauga Gabriel Ionescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Studiul a relevat faptul ca provocarile cele mai importante pentru fermieri sunt legate de preturile la cereale (53%) si de preturile la achizitii/input-uri (44%), ambele avand impact direct asupra profitabilitatii fermei. in ceea ce priveste planificarea activitatilor in ferme, studiul a aratat faptul ca aceasta inca are loc in majoritatea cazurilor pe hartie, desi in mare parte fermele intervievate detin si calculatoare. Astfel, planificarea platilor este facuta pe hartie de 58% din respondenti, iar in ceea ce priveste planificarea culturilor infiintate, hartia este suportul folosit in 83% din cazuri. Doar 3% dintre fermierii intervievati folosesc un soft special conceput pentru planificarea culturilor.

In prezent, doar 11% din respondenti beneficiaza de servicii de asistenta din partea unui specialist, in 8% din cazuri fiind vorba despre un consultant extern independent. Cel mai des serviciile sunt prestate prin vizita la ferma (82%), dar si la telefon (65%). Studiul a evidentiat faptul ca majoritatea respondentilor doresc asistenta din partea unui specialist extern - 77% au mentionat ca ar avea nevoie de consultanta.

Domeniile in care ar dori sa fie consiliati sunt in principal cel al tehnologiilor agricole - in special pentru fermele mici (sub 500 ha); asistenta economico-fianciara - in special pentru fermele medii (intre 500 si 999 ha) si accesarea fondurilor si a subventiilor.

Lipsa de timp liber, mentionata de majoritatea fermierilor, confirma nevoia de asistenta in abilitati de management, leadership, time management, pe care AgroManager isi propune sa le asigure participantilor din cadrul  proiectului, prin cursuri si programe de consultanta.

Studiul Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri calitative si cantitative, pe un esantion format din 151 de respondenti, din care 133 de ferme vegetale si 18 ferme zootehnice, acoperind partea de sud si sud-vest a tarii.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pretul cerealelor inregistreaza cresteri pe bursele europene
Pretul cerealelor inregistreaza cresteri pe bursele europene
In acest sens, cel mai tranzactionat contract la grau la bursa Chicago Board of Trade a afisat o...
Pretul cerealelor creste pe fondul crizei din Ucraina
Pretul cerealelor creste pe fondul crizei din Ucraina
Presedintele Pro Agro, Alex Jurconi, este de parere ca situatia din Ucraina nu are cum sa genereze...
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata...
Specialistii AgroAdvice scriu despre cultivarea graului de toamna, in ultimul numar al buletinului de consultanta agricola
Potrivit numarul 23 al buletinului AgroAdvice, alegerea unui soi este deosebit de importanta pentru...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016