Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Studiu de piata: Fermierii, interesati de pretul cerealelor si de pretul inputurilor - seminte, ingrasaminte, pesticide
Cele mai mari provocari ale fermierilor romani sunt legate de preturile la cereale (53%) si de preturile la achizitii/input-uri (44%), ambele cu impact direct asupra profitabilitatii fermei. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante concluzii ale studiului de piata Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011, desfasurat in perioada mai - august 2011 si realizat in cadrul proiectului AgroManager - Dezvoltare si performanta in afaceri, cel mai amplu proiect de leadership dedicat managerilor si antreprenorilor romani din sectorul agricol.
Efectuat de compania de cercetare de piata MRI Research & Consulting, studiul Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011 a avut in vedere doua obiective majore. Primul dintre acestea a fost cel de a afla care sunt nevoile de consiliere si suport ale fermierilor, prin identificarea domeniilor de activitate in care acestia ar avea nevoie de consiliere si prin evaluarea serviciilor de consultanta de care beneficiaza in prezent. Totodata studiul si-a propus sa obtina detalii despre atitudinile si preferintele fermierilor romani, urmarind trei directii: intelegerea modului de organizare si planificare a principalelor activitati agricole, identificarea principalelor sarcini si provocari cu care se confrunta fermierii in activitatile zilnice si intelegerea atitudinilor si a valorilor generale ale acestora.
"Acest studiu reprezinta pentru proiectul AgroManager una din principalele surse de informatii care pot indica nevoile de consultanta, asistenta sau ajutor comunicate de fermieri. Rezultatele acestui studiu ofera proiectului o indicatie statistica, extinsa, care completeaza in mod profesionist discutiile individuale ce au loc intre consultant si fermier", arata Gabriel Ionescu, Coordonator Consultanta, AgroManager.
"Este necesar ca in mod sistematic si continuu sa se colecteze aceste nevoi, pentru ca furnizorul de servicii de consultanta sa poata dezvolta materiale si instrumente ajutatoare pentru fermieri. Scopul acestora este sa le sustina cat mai bine activitatea, in sensul cresterii continue a performantei fermei in conditiile curente de piata (curs valutar, evolutia pietelor de marfuri, altele), pedo-climatice (evolutia structurii agro-chimice a solului, evolutia vremii - umiditate, temperatura) sau situatii economice locale ori internationale (factori economici, politici, sociali)", adauga Gabriel Ionescu.
Studiul a relevat faptul ca provocarile cele mai importante pentru fermieri sunt legate de preturile la cereale (53%) si de preturile la achizitii/input-uri (44%), ambele avand impact direct asupra profitabilitatii fermei. in ceea ce priveste planificarea activitatilor in ferme, studiul a aratat faptul ca aceasta inca are loc in majoritatea cazurilor pe hartie, desi in mare parte fermele intervievate detin si calculatoare. Astfel, planificarea platilor este facuta pe hartie de 58% din respondenti, iar in ceea ce priveste planificarea culturilor infiintate, hartia este suportul folosit in 83% din cazuri. Doar 3% dintre fermierii intervievati folosesc un soft special conceput pentru planificarea culturilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In prezent, doar 11% din respondenti beneficiaza de servicii de asistenta din partea unui specialist, in 8% din cazuri fiind vorba despre un consultant extern independent. Cel mai des serviciile sunt prestate prin vizita la ferma (82%), dar si la telefon (65%). Studiul a evidentiat faptul ca majoritatea respondentilor doresc asistenta din partea unui specialist extern - 77% au mentionat ca ar avea nevoie de consultanta.
Domeniile in care ar dori sa fie consiliati sunt in principal cel al tehnologiilor agricole - in special pentru fermele mici (sub 500 ha); asistenta economico-fianciara - in special pentru fermele medii (intre 500 si 999 ha) si accesarea fondurilor si a subventiilor.
Lipsa de timp liber, mentionata de majoritatea fermierilor, confirma nevoia de asistenta in abilitati de management, leadership, time management, pe care AgroManager isi propune sa le asigure participantilor din cadrul proiectului, prin cursuri si programe de consultanta.
Studiul Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri calitative si cantitative, pe un esantion format din 151 de respondenti, din care 133 de ferme vegetale si 18 ferme zootehnice, acoperind partea de sud si sud-vest a tarii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi