Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suprafata agricola care poate fi irigata in Romania depasi 1,8 milioane de hectare

suprafata-agricola-care-poate-fi-irigata-in-romania-depasi-18-milioane-de-hectare

In prezent, doar 610.000 de hectare beneficiaza de sisteme de irigatii, fermierii interersati pentru o astfel de investitie, putand accesa fonduri nerambursabile prin PNDR.


Suprafata agricola irigata a Romaniei poate fi marita la peste 1,8 milioane de hectare, de la 610.000 de hectare fara sa existe un impact negativ asupra resurselor de apa, releva concluziile unui studiu elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor, la solicitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
In acest sens, AFIR anunta ca primeste proiecte care vizeaza investitii in modernizarea sistemelor care au ca rezultat o marire neta a suprafetei irigate, aferente submasurii 4.3 I - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - Componenta infrastructura de Irigatii.
 
„Infrastructura de irigatii este un element cheie in ceea ce inseamna o agricultura sustenabila in Romania, atat pentru fermieri, cat si pentru populatie. Chiar daca nevoia de a iriga este mare, apa folosita pentru irigatii trebuie sa fie gospodarita cu mare grija, impactul consumului de apa asupra mediului, chiar si in folosul agriculturii, fiind unul major. Fara rezultatele acestui studiu, prevazut in Ghidul Solicitantului, Agentia nu a putut finanta pana acum proiecte care sa prevada cresterea suprafetei irigate. Analiza a fost cu atat mai necesara cu cat grija noastra in implementarea masurilor de dezvoltare rurala este legata atat de binele agriculturii cat si de protejarea mediului inconjurator si a infrastructurii naturale a Romaniei, acestea fiind conditii obligatorii pentru toate proiectele finantate prin PNDR”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian — Ionut Chesnoiu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

O investitie avand ca rezultat o marire neta a suprafetei irigate care afecteaza sursele de apa subterana sau de suprafata este eligibila numai daca acestea sunt considerate satisfacatoare in ceea ce priveste cantitatea de apa in planul de management al bazinului hidrografic. Totodata, eligibilitatea proiectului este data si de analiza de mediu realizata de catre autoritatea competenta, care trebuie sa confirme ca nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.
 
Sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi un milion de euro pentru fiecare proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1,5 milioane de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA — Statii de pompare a apei, SRP — Statii de repompare).
 
In context, AFIR a publicat pe propria pagina de Internet studiul intitulat ,,Analiza privind potentialul impact al sistemelor de irigatii asupra resurselor de apa din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizarii Strategiei Investitiilor in sectorul irigatii prin evaluarea indicatorilor aferenti regimului hidrologic'. Documentul, solicitat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a fost elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor.
 
Rezultatele cercetarii arata ca suprafata irigata a Romaniei poate fi marita fara a se inregistra un impact negativ asupra surselor de apa. In consecinta, suprafata irigata poate creste de la 619.000 de hectare la peste 1,8 milioane de hectare. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton