Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suprafata cultivata cu porumb va scadea cu 30 de procente anul viitor


Suprafaţa cultivată cu porumb va scădea anul viitor cu 30% faţă de 2008, când au fost cultivate 1,9 milioane de hectare, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, motivul pentru care agricultorii vor renunţa la aceste culturi îl reprezintă preţul mic cu care se vinde porumbul în acest moment.
"Un kilogram de porumb se vinde cu până la 0,4 lei pe kilogram, în timp ce anul trecut se vindea la un preţ dublu. Preţul nu va mai creşte pentru că în toate ţările Uniunii Europene producţia este una ridicată", a precizat reprezentantul FNPAR.

El a mai spus că scăderea preţului atât la nivel naţional cât şi european este amplificată de recesiunea economică.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit FNPAR, volumul stocului de intervenţie la nivel european, în cazul porumbului boabe a fost redus de la 1,5 milioane de tone în anul 2007, la 700.000 de tone în 2008. Anul viitor acest stoc nu va mai fi constituit.

Preşedintele FNPAR a mai spus că producţia de porumb se va ridica în 2008 la aproximativ şapte milioane de tone, în creştere cu 30% faţă de anul trecut.

Viorel Matei a precizat că pentru cultivarea şi întreţinerea unui hectar de porumb, costul este între 2.000 şi 2.400 de lei, iar producţia medie este de şase tone la hectar.

"Producătorii vor merge anul acesta pe pierderi cuprinse între 200 şi 400 de lei pe hectar ", a adăugat reprezentantul Federaţiei.

Acesta a atras atenţia asupra posibilităţii ca suprafaţa necultivată a României să crească anul viitor de la trei milioane de hectare la 3,7 milioane de hectare din cauza creşterii preţurilor la îngrăşăminte şi din lipsa posibilităţii contractării creditelor.

" Cultivatorii de porumb s-au confruntat în acest an cu creşterea costului de producţie, ţinând cont de creşterea preţului îngrăşămintelor chimice, cu 80% şi a motorinei cu 40%, urmate fiind de inflamarea preţului petrolului. Fără o reacţie rapidă, interesul agricultorilor faţă de această cultură va scădea, ceea ce va duce la creşterea importului de porumb din state terţe şi ca atare, subvenţionarea şi stimularea agricultorilor din afara Europei ", se arată într-un comunicat al FNPAR.

În această situaţie, reprezentanţii FNPAR solicită ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, să susţină la Comisia Europeană reintroducerea mecanismele de reglementare a pieţei cerealelor, care să permită constituirea intervenţiei la cereale fără limită de volum şi renunţarea la suspendarea taxelor vamale la importul de cereale.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016