Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Suprafetele irigate - Guvernul minte ca pe vremea lui Ceausescu
Agricultura romaneasca s-a intors cu 20 de ani in urma. La fel ca in "Epoca de Aur", ministerul de resort, condus in 2009 de Ilie Sarbu, primeste din teritoriu cifre umflate in ceea ce priveste suprafetele de teren agricol irigate. Astfel, Ministerul Agriculturii pretinde ca in Romania este asigurata irigarea a 560.000 hectare, la care s-ar mai adauga alte 200.000, care ar urma sa fie udate artificial in acest an. Pentru a se convinge de veridicitatea cifrelor prezentate de Guvern, Romania libera a verificat cum stau lucrurile in mai multe judete din sud-estul tarii. Aici, fermierii contrazic hotarat raportarile transmise catre Bucuresti din teritoriu si spun ca practica umflarii datelor este una veche in agricultura romaneasca.
Metoda prin care cifrele sunt masluite pentru a cosmetiza realitatea este originala: pe o anumita suprafata se fac mai multe "udaturi", iar aria cu pricina se inmulteste cu acest coeficient; in final, se raporteaza la Bucuresti o suprafata de cateva ori mai mare decat cea efectiv irigata. Asa cum se intampla pe vremuri, "planul" este depasit cu brio. Intre timp, lipsa apei din sol (in ciuda precipitatiilor din ultima vreme, considerate totusi insuficiente) duce agricultura la un pas de dezastru. In absenta unui sistem performant de irigatii, pentru anul in curs recoltele preconizate se anunta cu mult mai mici decat in 2008. Iar dezastrul are toate sansele sa se amplifice. Recent, ministrul Ilie Sarbu avertiza ca, pentru refacerea sistemelor de irigatii, sunt necesare miliarde de euro, dar si o strategie, care momentan lipseste.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News