Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Timis: Carnea de miel, tot mai putin solicitata
Solicitările timişenilor pentru carnea de miel scade de la an la an, cu toate acestea, în judeţ, crescătorii de oi şi capre estimează că vor fi sacrificaţi până la 40.000 de miei şi iezi pentru sărbătorile pascale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, dr. vet. Pompiliu Smultea.
Cu toate acestea, ciobanii nu se plâng, iar afacerile lor merg bine tot timpul anului, mai ales de când în zonă a crescut numărul italienilor şi al arabilor care preferă carnea de oaie sau capră.
'Primăriile din judeţ îşi vor amenaja centrele în care vor putea fi sacrificaţi mieii şi iezii. Autorizaţiile de funcţionare vor fi acordate pe perioadă limitată, respectiv, până la Paşti, şi trebuie să fie avizate sanitar şi să îndeplinească condiţiile minime de sacrificare şi comercializare a cărnii - apă curentă, spaţii ce pot fi uşor curăţate, pubele de colectare a pieilor sau a organelor animalelor', a spus Smultea.
Şeful DSVSA Timiş a mai precizat că niciun animal nu va putea fi expus comercializării înainte de expertizarea carcasei şi recoltarea splinei, care va fi examinată în laborator pentru a vedea dacă animalul nu suferă de encefalopatie ovină (boala vacii nebune).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pompiliu Smultea spune că în judeţ sunt autorizate două abatoare pentru tăierea mieilor (lângă Timişoara şi la Lugoj) şi că numărul asomatoarelor este suficient.
Cu toate acestea, el a remarcat că ciobanii preferă metoda tradiţională de sacrificare a mieilor, mai ales când comerţul se face direct între cumpărător şi baci, la stână.
Preţul este de 9-10 lei/kilogram de miel viu şi ajunge până la 18-20 de lei/kg de carne.
Inspectorii sanitar-veterinari au început verificările în pieţele şi halele agroalimentare din Timişoara, unde au şi apărut primii miei.
Au fost confiscate 144 de kilograme de carne de miel, pentru că nu erau îndeplinite normele igienico-sanitare de sacrificare şi comercializare a cărnii şi s-au aplicat mai multe amenzi.
În anii precedenţi, carnea de miel era foarte căutată şi se sacrificau peste 50.000 de miei şi iezi în sezon.
Carnea de miel conţine foarte multă gelatină motiv pentru care persoanele care au colesterolul ridicat, afecţiuni hepatice şi digestive o evită şi preferă carnea de peşte sau de pasăre.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News