Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trei centre de cercetare in domeniul pomiculturii pentru producerea de material saditor

trei-centre-de-cercetare-in-domeniul-pomiculturii-pentru-producerea-de-material-saditor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca pana la sfarsitul anului 2014, va exista un program de reconversie la pomicultura, domeniu care va primi o atentie speciala in noul PNDR, prin subprogramul dedicat pomiculturii. Alaturi de subprogramul pentru pomicultura, in perioada 2014-2020, se va mai pune accent pe sectorul de lapte si zonele montane si submontane.


Vor fi finantate trei centre zonale de cercetare in domeniul pomiculturii, care vor produce material saditor pentru anul 2014, cand va fi implementat programul de reconversie in pomicultura. Centrele de cercetare vor fi in sudul tarii la Pitesti – Maracineni, in zona Moldovei la Iasi si in zona Transilvaniei la Bistrita.
 
„Avem in plan la finalul lui 2014 sa incepem un program de reconversie la pomicultura dupa modelul pe care l-am implementat cu succes la viticultura. Vrem sa incepem si pe zona de pomicultura plecand de la o realitate care exista astazi in Romania. Peste 50 la suta din plantatiile pomicole sunt, din pacate, in declin. Din acest motiv, din banii europeni pe care ii avem pentru 2014-2020, o alocare importanta, un subprogram va fi dedicat pomiculturii. Mi-ar placea sa fim pregatiti cu material saditor din Romania in 2014, cand vom avea la dispozitie acesti bani europeni, nu cu material saditor pe care il importam din strainatate. Nu suntem pregatiti per ansamblu sa facem fata unei competitii. Din acest motiv, am luat decizia zilele trecute sa avem trei centre de cercetare extrem de importante, pe care sa le finantam ca sa reprezinte un punct de pornire pentru programul de pomicultura. Statiunea de la Bistrita poate sa deserveasca toata zona Transilvaniei. Vom face toate eforturile ca, in programul tematic pentru cercetare, in anul 2013 sa alocam sume importante astfel incat statiunea de la Bistrita sa devina o pepiniera pentru tot ce inseamna plantatie pomicola din Ardeal, asa cum vom incerca la Maracineni-Pitesti pentru sudul Romaniei si la Iasi pentru zona Moldovei”, a spus Constantin.
 
Ministrul a mai afirmat, ca vrea ca tara noastra sa fie pregatita in fata concurentei din strainatate. 
„Pe sectorul de pomicultura vrem sa fim pregatiti. Vom incepe programul de reconversie in a doua parte a anului 2014. Vrem sa pregatim sectorul de cercetare si de creare de pepiniere pentru pomicultura pentru competitia pe care o vom avea. Vom avea bani europeni la dispozitie, nu putini, ceea ce va atrage si investitori straini in aceasta zona, care vor dori sa-si vanda soiurile lor si atunci exista un pericol vis-a-vis de soiurile romanesti care sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ si mult mai bune din punctul de vedere al rezistentei la aceasta zona. Cercetarea din Romania s-a miscat in aceasta perioada si a produs soiuri rezistente si mult mai competitive decat soiurile din afara”, a conchis Ministrul Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h





Sursa foto: www.sxc.hu

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016