Publicat in: Stiri
TVA redus pentru lapte, oua si pasari vii
Aceste produse sunt prevazute in proiectul actualizat la Codului fiscal, insa mninistrul Agriculturii sustine ca in privinta laptelui nu s-a ajuns inca la o concluzie certa.
Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, si care a inclus initial doar painea, carnea, pestele, legumele si fructele, a fost extinsa prin includerea si altor produse, precum lapte, oua, animale si pasari vii.
 
Astfel, inproiectul de actualizare a Codului Fiscal este propusa extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9%, incepand cu anul viitor, alaturi de paine, pentru livrarea urmatoarelor bunuri: animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile si preparate din carne, peste si preparate din peste, cu exceptia pestilor ornamentali, lapte, produse si subproduse lactate, oua, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile si preparate din acestea.
 Primul proiect al noului Cod Fiscal, prezentat de Guvern in urma cu o luna, prevedea reducerea cotei TVA la 9% doar pentru carne, peste, legume si fructe, dar Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui a cerut Ministerelor Finantelor si Agriculturii si Parlamentului reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, spunea atunci ca Guvernul va lua in considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% si pentru lapte atunci cand va exista un consens intre fermieri si producatori, precizand ca fermierii n-au dorit introducerea masurii in prima varianta a Codului Fiscal.
 
Noul proiect mentine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 2016, si la 18%, incepand cu 2018.
La finalul unei intalniri pe care a avut-o ieri cu procesatorii si producatorii de lapte, ministrul Daniel Constantin a preciazat insa ca nu s-a ajuns inca la o concluzie clara in ceea ce priveste reducerea TVA la lapte din cauza diferendelor dintre acestia.
 
„Am avut o discutie si nu pot sa spun ca am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, ca exista o deschidere guvernamentala si in primul rand la Ministerul de Finante, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% si la produsele lactate pe tot fluxul de productie. Exista in momentul de fata un diferend intre producator si procesator pentru ca, sigur, procesatorii isi doresc o cota redusa de TVA, iar asta ar insemna sa avem un impact extraordinar la pretul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar insemna o crestere a consumului. Pe de alta parte, producatorul care se foloseste o perioada de timp de acel TVA de 24% in acest moment nu doreste o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care il are producatorul. Incercam sa gasim o solutie, astfel incat sa multumim si producatorii, si procesatorii. Sper sa o gasim pentru ca obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie in momentul de fata. Cred ca va trebui sa avem mai multe discutii cu producatorii si procesatorii, dar si cu Ministerul de Finante pe acest subiect”, a explicat Daniel Constantin.
 
Oficialul a mentionat totodata ca la acest moment, pe piata exista cantitate suficienta de lapte, in acest sens urmand ca procesatorul sa fie stimulat sa cumpere din tara mai ales dupa 1 aprilie 2015, cand vor fi eliminate cotele de lapte.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%, pana la 129.258 tone, potrivit datelor publicate...
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
In ceea ce priveste schema, aceasta este deschisa producatorilor agricoli, care au fost afectati...
O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
Conform proiectului, durata minima obligatorie va fi de 7 ani pentru a asigura previzibilitate si...
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
"In Programul de Guvernare avem un program ambitios pentru agricultura si industrie...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton