Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un numar de 24 de unitati Romsilva vor avea personalitate juridica, pentru a putea accesa fonduri europene
Un numar de 24 de unitati din structura Regiei Nationale a Padurilor /RNP/ - Romsilva vor avea personalitate juridica pentru a putea atrage fonduri europene, daca va fi aprobat proiectul de hotarare privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a RNP, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Este vorba de 23 de parcuri nationale din Romania, administrate in prezent de Romsilva si de Muzeul Cinegetic al Carpatilor 'Posada".
Potrivit proiectului de act normativ, directiile silvice - in numar de 41- vor ramane in continuare unitati din structura Romsilva, fara personalitate juridica, alaturi de Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Cresterea Animalelor de blana Tg. Mures.
Incadrarea personalului in noile structuri cu personalitate juridica la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se va face pe baza verificarii cunostintelor profesionale, in conditiile prevazute de lege, si in limita posturilor disponibile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit proiectului de hotarare, directiile silvice vor fi conduse de un comitet director si de un director, iar parcurile nationale vor functiona ca filiale cu personalitate juridica si vor fi conduse de un director numit de directorul general al Romsilva, conform Agerpres.
De asemenea, unitatile cu profil de cercetare-dezvoltare si de proiectare din structura Romsilva ar putea avea si un director stiintific, respectiv un director tehnic responsabil cu activitatea de dezvoltare tehnologica si proiectare de investitii.
Atributiile si competentele comitetului director al unitatilor din structura Romsilva se aproba de Consiliul de Administratie al Romsilva.
Conform actului normativ de reorganizare a Romsilva, acesta va functiona pe baza de gestiune economica si autonomie financiara.
Romsilva este regie autonoma de interes national, aflata sub autoritatea statului, prin autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, patrimoniul propriu inregistrat in evidentele contabile la data de 30 iunie 2008 totalizand 92,6 milioane lei. Acesta va fi preluat, in conditiile legii, de noua structura.
Scopul principal al Romsilva ramane gestionarea durabila si unitara a fondului forestier proprietate publica a statului, iar activitatea principala desfasurata de regie este 'silvicultura si alte activitati forestiere'.
Romsilva va aplica strategia nationala in domeniul silviculturii actionand pentru apararea, conservarea si dezvoltarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului, respectiv a celui proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau proprietate privata pe care il administreaza, precum si pentru gestionarea fondurilor de vanatoare si de pescuit atribuite.
De asemenea, RNP va recolta, prelucra si valorifica produsele specifice fondului forestier, va efectua lucrari de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare de investitii in domeniul silviculturii, precum si in alte domenii ale stiintelor naturale, si va intocmi documentatii topo-cadastrale.
Conform proiectului de act normativ, Romsilva va aplica strategia si implementarea programelor de ameliorare genetica a cabalinelor de rasa, cresterea, ameliorarea, calificarea si exploatarea efectivelor de cabaline din sectiile proprii, organizarea si desfasurarea de competitii hipice si cresterea animalelor de blana si efectuarea cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice in acest domeniu.
Nu in ultimul rand, RNP va desfasura si alte activitati precum vanatoare, capturarea cu capcane a vanatului si activitati de servicii anexe vanatorii, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite, pescuitul si acvacultura, prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor.
Romsilva desfasoara activitati de crestere a cabalinelor si animalelor de blana, actiuni de silvoturism si agrement, hipodromuri, echitatie si turism ecvestru si poate obtine venituri si din vanzarile de cabaline si de animale de blana, la intern si extern, din vanzarile de produse agricole excedentare, precum si din alte activitati si servicii.
Noul director general al Romsilva, Florian Munteanu, a anuntat recent ca depune spre aprobare la MAPDR proiectul de reorganizare a Romsilva pentru a putea fi avizat si trimis Guvernului spre aprobare.
"Proiectul de reorganizare a Romsilva prevede personalitate juridica cu patrimoniu public al statului in folosinta pentru parcurile nationale, iar restul patrimoniului obtinut din fonduri europene (bunuri mobile si imobile) va fi constituit ca patrimoniu privat. La ora actuala, sunt sume extrem de mari care vin de la UE pe acest segment si pe care nu le putem accesa din aceasta cauza, desi avem deja proiecte", a subliniat, recent, directorul general al Romsilva.
Seful RNP a precizat ca intarzierea luarii acestei decizii a fost determinata de anumite interese, dar si de probleme legate de lipsa de comunicare intre factorii implicati in elaborarea proiectului.
"Noile entitati vor fi administrate conform normelor europene din domeniu, ceea ce inseamna ca vor mai trebui angajati, pe langa personalul Romsilva, si alti specialisti. in prezent, in cele 23 parcuri avem peste un milion hectare de padure si, conform codului silvic, nu o putem lasa la indemana oricui", a adaugat Munteanu.
Initiativa Romsilva privind obtinerea personalitatii juridice pentru parcurile nationale si ariile nationale aflate in administrare a fost respinsa de mai multe ori, in 2007 si 2008, ultima data fiind respinsa la finele anului trecut, de Ministerul Finantelor Publice.
Eligibilitatea proiectelor depuse deja la mediu pentru obtinerea fondurilor europene pentru parcurile nationale a fost prelungita si pentru 2009.
RNP-Romsilva administreaza 23 de parcuri si arii protejate, cu un numar de 327 de angajati, sumele cheltuite anual depasind 2,2 milioane euro.
Romsilva a depus in 2008 la Ministerul Mediului 19 proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pentru ariile protejate, din care numai 14 au fost acceptate, in valoare totala de 18 milioane lei.
In Romania, primul parc national a fost Parcul National Retezat, infiintat in anul 1935. Suprafata totala a rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si naturale din Romania este de 1.203.340 hectare, reprezentand 5,04 la suta din teritoriul tarii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News