Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un politician roman considera ca vanzarea terenurilor catre straini este un lucru benefic
In vreme ce majoritatea celor implicati in agricultura atrag atentia asupra pericolelor care vin odata cu liberalizarea pietei funciare din 2014, exista politicieni care considera benefic aceasta liberalizare si spun ca noua legislatie va produce si efecte pozitive in economia Romaniei, ea urmand sa limiteze faramitarea excesiva a suprafetelor agricole.
"De la 1 ianuarie 2014, piata funciara din Romania va fi liberalizata, ceea ce va permite si cetatenilor Uniunii Europene sa cumpere terenuri agricole romanesti. Dincolo de faptul ca, fara doar si poate, se vor crea noi locuri de munca, noua forma a Legii privind vanzarea/cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare este binevenita, avand in vedere ca aceasta incurajeaza consolidarea terenurilor agricole, nu faramitarea lor", a declarat, la Strasbourg, europarlamentarul social democrat Viorica Dancila.
Ea este de acord cu limitarea suprafetei de teren ce poate fi achizitionata la maximum 100 ha de catre o familie, cerinta ce va elimina tendinta de specula.
"Ceea ce este inovator, din punct de vedere legislativ, si se va dovedi eficient este ca legea presupune si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare ce va asigura publicarea ofertelor de vanzare-cumparare pe site-ul propriu, verificarea exercitarii dreptului de preemtiune si care urmeaza sa alcatuiasca si sa gestioneze o baza de date a terenurilor agricole din Romania situate in extravilan", a mai adaugat Viorica Dancila.
De cealalta parte, reprezentantii fermierilor spun ca "suntem foarte aproape de prapastie".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
"Pana acum am fost contactat de foarte multe ambasade, din Israel, Orientul Mijlociu, din tarile nordice care m-au rugat sa le facilitez achizitia de terenuri agricole. Dar nu accept asa ceva. Asa cum spunea un croat: cine isi vinde pamantul isi vinde identitatea", a declarat, recent, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
La randul sau, Valeriu Steriu, presedintele comisiei prezidentiale de agricultura, considera ca "legea cumpararii terenurilor agricole de catre straini este o lege perfectibila, este in faza de dezbatere şi in aceasta luna se pot face corectiile necesare".
Monika Puiu, managing director al NHR Agropartners, a atras atentia asupra diferentei foarte mari de pret intre terenurile agricole din Romania si din alte state europene.
"Orice roman poate cumpara un teren in Austria cu diferenta ca un hectar acolo costa 50.000 de euro. Daca mergeti in Austria si cumparati trerenuri, acolo trebuie sa lucrezi terenul. Terenul este pentru agricultorii care muncesc din greu de dimineata pana seara. Agricultura nu este ceva care se face usor. Nu am incercat sa cumpar teren acolo, dar stiu ca trebuie sa dovedesti ca esti sau ai de gand sa devii fermier", a declarat Monika Puiu, la un eveniment organizat de Ziarul Financiar.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura