USTR solicita demiterea conducerii AFIR
Publicat la data de 05 Aug. 2022 in:
Stiri Uniunea "Salvam Taranul Roman" solicita demiterea conducerii AFIR pentru slaba gestionare a fondurilor europene din PNDR. In perioada de tranzitie 2021 - 2022, Romania a avut la dispozitie 2,84 miliarde de euro.
USTR cere demiterea conducerii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale pe fondul managementului defectuos din perioada 2021 - 2022.
"Romania a avut la dispozitie 2,84 miliarde euro la care se adauga contributia statului membru de inca 15 % din care la aceasta data Romania a absorbit numai 430 milioane euro (contracte platite catre beneficiari) conform datelor oficiale ale AFIR, de aici rezultand ca un procent de aproximativ 12% din total buget a fost cheltuit.
Reamintim inca odata faptul ca Romania trebuie sa cheltuiasca acesti bani pana la 31.12.2023 altfel tara noastra risca sa piarda acesti bani, neputand fi reportati in PNS 2023-2027", se arata intr-un comunicat al organizatiei remis Agerpres.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In acest sens, reprezentantii USTR atrag atentia asupra evaluarii dificile si "inadmisibil de lunga", dar si intarzierilor la evaluarea proiectelor depuse de peste 12 luni. Astfel, echipamentele propuse spre achizitie au ajuns sa fie depasite tehnologic.
USTR mentioneaza faptul ca rapoartele de selectie sunt intarziate si eronate, acest aspect regasindu-se si in cazul celor de contestatii. De asemenea, se semnaleaza si existenta unui numar mare de proiecte evaluate si declarate neeligibile initial, insa in urma contestatiilor depuse au devenit eligibile. In acest sens, USTR a mentioat existenta unor intarzieri la intocmirea si transmiterea contractelor de finantare catre beneficiari.
"Ei mai acuza si lipsa de transparenta in lansarea submasurilor, evaluarea si transmiterea informatiilor, informatii contradictorii publicate pe site-ul AFIR, site depasit tehnic care incurca/nu asigura o experienta fluenta utilizatorului final, proceduri de lucru, formularele de plata pentru beneficiari neadaptate situatiei reale si care nu sunt acceptate de platforma AFIR, alte formulare care nu pot fi semnate digital", scrie Agerpres.
In ceea ce priveste submasura 4.1a, Ghidul consultativ a fost publicat in luna ianuarie 2022. Submasura nu este deschisa nici pana la acest moment si nu exista un orizont de timp despre datele lansarii.
"Toate cele de mai sus dovedesc o slaba capacitate de gestionare a situatiei, de identificare a problemelor structurale in cadrul AFIR, de identificare si asigurare a resurselor necesare pentru buna functionare a institutiei si gestionarea apelurilor de proiecte. Pentru toate acestea dl. director Opreanu trebuie sa opreasca acest fiasco sa-si inainteze demisia de onoare si sa lase alti profesionisti sa salveze ce se mai poate salva, sa salveze taranii si fermierii care au nevoie disperata de aceste fonduri.
Il rugam si pe domnul ministru Daea sa faca o analiza proprie a activitatii AFIR din ultimul an si sa dispuna masurile necesare si obligatorii", se mai spune in comunicatul organizatiei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>