Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vaca de lapte, omorâtă de regulile UE şi de criză


Piaţa lactatelor din Moldova a ajuns să se „strice”, pe fondul lipsei subvenţiilor, dar şi a înăspririi regulilor sanitar-veterinare impuse de comunitatea europeană pentru producători. După 1989, distrugerea capacităţilorde producţie a redus numărul bovinelor crescute în marile ferme, ceea ce a pus o mare presiune pe oferta de materie primă. Cum marii producători nu mai pot prelua de la ţărani lapte, nefiind conform cu normele europene, industria lactatelor a resimţit o şi mai mare presiune, care ameninţă sectorul produselor lactate.
Ultima mare lovitură dată jucătorilor din acest domeniu este eliminarea subvenţiilor, începând cu 1 ianuarie 2010. „Până la începutul acestui an s-a oferit o subvenţie, pentru cei care întruneau anumite condiţii de calitate. Este vorba despre 3.000 de lei vechi pe litru, bani care însemnau profitul pe care un crescător de animale îl obţinea din livrarea laptelui”, ne-a declarat Mihai Pantazi, din cadrul AgroComplex Lunca Paşcani.

Distrugerea fostelor IAS-uri şi CAP-uri au făcut din România un stat dependent de materie primă din import. Nefiind autonomi din punct de vedere al capacităţilor de producţie, jucătoriide pe piaţa românească trebuie să accepte condiţiile furnizorilor externi. Anul acesta au suferit o creştere neaşteptată de preţ, care, cel mai probabil, se va resimţi în preţul produselor de la raft. „Firma noastrăare un statut special, pentru că producem mare parte din lapte în fermele proprii. Nu depinde exclusiv de materia primă din import şi de aceea nu am avut de suferit atât de mult de pe urma unui eveniment important care a avut loc în acest an. Preţul laptelui a crescut de la 24 de cenţi pe litru, la 45 de cenţi pe litru, ceea ce înseamnă aproape o dublare”, ne-a declarat Gigel Grigore, directorul Ilvas SA Vaslui.

El spune că cea mai mare greşeală pentru România a fost distrugerea bazelor de producţie, în care se creşteau animale şi de unde se livra materia primă. În locul fostelor cooperative agricole sau institute agronomice nu s-a mai făcut nimic, lăsând industria lactatelor românească fără furnizori de materie primă. „S-a distrus şi nu s-a mai pus nimic la loc iar noi, din cauza măsurilor UE, nu putem să ne aprovizionăm decât de la ferme autorizate. Pentru ţărani sunt reguli de netrecut. Trebuie să ai ştampila ovală ca să putem cumpăra lapte, ceea ce ne împinge către import”, ne-a declarat Grigore. Legislaţia pentru procesatori nu este foarte dură, dar nu poate fi îndeplinită de către micii fermieri. „Trebuie să ai o fermă mare pentru a putea supravieţui”, completează directorul Ilvas.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Evenimentul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016