Scumpirile de anul trecut la unele produse precum cartofii, uleiul sau legumele au avut loc pentru că procesatorii şi magazinele nu au renunţat la marjele mari de profit şi pentru că aceştia nu relaţionează cu producătorii, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Vinovată pentru scumpiri a fost lipsa de relaţionare a pieţei cu producătorii de cartofi. Dacă această relaţionare ar fi foarte bine făcută, cu producători de cartofi din zonele favorabile, precum Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, zona Făgăraşului sau Suceava, şi s-ar forma aceste parteneriate, cum s-au format pe anumite sectoare, nu ar fi probleme de creştere a preţurilor", a spus Tabără.
El crede că nu lipsa alimentelor produse în România a dus la scumpiri, ci importurile masive.
"Parteneriatele dintre producătorul autohton şi magazin nu au fost create. Ei (magazinele şi procesatorii - n.r.) au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat şi la cartof, unde marea majoritate a mărfii vândute anul trecut nu era din România. Foarte mulţi dintre cartofii aceia foarte mari, frumoşi erau rebuturi. Pentru că în ţările producătoare, şi cartoful foarte mic, şi cel foarte mare, se elimină de la alimentaţie", a afirmat ministrul Agriculturii, citat de Gandul.
"Vinovată pentru scumpiri a fost lipsa de relaţionare a pieţei cu producătorii de cartofi. Dacă această relaţionare ar fi foarte bine făcută, cu producători de cartofi din zonele favorabile, precum Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, zona Făgăraşului sau Suceava, şi s-ar forma aceste parteneriate, cum s-au format pe anumite sectoare, nu ar fi probleme de creştere a preţurilor", a spus Tabără.
El crede că nu lipsa alimentelor produse în România a dus la scumpiri, ci importurile masive.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Parteneriatele dintre producătorul autohton şi magazin nu au fost create. Ei (magazinele şi procesatorii - n.r.) au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat şi la cartof, unde marea majoritate a mărfii vândute anul trecut nu era din România. Foarte mulţi dintre cartofii aceia foarte mari, frumoşi erau rebuturi. Pentru că în ţările producătoare, şi cartoful foarte mic, şi cel foarte mare, se elimină de la alimentaţie", a afirmat ministrul Agriculturii, citat de Gandul.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News