Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea terenurilor agricole romanesti catre nerezidenti, aproape o certitudine

vanzarea-terenurilor-agricole-romanesti-catre-nerezidenti-aproape-o-certitudine

Sansele de a bloca vanzarea terenurilor pentru straini dupa 2013 sunt aproape de zero, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, la Forumul National de Agricultura.


"Noi am acceptat in tratatul de aderare aceasta clauza, aceasta obligatie, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piata terenurilor agricole din Romania. Cine vorbeste azi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani de zile se inseala. O astfel de negociere dureaza intre 3 si 6 luni si ar trebui sa ne uitam sa vedem ce tratat de aderare al unei tari a fost modificat vreodata. De aceea cred ca sansele de a bloca vanzarea terenurilor agricole catre straini sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri, dar sansele sunt foarte reduse pentru ca noi ne-am luat aceasta obligatie ca dupa sapte ani de la intrarea in UE sa liberalizam piata", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca in domeniu ar putea fi infiintata o banca funciara care sa se ocupe de comasarea terenurilor si care sa aiba drept de preemtiune la a cumpara terenurile pe care persoanele fizice vor sa-l vanda.

"Este singura cale de a incerca sa mentinem terenurile intr-o apartenenta nationala si nu de a bloca, dar mai ales de a face in primul rand comasare. Este un proiect la care lucram, iar cand o sa fie definit vom veni sa il prezentam public", a mai spus Stelian Fuia.

Acest subiect a fost discutat recent de seful MADR impreuna cu parlamentarii germani aflati in Romania, dar si cu ambasadorul Olandei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Astept know-how atat din Olanda cat si din Germania pe aceasta tema. Banca funciara trebuie sa fie o institutie care sa ajute la comasarea terenurilor, sa aiba drept de preemtiune pentru a cumpara terenurile in parcele micute de la proprietarii care vor sa il vanda, il comaseaza, dupa care va trebui sa il puna inapoi pe piata prin concesiune, in special tinerilor care vor sa se stabileasca in agricultura", a adaugat oficialul MADR.

Romania are, in prezent, 1.048.000 de exploatatii subventionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.

Potrivit MADR, strainii - persoane fizice - nu pot cumpara terenuri agricole in Romania pana in 2013, decat daca sunt firme cu actionariat strain, acestea fiind considerate persoane juridice romane. Romania este conditionata prin tratatul de aderare sa inceapa din 2014 vanzarea de teren pentru nerezidenti.

La ora actuala circa 7-8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei. intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016