Vesti bune! Producem mai mult lapte si importam mai putin
Publicat la data de 28 Iun. 2019 in:
Stiri Institutul National de Statistica ne arata ca putem sa ne bucuram de cateva vesti bune. Romania produce mai mult lapte si importa mult mai putin. In plus, produsele finite pe baza de lapte au cunoscut si ele o crestere consistenta.
Unitatile de procesare au colectat anul trecut o cantitate totala de lapte brut de 1,163 milioane de tone, in crestere cu 8% ( 86.218 tone) fata de 2017, cea mai mare pondere fiind detinuta de laptele de vaca, respectiv 1,120 milioane de tone, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.
Laptele brut de vaca colectat in 2018 fata de anul precedent a inregistrat un plus de 92.583 tone (+9%), in timp ce cantitatile de lapte brut de oaie, capra si bivolita au scazut cu 15,3%, 9,7% si respectiv cu 4,3% in perioada analizata.
Potrivit datelor INS, importurile de lapte brut au scazut anul trecut fata de 2017 cu 9.024 tone (-6,6%), totalizand 128.138 tone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In anul 2018, cea mai mare crestere a productiei s-a evidentiat la branza topita cu 1.080 tone (+12,1%), pana la 10.011 tone, urmata de lapte de consum cu 17.064 tone (+5,9%) si un total de 306.037 tone, branza (inclusiv urda) cu 5.172 tone (+5,7%) si un total de 96.243 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 3.915 tone (+1,8%), respectiv 215.573 tone si smantana cu 581 tone (+0,9%), pana la 67.051 tone.
Productia de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (84,7% din productia totala de branzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.507 tone (+5,8%), totalizand 81.557 tone.
Pe de alte parte, au fost consemnate scaderi ale productiei in anul 2018 fata de anul 2017 la unt cu 1.236 tone (-10,2%), pana la 10.871 tone si lapte praf cu 110 tone (-4,6%), respectiv o productie de 2.267 tone.
Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (39,9%), Nord-Est (20,1%) si Nord-Vest (18,9%).
Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (47,1%), Nord-Vest (22%), Vest (peste 13%) si Nord-Est (peste 11%). Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 75% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat): Centru (36,9%), Bucuresti-Ilfov (peste 23%) si Nord-Vest (18,1%).
Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (52%), Vest (peste 20%), Nord-Vest (11,8%) si Nord-Est (9,4%). Branza s-a produs, indeosebi, in regiunile Centru (40%), Nord-Est (22,9%), Nord-Vest (15,7%), Sud-Muntenia (9,4%) si Sud-Est (8,9%). De asemenea, cea mai mare productie de branza topita a fost obtinuta in regiunea Centru (90,7%), arata Agerpres.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>