Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Au fost stabilite plafoanele pentru ajutorul national tranzitoriu in sectorul vegetal si cel zootehnic
Aproximativ 189.000 fermieri vor beneficia de cel putin un sprijin prin ANT si se vor efectua plati pentru 11 milioane capete de animale si 1.4 milioane tone de lapte.
In sedinta de marti, guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) in sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2018. Asfel, valoarea plafonului dedicat ajutoarelor natioanle tranzitorii este de 268.466.600 euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In sectorul vegetal, fondurile se distribuie astfel:
line-height:115%;font-family:" times="">-102.361.800 euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil;
-6.600 euro pentru in pentru fibra si canepa pentru fibra;
-1.656.200 euro pentru tutun;
-100.800 euro pentru hamei;
-1.818.600 euro pentru sfecla de zahar.
Cuantumul pe hectar se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea sumelor prevazute la suprafetele eligibile corespunzatoare.
De asemenea, sumele pentru sectorul zootehnic vor fi repartizate astfel:
-22.228.800 euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
-93.416.400 euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
-46.877.400 euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul per unitatea de masura se calculeaza de catre APIA, prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile la efectivele de bovine, respectiv la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.
Pentru sectorul vegetal fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie inscrisi in evidentele APIA, sa exploateaze suprafete eligibile pe care se afla culturi amplasate pe teren arabil si sa detina contract cu procesatorii pentru livrarea productiilor obtinute de in, cinepa, hamei, tutun si sfecla de zahar. Pentru cultura de cinepa este necesara autorizatie de cultivare.
Fermierii din sectorul zootehnic trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: sa detina exploatatii inregistrate in RNE, in care sa existe cel putin un animal identificat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, sa fi livrat si/sau vandut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte in anul de referinta (ANT bovine lapte), sa fi detinut un efectiv de minimum 3 capete bovine cu varsta de minimum 16 luni la data de referinta, inregistrate in RNE (ANT bovine carne), efectivul din exploatatia inregistrata in RNE sa fie de minim 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au implinit varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului in care se depune cererea unica de plata (ANT ovine /caprine).