Finantare de 200.000 euro pentru tinerii fermieri. Care sunt conditiile de eligibilitate?
Publicat la data de 05 Iul. 2023 in:
Subventii Noua linie de finantare de 200.000 euro/ferma ii vizeaza pe tinerii fermieri instalati deja ca sefi de exploatatie.
De asemenea, interventia DR-12 din Planul National Strategic se refera la consolidarea exploatatiilor tinerilor fermieri care s-au instalat recent, in exercitiul financiar precedent.
Tinerii fermieri trebuie sa incheie proiectul de instalare pentru a putea beneficia de aceasta finantare. Mai exact, acestia trebuie sa implementeze planul de afaceri si sa-si primeasca si transa a doua de bani.
"Tinerii fermieri (care au accesat fonduri europene in perioada de tranzitie – n.r.) pot accesa linii de finantare din PNS daca si-au dus la indeplinire tot ceea ce si-au propus in planul de afaceri. Vorbim aici de renumita transa II, de 25%. Tinerii fermieri au posibilitatea sa primeasca cei 25% la minim 12 luni de la primirea primei transe de plata. Ar fi bine sa-si pregateasca dosarul cererii de plata pentru transa II.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
As vrea sa enumar cateva din documente, avem cateva elemente de noutate fata de ce stiam in 2014-2020. In perioada de tranzitie s-a primit punctaj pentru forma asociativa, iar ei trebuie sa comercializeze minim 50% prin aceasta forma asociativa. Vad foarte multi fermieri ca nu stiu sa faca acest lucru, au gasit cooperative doar pentru a primi o hartie. Sa nu uitam ca incepand din 2022, a intrat in vigoare sistemul e-factura si e-transport, deci ei trebuie sa aiba un contabil sa-i invete cum sa faca aceste lucruri, pentru ca expertii OJFIR vor verifica aceste facturi si in aceste sisteme digitalizate.
Sa-si faca achizitiile cum trebuie, sa respecte ce le-a zis consultantul si care sunt cerintele; la orice tip de achizitie este nevoie de proforma, de factura, plata se face doar prin transfer bancar, este nevoie de certificat de calitate, conformitate, garantie (unul din ele), proces verbal de predare-primire, proces verbal de receptie si asa mai departe.
Sunt lucruri de care trebuie sa tina cont pentru a primi transa II si pentru a nu da inapoi banii pe care i-au primit in prima transa si sa nu devina restantieri la AFIR, pentru ca nu vor mai putea accesa o alta linie de finantare de care se vorbeste, renumita masura de 200.000 de euro, cu parte de cofinantare de 20%.
Tot pentru intocmirea dosarului de plata pentru transa II, au nevoie de diverse avize de la autoritatile statului, de la Agentia de Mediu, DSP, DSV, poate si de la Inspectoratul de Stat in Constructii, in functie de tipurile de investitii pe care si le-au propus", a precizat Ion Paunel intr-o emisiune AgroTV.
Investitiile in consolidarea exploatatiilor tinerilor fermieri instalati si a fermierilor recent instalati beneficiaza de o valoare a sprijinului de maximum 200.000 euro/proiect. Costurile eligibile pornesc de la 65% si pot ajunge pana la 80% in functie de conditii. Eligibili la sprijin sunt tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri in cadrul submasurii 6.1 din PNDR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>