Publicat in: Subventii
Gradul de absorbtie al fondurilor pe dezvoltare rurala a depasit 72 la suta
Conform datelor furnizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Romania a atras pana in prezent 6,43 de miliarde de euro din aceste fonduri.
De la demararea PNDR, in anul 2008, AFIR a gestionat 148.414 cereri de finantare, in valoare de peste 18,3 miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 95.992 proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 116 la suta a fondurilor publice disponibile prin PNDR pentru proiecte de investitii, arata datele AFIR.

Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, inca de la lansare, de un interes foarte mare, fiind semnate contracte de finantare cu 12.982 de tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 326 milioane de euro, iar platile efectuate depasesc 258 de milioane de euro.

Potrivit datelor AFIR, pentru masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, au fost contractate din bani europeni 2.735 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 882 milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale catre beneficiarii acestei masuri de aproximativ 513,3 milioane de euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Un sprijin important pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole obtinute in fermele din Romania a reprezentat masura 123, prin care 2.639 de beneficiari au solicitat fonduri europene nerambursabile. Au fost semnate pana in prezent 1.050 de contracte de finantare, cu o valoare totala de 750 de milioane de euro.

Aceste sume includ schemele de ajutor de stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar si schema N578 din anul 2010 si 2012. Pentru beneficiarii masurii 123 au fost efectuate plati de aproximativ 422,8 milioane de euro, iar pentru schemele de ajutor de stat peste 132 milioane de euro, mentioneaza reprezentantii AFIR.

Interesul pentru masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”, care avea ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie impotriva inundatiilor, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali, a fost destul de scazut, fiind depuse 52 cereri de finantare, din care au fost contractate doar 26 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de 1,55 milioane de euro.

Masura de „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” (Masura 312) a inregistrat 9.499 de cereri de finantare depuse, fiind contractate 3.333 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 431 milioane de euro. Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de peste 252 milioane de euro.

Cererea foarte mare de fonduri pentru dezvoltarea de activitati non-agricole a reprezentat o confirmare ca, la nivelul mediului rural romanesc, se petrece o schimbare de mentalitate si de paradigma. Populatia a inteles ca din punct de vedere economic dependenta de o singura activitate — agricultura — este generatoare de riscuri importante, iar diversificarea este solutia potrivita pentru a raspunde provocarilor tot mai numeroase care apar.

De asemenea, turismul rural si agroturismul din Romania datoreaza o buna parte din dezvoltarea lor fondurilor europene implementate prin AFIR. Astfel, pentru „Incurajarea activitatilor turistice” (masura 313) au fost contractate 1.808 proiecte, in valoare de 257,6 milioane de euro, iar pentru proiectele contractate prin aceasta masura au fost platiti 71,3 milioane de euro.

Potrivit AFIR, pe masura de renovare si dezvoltare a satelor (Masura 322), au fost depuse peste 3.317 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR, pana in anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depasita de patru ori. Au fost contractate 879 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de 1,74 de miliarde de euro, fiind platiti peste 1,32 miliarde de euro.
PNDR 2007 — 2013 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 — 2013, bani europeni care trebuiau contractati pana la finele lui 2013, dar care pot fi platiti pana la sfarsitul lui 2015.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR: Sprijin de 50.000 euro pentru micii fermieri
AFIR: Sprijin de 50.000 euro pentru micii fermieri
Aceasta linie de finantare trebuia lansata la sfarsitul anului trecut. In prezent, nu se cunoaste...
Fonduri europene. Surse de finantare pentru micii fermieri in 2025
Fonduri europene. Surse de finantare pentru micii fermieri in 2025
In acest sens, unul dintre sectoarele mai putin norocoase este cel al achizitiei de utilaje in...
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Conform raportului de selectie realizat dupa finalizarea contestatiilor pentru sesiunea 01/2023,...
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
Aproape jumatate din aceasta suma a fost destinata infiintarii si modernizarii exploatatiilor...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton