Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Investitii de peste jumatate de miliard de euro in industria de morarit si panificatie
Marea majoritate a fondurilor europene absorbite de acest sector au provenit din proiecte depuse in cadrul programului PNDR 2007-2013.
In ultimii ani, industria de morarit si panificatie a fost unul din sectoarele in care s-au facut investitii masive, a caror valoare totala depaseste 500 de milioane de euro, conform estimarilor facute de Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie. Acesta a mai precizat totodata ca este vorba de investitii facute din fonduri europene, cele mai multe proiecte din acest sector primind finantare in cadrul programului PNDR 2007-20013.
De altfel, in industria de morarit si panificatie, respectivul program are cea mai mare rata de absorbtie, foarte putine fiind cazurile in care proiectele depuse au fost respinse de la finantare. O problema la acest capitol, in opinia lui Viorel Marin, ar fi faptul ca multe dintre proiecte au fost depuse in ultimul moment, insa presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie este de parere ca lucrurile se vor indrepta odata cu noua alocare financiara, tinand cont si de faptul ca aplicantii au capatat deja experienta.
Probleme mai mari le-au avut investitorii din morarit si panificatie in ceea ce priveste cofinantarea, intrucat institutiile bancare se arata inca destul de reticente cand vine vorba de finantarea unor proiecte din aceste sectoare. „Nu e usor sa asiguri cofinantarea, dar nici sa primesti 500 de milioane de euro gratuit nu e de ici-colea. Bancile se uita mult mai atent la datele din proiecte decat stiu sau pot sa o faca cei din autoritatile de management, iar functionarii care gestioneaza fondurile europene se tem sa nu li se impute ceva, astfel ca tind sa se ingroape in birocratie”, a precizat Viorel Marin.
In opinia acestuia, birocratia este impusa de autoritatile romanesti nu de cele europene, intrucat in randul functionarilor autohtoni exista temerea permanenta ca ar putea fi acuzati de coruptie sau alte ilegalitati, stiut fiind faptul ca cei care gestioneaza fonduri europene sunt atent verificati. Astfel, „in loc sa avem Ghiduri ale Solicitantilor de trei-patru pagini ca afara, la noi au cateva sute de pagini, pline de detalii. Asa se face ca la noi au fost respinse cereri de decontare in cazuri in care in proiect era trecuta achizitia de suruburi cu cap patrat dar lucrarea s-a facut cu suruburi cu cap rotund sau situatii in care se dorea achizitia unui camion alb, iar furnizorul a livrat unul albastru” s-a mai plans presedintele asociatiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Prin noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 vor fi finantate mai ales proiecte care prevad scurtarea traseului produselor agroalimentare de la producator la consumator, adica proiectele care vizeaza integrarea activitatilor de productie cu cele de procesare si comercializare. Prima sesiune de depunere a proiectelor prin PNDR va fi deschisa incepand de maine.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
- » APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
Idei de afaceri in agricultura