Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Masuri din PNDR care sprijina proiectele de obtinere a energiei din resurse regenerabile
Numarul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, in anul 2015 fata de 2014 numarul acestora a crescut la 442 de la 320 in 2014, iar suprafata totala solicitata la plata in 2015 a fost de circa 5.000 ha.
In interventia sa, ministrul Achim Irimescu a afirmat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin politicile sale, sprijina dezvoltarea agriculturii si culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricola Comuna. Ca şi in cazul celorlalte culturi agricole (grau, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atat la scheme de plati directe din fonduri europene, cat si la ajutorul national tranzitoriu finantat din bugetul national.
Cuantumul/ha al acestor plati, se stabileste anual prin Hotarare a Guvernului, dupa determinarea suprafetelor eligibile la plata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la finalul lunii martie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Tot din bugetul national, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiaza de rambursarea sumelor care reprezinta diferenţa dintre acciza standard si acciza redusa de 21 euro/1000 litri motorina. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maxima anuala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 100 litri/ha.
„Numarul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, in anul 2015 fata de 2014 numarul acestora a crescut la 442 de la 320 in 2014, iar suprafata totala solicitata la plata in 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine in sprijinul investitorilor care isi propun sa activeze in productia de biomasa prin masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, care ofera posibilitatea finantarii investitiilor in producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protectia mediului, de atenuarea efectelor schimbarilor climatice si de adaptare la acestea, dar si la cresterea numarului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice”, a mentionat ministrul Achim Irimescu.
La eveniment au luat parte Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei, Jean Valvis, vicepresedinte AOAR, Gustav Melin, preşedinte AEOBIOM (Asociatia Europeana pentru Biomasa), Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Ionel Nitu, presedintele New Strategy Center si altii.
Masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 care sprijina proiectele de obtinere a energiei din resurse regenerabile sunt:
- Masura 4 ”Investitii in active fizice” sprijina printre altele si investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiara totala pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.
- Masura 6 ”Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” sprijina investitiile in productia de combustibili din biomasa. Unul din domeniile de diversificare acoperite in cadrul sub-masurilor 6.2 ” Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 6.4 ” Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” este productia de combustibil din biomasa (ex.: fabricare de peleti si brichete), in vederea comercializarii, producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile pentru desfasurarea propriei activitati. Alocarea financiara aferenta submasurii 6.2 este de 117,8 milioane euro, iar pentru masura 6.4 este de 152,6 milioane euro.
- Prin intermediul submasurii 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” se acorda sprijin pentru impadurirea terenurilor agricole si neagricole, printre speciile eligibile pentru impadurire se regasesc inclusiv salcamul si 3 specii de salcie: Salcie alba, Salcie capreasca, Salcie plesnitoare. Aceasta submasura beneficiaza de o alocare financiara de cca. 124,5 milioane euro.
Prin masurile de interes local ce ar putea fi finantate prin masura 19 ”Dezvoltarea Locala LEADER” sunt incurajate printre altele si investitiile ce vizeaza promovarea utilizarii surselor de caldura pe baza de biomasa, crearea si dezvoltarea de sisteme de producere si distributie a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publica totala pentru 2014-2020 este de 563,5 milioane euro.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.2 din 5 voturiUltima ora
- » AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
Idei de afaceri in agricultura