Publicat in: Subventii
Masuri pentru stimularea arendarii - Persoanele care dau in arenda terenurile agricole vor primi 30-100 euro/an pe hectar
Statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioada de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se mentioneaza in proiect.

DESCARCA PROIECTUL LEGISLATIV PRIVIND STIMULAREA COMASARII TERENURILOR AGRICOLE

In cazul vanzarii, proprietarul terenului va primi 200 euro pe hectar.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Primele se acorda o singura data in cazul vanzarii, sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. La vanzare, prima se acorda doar o singura data.

Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedeaza terenurile trebuie sa aiba cel putin 55 de ani si sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata.

De asemenea, cedentii trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile nu trebuie sa faca parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte contracte legale.

Exceptie fac persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiza medicala.

Actul normativ isi propune sa stimuleze comasarea terenurilor agricole si prin sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si a serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara, precum si prin garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor.

Legea va interzice scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cedate pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data expirarii contractului de arenda, respectiv 10 ani de la data instrainarii.

Acordarea primelor pentru arenda inceteaza in cazul in care contractele incheiate intre cedent si cesionar sunt denuntate inainte de termenele stabilite. Daca denuntarea contractului de arenda se face din culpa cedentului, acesta restituie in totalitate sumele primite pana la data denuntarii.

In cazul decesului proprietarului terenului, mostenitorii incaseaza prima datorata anului calendaristic in care s-a produs decesul.

Atat prima de instrainare, cat si sustinerea cheltuielilor notariale, se aplica pentru terenuri agricole de maxim 50 hectare de cedent. Persoanele care arendeaza sau vand terenuri agricole beneficiaza si de o prima pentru servicii notariale si de cadastru, care reprezinta plata integrala a tarifelor percepute pentru aceste servicii.

Resursele financiare necesare pentru plata primei pentru cedarea exploatatiei, precum si pentru garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cele pentru sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si a celor aferente serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

In Romania se inregistreaza un dezechilibru structural prin existenta unui numar foarte mare de ferme mici in paralel cu fermele foarte mari. Se constata, de asemenea, o imbatranire a fortei de munca din agricultura, cu o pondere de peste 50% a persoanelor cu varste mai mari de 45 de ani, se spune in nota de fundamentare a proiectului.

Aproximativ 60% din fermierii eligibili pentru plata pe suprafata au peste 60 de ani, iar fermierii cu varsta de peste 60 ani detin circa 25% din suprafata eligibila. Conform anuarului statistic al Romaniei 2009, 3,9 milioane de exploatatii agricole individuale, respectiv 17.700 de exploatatii cu personalitate juridica, utilizeaza 65,2%, respectiv 34,8 % din suprafata agricola.

Totodata, fermele cu suprafete intre unul si zece hectare reprezinta 93,5% din totalul fermelor si exploateaza 32,3% din suprafata eligibila pentru platile directe pe suprafata, fermele intre 10-100 hectare reprezinta 5,4% din total si detin 15,5% din suprafata eligibila, iar exploatatiile de peste 100 de hectare reprezinta 1,1% din total, insa exploateaza 52,2% din suprafata eligibila.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
Conform proiectului, durata minima obligatorie va fi de 7 ani pentru a asigura previzibilitate si...
Ministerul Agriculturii: Noi vesti despre subventia de 73 euro/cap de vaca
Ministerul Agriculturii: Noi vesti despre subventia de 73 euro/cap de vaca
"Inainte sa vin la emisiune m-am interesat despre Ordonanta de Urgenta cu privire la...
Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
"Intram intr-o linie dreapta de discutii pentru Programul National de Redresare si...
Ministrul Oros, catre seful PSD: Ati facut o lege care favorizeaza marii arendasi
Ministrul Oros, catre seful PSD: Ati facut o lege care favorizeaza marii arendasi
"In momentul aparitiei legii, s-a produs un blocaj. In perioada noiembrie-decembrie am...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016