Petre Daea ameninta cu taierea subventiilor in cazul legumicultorilor care folosesc substante toxice
Publicat la data de 08 Mai. 2023 in:
Subventii In contextul unei anchete care a scos la iveala faptul ca mai multi legumicultori ar fi pus in vanzare legume stropite cu substante toxice, ministrul Agriculturii a amenintat cu taierea subventiilor. In acest caz sunt vizate substantele cu o concentratie de pana la de opt ori mai mare decat limita admisa.
Autoritatile ii vor monitoriza pe cei care beneficiaza de sustinere financiara prin programe nationale pentru cultivarea legumelor in sere si sorii. In acest sens, pe piata nu vor mai ajunge produse care nu sunt conforme din cauza continutului ridicat de substante chimice.
"In primul rand, le-am spus-o foarte clar specialistilor din Autoritatea Fitosanitara sa urmareasca fiecare producator care are programul acesta de legume si sunt obligati prin actul acesta normativ sa verifice. Asta e primul lucru pe care trebuie sa il faca.
In al doilea rand, sfatuiesc fermierii sa nu foloseasca aceste proceduri, intrucat ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia in viitor de sprijin din partea statului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Monitorizam si asemenea situatii trebuie sa le scoatem din practica acelora care urmaresc, prin mod artificial, sa mareasca viteza de desfasurare a proceselor biologice si sa castige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substante care nu sunt permise", a declarat ministrul Petre Daea.
Inspectorul de Politie Judetean Buzau au informat ca au fost organizate mai multe perchezitii in judetele Buzau si Ilfov. In urma acestora, au depistat in flagrant un barbat care transporta sute de recipiente cu substante chimice provenite din Turcia.
Una dintre persoane ar fi procurat substantele respective cu o concentratie mai mare fata de cea admisa in Uniunea Europeana, potrivit unor surse apropiate anchetei. Ceilalti doi suspecti cresteau gradual saturatia solutiei cu pana la de opt ori mai mult pentru a forta coacerea legumelor intr-un interval cat mai scurt, pentru a fi comercializate in perioada cand pretul acestora este mai ridicat. Dupa ce legumele din solarii se coceau, erau vandute in depozite en-gros aflate in relatii contractuale cu hipermarketuri. Au existat cazuri in care legumele ajungeau pe raft cu eticheta BIO.
"Lucrurile nu le poti controla in momentul in care ele pleaca pe retelele de distributie, dar noi trebuie sa urmarim lucrurile la producator si o facem, motiv pentru care aceste masuri pe care le-am luat le vom pastra printr-o monitorizare exacta a tuturor producatorilor din Romania", a mai spus ministrul Agriculturii.
DSVSA Buzau a auntat ca termenul de incepere a controalelor din piete care ii vizeaza pe comerciantii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost declarat cu doua saptamani dupa aparitia informatiilor potrivit carora legumele stropite cu substante toxice ar fi ajuns in comert.
"Avand in vedere incidentul petrecut saptamana trecuta, Directia Sanitar Veterinara a dispus prin conducerea acesteia intarirea controalelor in directia productiei primare, in sensul ca vor decala controalele cu doua saptamani si vor incepe din data de 15 mai la nivelul productiei primare a legumelor, respectiv rosii", a declarat Iulian Moca, purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>