Romania va primi 21 de miliarde de euro pentru agricultura de la UE
Publicat la data de 26 Feb. 2020 in:
Subventii Uniunea Europeana va acorda Romaniei 21 de miliarde de euro pentru agricultura in exercitiul bugetar 2021 - 2027. Politica Agricola Comuna, odata ce va fi definitivata ar aduce fonduri esentiale dezvoltarii sectorului acesta in tara noastra.
"Deocamdata avem negocieri atat la nivelul ministrilor, dar ati vazut ca sunt negocieri si la nivelul sefilor de stat si de guverne, apoi negocieri destul de dure in Parlamentul European privind aceasta Politica Agricola Comuna si privind cele doua elemente de noutate – Green Deal si conceptul Farm to Fork. Noi, ca minister, dorim ca aceasta noua Politica Agricola Comuna sa fie prietenoasa cu mediul, dar dorim sa fie prietenoasa si cu fermierii, si cu agricultorii, si atunci dorim ca toate aceste masuri care se cer in plus sa fie si finantate substantial, pentru ca altfel va fi foarte greu sa ii lamurim pe cei care activeaza in agricultura sa acceseze aceste masuri, daca nu vor fi sprijiniti consistent si din punct de vedere financiar, si riscam sa pierdem acele sume care vor fi dedicate acelor masuri de clima si mediu si nu vor fi acceptate de fermieri", a explicat Adrian Oros.
Ministrul demis al Agriculturii a mai spus, insa, ca avem parte de "multa lauda" si nu facem nimic concret.
"De ani de zile ne laudam ca suntem granarul Europei si, practic, noi nu facem altceva decat sa exportam subventii, adica avem exporturi de materii prime, in general cereale si animale vii, si importam materie procesata cu valoare adaugata foarte mare. Incepand din 2015 practic, balanta comerciala este deficitara, deficitul pe 2018 a fost de peste 1 miliard de euro, iar in primele luni ale anului 2019, pentru ca doar pana acolo avem datele, este de 988 de milioane de euro. Prin masurile pe care le vom finanta consistent si directionat in noul Program National Strategic dorim sa schimbam aceasta paradigma in care sa exportam subventii si sa finantam, in primul rand, calitatea, procesarea, depozitarea, zootehnia, adica sa crestem animale cu valoare genetica ridicata care sa fie vandabila la preturi competitive si, in primul rand, sa sprijinim ferma de familie, pentru ca aici este un pericol foarte mare", relateaza Oros.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Romania va ajunge abia in 2026 sa aiba subventii egale cu media europeana in agricultura, care este acum de 266 euro/ha, in timp ce fermierul roman incaseaza doar 195 de euro/ha. Si asta daca guvernantii romani nu vor reusi sa grabeasca procesul de convergenta.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.