Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sprijin financiar exceptional pentru producatorii de fructe
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca au fost stabilite masuri exceptionale cu caracter temporar pentru producatorii din sectorul fructe, prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale - OMADR nr.243/2017, pentru retragerea de pe piata in vederea distribuirii gratuite.
Beneficiarii masurii exceptionale pot fi organizatiile de producatori din sectorul fructelor, recunoscute in conformitate cu art.154 din Regulamentul (UE) nr.1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului (…) cu completarile ulterioare, precum si producatorii de fructe care nu sunt membri ai acestor organizatii.
Sunt eligibile urmatoarele produse din sectorul fructelor destinate consumului in stare proaspata:
(a) merele clasificate la codul NC 0808 10;
(b) perele clasificate la codul NC 0808 30;
(c) prunele clasificate la codul NC 0809 40 05;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
valabila 48h
(d) piersicile si nectarinele incadrate la codul NC 0809 30;
(e) ciresele clasificate la codul NC 0809 29 00.
Beneficiarii produselor retrase sunt persoanele carora li se asigura asistenta specializata de catre destinatarii prevazuti la art. 411 alin.(3) din OMADR nr.694/2008 privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume (…) cu modificarile si completarile ulterioare, si care beneficiaza de aceste cantitati suplimentar fata de cantitatile din aceste produse pe care destinatarii le achizitioneaza in mod obisnuit.
Cantitatile de produse retrase sunt distribuite gratuit catre:
a) asociatii sau fundatii care furnizeaza servicii sociale pentru diverse categorii de persoane aflate in risc de excluziune sociala si asigura masa beneficiarilor si/sau deruleaza activitati de preparare si distribuire de hrana si ajutoare alimentare;
b) unitati penitenciare, scoli, institutii publice de educatie si tabere de vacanta pentru copii, precum si catre institutii/unitati/centre publice de asistenta sociala, spitale, care beneficiaza de aceste cantitati suplimentar fata de cantitatile pe care le achizitioneaza in mod obisnuit din aceste produse.
Cantitatea eligibila pentru sprijinul financiar exceptional este de maximum 500g/saptamana pentru o persoana, distribuirea fiind facuta cel putin o data pe saptamana.
Destinatarii trebuie:
a. sa respecte normele prevazute de Reg. (UE) nr.1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului (…) cu completarile ulterioare, precum si pe cele emise in temeiul acestuia;
b. sa tina o contabilitate a stocurilor separata in cazul operatiunilor respective;
c. sa se supuna controalelor prevazute de dreptul Uniunii Europene si
d. sa prezinte documentele justificative privind destinatia finala a fiecarui produs in cauza, sub forma unui certificat de receptie sau a unui document echivalent care sa ateste preluarea, de catre o terta parte, a produselor retrase, in vederea distribuirii lor gratuite.
Producatorii interesati depun la Centrele judetene APIA o notificare cu privire la intentia de retragere de la comercializare a unor cantitati de produse. Notificarea este verificata la nivelul Centrului judetean in ceea ce priveste conformitatea, eligibilitatea solicitantului si a produselor, corelatia cu datele inregistrate in IACS.
Formularistica este prevazuta in anexele 1 si 2, ce fac parte integranta din OMADR mai sus mentionat.
Producatorul este contactat de inspectorii APIA pentru a stabili programul operatiunilor de retragere deoarece acestea trebuie sa se desfasoare sub monitorizarea APIA pentru a fi eligibile (control de nivel I).
In termen de 30 de zile de la finalizarea operatiunilor, producatorii depun la centrele judetene APIA cererea de plata. Se realizeaza apoi controalele de nivel II si dosarele de plata sunt trimise la APIA Central unde are loc verificarea administrativa si plata sprijinului financiar.
Agentia va monitoriza zilnic cantitatile de produse care fac obiectul masurii retragerii de pe piata si va sista aplicarea acestei masuri la data epuizarii cantitatii alocate Romaniei.
Pentru conversia in lei se foloseste cursul de schimb al BCE din ultima zi a lunii anterioare celei in care a avut loc operatiunea de retragere de la comercializare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.5 din 2 voturiUltima ora
- » Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
- » Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
- » CE propune un sprijin de 120 milioane de euro
- » Fonduri europene. Finantare pentru tinerii fermieri
- » APIA: Cati bani primesc apicultorii pentru familiile de albine
Idei de afaceri in agricultura