Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cele mai importante lucrari ale solului: aratura
Lucrarile solului sunt toate lucrarile care se aplica de la eliberarea acestuia de o cultura pana la semanatul alteia pentru a crea un mediu favorabil de viata plantelor.
Principalele lucrari ale solului sunt: aratura, lucrarea cu grapa, cu cultivatorul, cu combinatorul, cu nivelatorul, cu tavalugul etc.
Aratura. Este lucrarea de baza a solului, se executa cu plugul si consta in intoarcerea brazdei, afinarea, maruntirea si nivelarea solului.
Pentru realizarea acestei operatiuni plugul dispune de un fier lung care taie brazda lateral si o desprinde de restul solului, un brazdar care desprinde brazda la partea ei inferioara si de o cormana care ridica si intoarce brazda desfacand-o in parti mai mici de sol.
Prin aratura se afaneza solul pe o anumita adancime, creandu-se un raport optim intre spatiul lacunar capilar si necapilar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Se incorporeaza in sol miriste, resturile vegetale si ingrasamintele. In felul acesta se imbogateste solul in materie organica si se reface intr-o oarecare masura humusul. Se distrug buruienile, incorporandu-se in sol atat partile vegetale cat si semintele.
Unele seminte de buruieni incorporate in sol mai adanc nu mai pot ajunge la suprafata. Se creeaza conditii bune pentru acumularea apei in sol din precipitatiile care cad. In situatia ca apa este in exces, prin aratura executata mai invalurat si mai adanc se poate indeparta excesul de apa.
Aratura contribuie la imbunatatirea structurii solului. Se introduce sub brazda stratul de la suprafata in care structura este depreciata si se aduce la suprafata un strat nou de sol cu o structura mai buna.
Regimul termic al solului este imbunatatit. Astfel in solurile reci prin aratura se favorizeaza circulatia aerului mai cald de la suprafata solului. Se realizeaza un schimb mai activ intre aerul din atmofera si aerul din sol.
Aratura contribuie la combaterea bolilor si daunatorilor plantelor cultivate. Prin aratura sunt scosi la suprafata diversi daunatori, larve etc. care sunt distrusi de razele solare sau de pasari.
Se distrug unele plante gazda pentru bolile plantelor, se distug galeriile daunatorilor. Se imbunatateste activitatea microorganismelor din sol. Se inmultesc bacteriile aerobe care descompun materia organica si pun la dispozitia plantelor elemente chimice nutritive.
Realizarea acetor obiective conduce la aprecierea calitatii araturii reflectata prin anumiti indici de calitate cum sunt: epoca de executare, adancimea de executare, gradul de maruntire, indicele de afanare, gradul de valurire, prezenta gresurilor etc.
Calitatea araturii depinde de mai nulti factori si anume: constructia plugului, natura solului si epoca de executare a araturii, gradul de acoperire a solului cu vegetatie, relieful terenului, forta de tractiune si viteza de deplasare a agregatului de arat.
Araturile se clasifica dupa mai multe criterii:
- dupa constructia plugului, dupa adancimea la care se executa si dupa epoca in care se executa. In functie de constructia plugului se pot obtine urmatoarele feluri de araturi:
a) Aratura cu plugul cu cormana normala. Este aratura care se executa in mod obisnuit pe suprafetele cele mai mari de teren.
b) Aratura cu plugul cu antetrupita . in fata corpului obisnuit al plugului se gaseste un corp de plug mai mic si cu acesta se desprinde un strat de pamant de la suprafata de cca. 10 cm care se introduce in brazda si peste acesta se rastoarna brazda de catre corpul obisnuit al plugului.
c) Aratura cu plugul cu scormonitor. In spatele corpului de plug se gaseste un scormonitor (cutit in forma de dalta) care afaneaza fundul brazdei fara a aduce pamantul la suprafata.
d) Aratura cu plugul cu discuri. Corpul plugului este inlocuit cu discuri care au rolul de a taia si afana solul. Se foloseste pe terenurile cu cantitati mari de resturi vegetale si pe terenurile defrsate unde apar lastari sau sunt resturi lemnoase.
e) Aratura cu plugul reversibil. Se foloseste pe terenurile in panta, unde este enecesar ca brazda sa se rastoarne numai intr-un singur sens.
Dupa adancimea la care se executa araturile sunt:
a) Aratura superficiala. Este cea care se executa la 10-15 cm adancime.
b) Aratura normala. Etse aratura care se executa la adancimea de 18-20 cm.
c) Aratura adanca. Se executa la 23-25 cm adancime.
d) Aratura foarte adanca. Se executa la 25-30 cm.
e) Aratura de desfundare. Se executa la 40-80 cm adancime si numai pentru infiintarea plantatiilor de vii si pomi fructiferi.
Dupa epoca de executare araturile sunt:
a) Aratura de vara. Se executa vara pentru culturile de toamna, de primavara sau pentru culturile duble.
b) Aratura de toamna. Se executa toamna pentru culturile de toamna si de primavara.
c) Aratura de iarna. Se executa in ferestrele iernii, cand nu s-au putut executa araturile de vara sau de toamna.
d) Aratura de primavara. Se executa in mod cu totul exceptional cand din diferite motive nu s-au putut executa araturile de vara sau de toamna. In zonele cu precipitatii abundente si deci cu umiditate mare se executa in mod curent.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.81 din 35 voturiIdei de afaceri in agricultura