Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legumele in stare proaspata. Situatia existenta pe pietele externe
Bioproduct.ro - legumele, piata, uniunii, europene, recolta, productia, produse, furnizori
Recolta de legume in Uniunea Europeana in 2002 a fost de 52,5 mln. de tone. Italia si Spania sunt principalii producatori de legume din Uniunea Europeana. Aceste doua tari produc impreuna mai mult de jumatate din productia totala de legume a UE: Italia - circa 15 milioane de tone anual, iar Spania - 12 mln. de tone. Productia de legume in UE este prezentata in tabelul de mai jos.
Diagrama 1. Productia de legume in UE pe tari
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Datele din tabel denota o crestere semnificativa in producerea de legume in perioada analizata, cu exceptia conopidei. De asemenea, se contureaza o situatia stabila in producerea legumelor de importanta minora, cum ar fi: usturoiul, anghinarea si sparanghelul. Tomatele sunt produsul ce domina productia de legume in UE. Principalele tari producatoare de tomate sunt Italia si Spania, carora le revin 2/3 din productia totala. Spania si Olanda sunt principalii producatori de ceapa, Franta si Marea Britanie sunt furnizorii de baza de morcovi. Importul Importul de legume in tarile Uniunii Europene in 2002 a constituit 8,1 mln. de tone, valoarea totala a acestuia fiind de 6,6 mlrd. de euro. Comparativ cu anul precedent, s-a inregistrat o scadere de 6% in termeni valorici si de 2% - in termeni cantitativi. Principalii furnizori de legume in UE sunt Spania si Olanda, care insumeaza circa 60% din totalul importurilor (in termeni valorici) efectuate de celelalte state-membre. Principalii furnizori de legume in stare proaspata in Uniunea Europeana Spania - 34% Olanda - 28% Franta - 7% Italia - 6% Belgia - 5% Maroc - 3% Principalii furnizori pe produse (cota-parte a importurilor in UE) Tomate – Spania (41%), Olanda (34%), Belgia (6%), Maroc (6%) Ardei - Olanda (41%), Spania (40%), Israel (4%), Turcia (3%), Franta (9%) Ceapa - Olanda (26%), Spania (22%), Franta (10%), Italia (7%), Belgia (7%) Mazare si fasole - Kenya (27%), Spania (14%), Maroc (10%), Franta (10%), Olanda (8%), Zimbabwe (4%) Porumb dulce - Tailanda (36%), SUA (12%), Spania (10%), Franta (9%), Israel (7%), Olanda (6%), Zimbabwe (6%) Piata CSI Federatia Rusa Conform datelor Ministerului agriculturii din Federatia Rusa, pana la 1 octombrie 2003, intreprinderile agricole au recoltat 680 mii de tone de cartofi de pe o suprafata de 53 mii de hectare. Recolta la hectar a constituit 129,2 c/ha, ceea ce este cu 16,5 c/ha mai mult decat in anul 2002. Legumele au fost colectate de pe o suprafata de 45 mii de hectare. Recolta inregistrata a fost de 505 mii de tone, productivitatea medie - de 111 centnere la hectar. Acest indicator este practic identic celul din anul 2002. Belarus Belarus a prognozat pentru anul 2003 o recolta bogata. Conform analizelor preliminare, recolta de legume a fost de doua ori mai mare decat in anul 2002. Recolta bogata de cartofi, morcovi, sfecla si varza a dus la micsorarea preturilor la aceste produse pe pietele din Belarus. Cel mai solicitat produs pe piata, traditional, este cartoful, al carui pret variaza intre 200 si 250 de ruble belaruse pentru un kilogram. Republica Moldova Productia locala si exportul. Recolta de legume din anul 2003 a fost estimata la 420 mii de tone. Circa 100 mii de tone din aceasta cantitate fiind livrate fabricilor de prelucrare, 35 mii de tone – indreptate pe pietele externe, iar restul pentru comercializare pe piata interna. Ministerul agriculturii si industriei alimentare prognoza pentru anul 2003 o recolta de circa 350 mii tone de cartofi, necesitatile constituind 600 mii de tone. Recolta de cartofi in 2003 este la nivelul anilor precedenti. Astfel, in 2000 au fost recoltate 330 mii de tone, in 2001 – 385 mii de tone, iar in 2002 – 325 mii de tone. Lipsa cartofilor pe piata este determinata de insuficienta materialului semincer de calitate. În anul 2003 fermierii locali au importat din Germania doar 18 mii de tone, pe cand cantitatea necesara era de 150 mii de tone de cartofi. O parte din recolta a fost compromisa si de seceta din luna iulie a anului 2003. Consumul de cartofi in Republica Moldova se mentine in ultimii cinci ani relativ la acelasi nivel, fiind de 65-69 kg pe cap de locuitor. Conform datelor Ministerului agriculturii si industriei alimentare, in anul 2003 in stare proaspata urmau sa fie exportate 80 mii tone de fructe si legume. În 2002 au fost exportate 114 mii tone. Printre cauzele care au provocat diminuarea drastica a livrarilor de legume pe pietele externe se numara seceta din vara ce a afectat in special plantatiile de ceapa si varza. O alta cauza este scaderea nivelului exporturilor in Ucraina, care a introdus taxe vamale destul de mari. Exporturile de legume sunt efectuate in cea mai mare parte in Belarus si Federatia Rusa, unde legislatia vamala nu este atat de aspra. În prima tara – 18,9%, iar in cea de-a doua - 63,3%. Conform datelor Departamentului vamal, in 2002 Republica Moldova a exportat legume in valoare totala de 4,7 mln. USD. Principale produse de la capitolul 07 „Legume, plante, radacini si tuberculi alimentari” (conform Sistemului armonizat) solicitate la export au fost: ceapa, varza in stare proaspata, rosiile proaspete, morcovii, cartofii, ardeii dulci, vinetele, radacinile de hrean, mazarea verde sau uscata si fasolea. Principalele piete de desfacere pentru legume in stare proaspata si volumul exporturilor in 2002 (tone) Belarus Ceapa 5457 Tomate 1458 Ceapa pentru seminte 507 Ardei dulci 400 Varza 124 Vinete 110 Morcov 42 Radacini de hrean 34 Usturoi 7 Federatia Rusa Ardei dulci 459 Tomate 350 Ceapa 330 Mazare verde 220 Ceapa pentru seminte 165 Radacini de hrean 162 Varza rosie 26 Fasole 22 Morcov 20 Sub aspectul speciilor, se exporta: Tomate soiuri timpurii – Leana, Nota, Solearis, Persei, Peto-86; soiuri medii si tarzii – Viteazi, Viza, Victoria, Fakel, Amulet; Ardei gras soiuri – Lastocika, Podarok Moldovi, Bogatiri. Vinete soiuri – Rada, Almaz, Sukleiski. Ceapa soiuri – Haltedon, Stuttgarter Riesen. Morcov soiuri – Krasavka, Şantena 2461, Konservnaia 63. Varza soiuri – hibridul Resistor F1, Iuniskaia. Castravete soiuri – hibrizi Rodniciok, Contact, Concurent, Legenda.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News