Lemnul metalic - ce este si cum va influenta agricultura
Cercetatorii au reusit sa creeze un nou material la fel de puternic ca titaniul, dar atat de usor incat poate pluti in apa. L-au botezat lemnul metalic. Implicatiile acestuia in agricultura pot fi extraordinar de utile.
Oamenii de stiinta sunt in cautarea de noi materiale mai usoare, dar mult mai puternice. Pana in momentul de fata, in industria auto, cu precadere, a fost folosita fibra de carbon care e un plastic ranforsat suficient de puternic incat sa inlocuiasca pe alocuri aluminiul si chiar sa fie folosit la structura principala a masinii. Acest nou material, lemnul metalic, va putea fi utilizat in tot felul de industrii. Agricultura va fi una dintre ele.
Cercetatorii de la trei universitati de prestigiu din lume (Pennsylvania, Illinois si Cambridge) si-au dat mana pentru a gasi formula ideala care sa stea la baza unui nou tip de material utilizabil in mai multe industrii. Modalitatea prin care lemnul metalic a fost realizat a fost publicata in jurnalul Scientific Reports.
In primul rand, acestia au suspendat sfere de plastic minuscule, de cativa nanometri, in apa. Au evaporat apoi apa, facand sferele sa se aseze intr-un model ordonat. Dupa acest pas, au folosit electroplacarea pentru a imbraca sferele in nichel. Finalmente, ei au utilizat un solvent pentru a dizolva sferele de plastic pentru a lasa doar nichelul in loc. Materialul rezultat este 70% spatiu gol, adica o densitate extrem de scazuta. De aici isi primeste si numele de lemn mentalic, intrucat structura celulara seamana cu cea a lemnului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Materialele celulare sunt poroase. Daca te uiti la lemn, atunci vei vedea ca unele parti sunt dense, ingrosate si au rolul de sustine intreaga structura, iar unele parti sunt poroase pentru a sprijini functiile biologice, cum ar fi cea de transport de nutrienti inspre celule", spune James Pikul.
In momentul de fata le ia cercetatorilor aproximativ 24 de ore sa creeze un astfel de material de dimensiunea unui timbru. Daca vor reusi sa produca lemnul metalic la scara industriala, atunci beneficiile sale vor fi extraordinare pentru mai multe domenii.
Lemnul metalic in agricultura
Noul material va putea fi folosit in agricultura in mai multe moduri.
In primul rand, utilajele folosite in intregul domeniu vor putea consuma mult mai putin combustibil. Astfel, cheltuielile aferente recoltei vor scadea considerabil.
In al doilea rand, structurile extrem de usoare si rezistente vor putea ajuta fermierii sa creeze sere care pot fi facil mutate sau modificate.
In al treilea rand, lemnul metalic va putea sta si la baza constructiilor in care se depoziteaza culturile, avand in vedere proprietatile sale inedite prin care blocheaza bacteriile si microbii.
Cu siguranta se vor gasi mult mai multe utilizari ale acestui nou material incredibil de promitator.
Pana atunci, insa, ne descurcam cu ce avem.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>