Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tehnologia de cultura la degetelul rosu
Degetelul rosu (Digitalis purpurea) este o planta erbacee, bienala pana la perena, exclusiv de cultura, rar salbaticita in vecinatatea gradinilor si plantatiilor, iubitoare de lumina, umezeala in sol si aer. Degetelul rosu cere climat umed si cald, cu ierni blande si sol acoperit cu zapada. Prefera locuri insorite, cu expozitie sudica pentru a primi cat mai multa lumina si solurile luto-nisipoase si nisipoase cu regim favorabil de umiditate, cu reactie neutra sau usor acida.
Valorifica bine cernoziomul levigat si solul brun roscat de padure.Radacina pivotanta lunga de 20-30 cm ,cu ramificatii subtiri si foarte dese. In primul an formeaza o rozeta cu 15-20 frunze.
Tulpina apare in al doilea an inalta de 30-120 cm, erecta, neramificata, alipit-cenusiu-paroasa. Frunzele bazale alungit –ovate, cele mijlocii eliptic-lanceolate, iar cele superioare sesile, crenat dintate, fata superioara zbarcita si prevazuta cu peri scurti, cenusii, nervatiune penata evidenta.
Florile sunt tubulos-campanulate, larg deschise, rosii purpurii, rar albe sau colorate intermediar intre alb si rosu, cu punctatiuni negre in interior.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Fructul este o capsula ovoida pubescenta,cu doua loji. Semintele sunt mici, ovoide, brune-deschis.
Ce recoltam de la degetelul rosu
Frunzele (Digitalis purpurea folium) sunt recoltate in anul I de vegetatieUnde se cultiva degetelul rosu
Degetelul rosu se cultiva in zonele umede si racoroase ale tarii. In sud specia se cultiva numai in conditii de irigare. Degetelul se poate cultiva pe orice tip de sol dar cele mai potrivite sunt solurile fertile si structurate. In mod spontan, degetelul rosu creste pe locuri inalte unde solul are o umiditate redusa dar umiditatea atmosferica este ridicata. Pe locurile joase unde apa stagneaza, degetelul ierneaza mai greu si este atacat de putregaiuri la radacina. In cultura, daca este inmultit prin rasad , are nevoie de multa apa, mai ales la plantare si dupa plantare. In camp rasare de regula bine daca a fost semanat in pragul iernii, fiindca solul are umezeala in permanenta pana la suprafata. Este cunoscut ca o specie heliofila. Desi creste spontan in zona padurilor, degetelul rosu se gaseste numai in paduri luminoase de conifere inalte sau in luminisuri, taieturi proaspete.Degetelul rosu, in stare spontana se intalneste obisnuit pe soluri pietroase de origine granitica, rar calcaroasa, de o adancime mica si cu o reactie slabacida spre neutra. Adus in cultura el se poate cultiva pe toate tipurile de sol, chiar pe cele turboase. Solurile grele lutoase nu sunt insa potrivite mai ales cand au si un relief neregulat, intrucat plantele tinere pot fi usor innamolite si chiar daca nu pier, pot stagna in vegetatie si o luna de zile. Astfel se sustine ca degetelul rosu se intalneste rar pe soluri calcaroase, cultivat pe asemenea soluri are o actiune farmacologica mai slaba.
Rotatia culturii la degetelul rosu
Cele mai bune premergatoare sunt acelea care lasa solul cat mai curat de buruieni. Asa sunt prasitoarele sau graul cultivat dupa trifoi, care lasa solul intr-o stare fizica buna si suficient aprovizionat cu materii nutritive, in cazul in care se seamana primavara si cerealele de toamna, leguminoase pentru boabe, etc, atunci cand degetelul se seamana din toamna.Nu se recomanda monocultura datorita atacului de viroze si a altor boli care diminueaza asolament si masuri de igiena culturala. Degetelul trebuie sa reziste la imburuienare. Se vor evita locurile apropiate de plantatii forestiere spre a preveni atacurile larvei carabusului de mai, precum si locurile joase sau cu un relief neregulat.
Ingrasaminte
Degetelul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Necesarul de ingrasaminte se stabileste in functie de gradul de aprovizionare al solului cu elemente fertilizante si de planta premergatoare.Fertilizarea cu fosfor
Fosforul influenteaza pozitiv cantitatea si calitatea productiei de frunze. Rezultatele mai bune se obtin insa cand se administreaza in cantitate de 40-80 kg/ha fosfor substanta activa in functie de conditiile naturale si de gradul de aprovizionare cu fosfor a soloului.
Fertilizarea cu azot
Azotul aplicat singur nu sporeste productia si duce la scaderea continutului in principii active. Administrate insa in cantitatea de 45-50 kg/ha azot substanta activa impreuna cu fosforul pe solurile cernoziomice de padure din Moldova contribuie la pastrarea echilibrului dintre elementele fertilizante.
Fertilizarea cu potasiu
Potasiul nu are actiune specifica asupra productiei sau calitatii. Se administreaza numai pe solurile unde s-a constatat ca este deficitar.
Epoca de fertilizare
Ingrasamintele cu fosfor si potasiu se vor administra toamna dupa executarea araturii , iar cele cu azot iarna pe zapada. Ingrasamintele trebuie sa fie bine maruntite si cat mai uniform imprastiate.
Dupa recoltarea plantei premergatoare, terenul se pregateste printr-o lucrare superficiala si se ara cand are umiditate suficienta, la adancimea de 22-25 cm. Daca umiditatea permite, se poate face direct aratura de baza care se niveleaza bine, iar terenul se intretine curat si afanat pana la semanat.
Lucrarile solului in cultura degetelului rosu
Pregatirea patului germinativDegetelul rosu trebuie semanat pe un teren foarte bine pregatit. Pentru aceasta se va utiliza in primul rand combinatorul iar in cazul ca nu este posibil, solul se va mobiliza superficial cu polidiscul in agregat cu bara nivelatoare si grapa si se va tavalugi folosind tavalugul inelar cu o zi inainte de semanat pentru a limita adancimea de insamantare.
Datorita faptului ca degetelul rosu se seamana foarte superficial, epoca optima de semanat este in pragul iernii pentru ca semintele sa beneficieze de umiditatea acumulata in sol in perioada de iarna. In zonele umede se poate semana si primavara cat mai devreme(epoca I-a)
Norma de samanta se stabileste in functie de germinatia semintelor si de epoca de semanat fiind mai mare la semanatul din toamna. Cantitate de samanta la ha este de 3-4 kg. Samanta se amesteca cu material inert in proportie de 1 :1 la care se adauga si planta indicator mac sau salata 60-70 gr/ha
Distanta, densitatea de semanat
Degetelul se va semana la distanta de 50 cm intre randuri pentru a permite mecanizarea lucrarilor de intretinere.
Adancimea de semanat
Datorita faptului ca are seminte foarte mici , degetelul se seamana superficial la adancimea de 1-1, 5 cm, in functie de textura solului.
Mijloace de semanat
Lucrarea se va efectua cu semanatorile SUP-21 sau SUP-29 la care se adapteaza distribuitorul cu disc cu dantura :mecanismul de distribuire se regleaza laC-9. Semanatorile vor fi prevazute cu limitatoare de adancime.
Plivitul
Dupa ce plantele au inceput sa rasara si pana sa inceapa sa creasca mai vizibil , se continua cu mobilizarea terenului si distrugerea buruienilor intre randuri si se pliveste pe rand. Buruienile in camp atat timp cat plantele sunt mici, si au 3-4 frunze adevarate de-abia de cativa mm, pot compromite semanatura. Plantele crescute la umbra buruienilor, daca sunt descoperite si expuse direct soarelui, in urma plivitului, pot pali si pieri in masa in cateva ore. Raritul pe rand se va face numai in cazul daca pe 1 m sunt peste 40-50 plante. Se recomanda buchetarea pe 10-15 puncte cu cate 5-10 plante in buchet. La semanatul in cuiburi se lasa cate 2-3 fire. Daca nu se rareste pe rand, se obtin frunze in cantitati duble si de aceeasi calitate cu cele obtinute in plantarea la 50/20 cm
Dupa ce se pliveste, se pregateste mecanic intre randuri cu cultivatoare prevazute cu discuri de protectie si manual pe rand de 3-4 ori, in functie de gradul de imburuienare al solului
Combaterea bolilor si daunatorilor
Degetelul rosu este atacat de boli care pot duce la pierderi de productie de pana la 20%. Cele mai frecvente sunt :antrachoza, patarea frunzelor sau septorioza si mozaicul produs de virusul mozaicul tutunului. Ca masuri pentru combaterea bolilor se recomanda un asolament rational , araturi adanci indata dupa recoltarea plantei premergatoare, arderea tuturor resturilor de plante bolnave. Pentru prevenirea imbolnavirii de antracnoza, samanta se dezinfecteaza cu formalina(40%) in concentratie 0, 25% timp de 4 ore. Culturile de degetele nu se vor amplasa pe terenuri pe care s-au cultivat cu 2 ani in urma plante sensibile la mozaic.Recoltarea degetelului rosu
Momentul optim de recoltare al frunzelor de degetel este atunci cand acestea au varsta de 3 luni. In aceasta faza continutul de principii active este cel mai ridicat iar frunzele sunt suficient de mari si de numeroase. Recoltarea se va face in zile insorite dupa ce se ridica roua. Modul de recoltare este prin taiere cu secera fara sa se distruga varful de crestere pentru a da posibilitatea plantei sa se regenereze. Se obtin la ha 5-6 tone frunze proaspete, respectiv 1, 5-2 tone frunze uscate.OBSERVATII: Degetelul rosu este o planta toxica, necesitand masuri speciale de protectie in executarea lucrarilor de ingrijire, recoltare si conditionare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.8 din 5 voturi