Publicat in: Vegetal
Cum se creaza conditiile optime de mediu pentru productia din sere
Fermierii care detin sere trebuie sa tina cont de o serie de factori naturali sau artificiali care, bine gestionati, asigura conditiile optime dezvoltarii culturilor din sere.
Aerisirea este esentiala in exploatarea serelor, avand rol in  se reglarea temperaturii, umiditatii relative si concentraţei de dioxid de carbon. Depasirea nivelului optim de temperatura si umiditate ale aerului in sere provoaca un dezechilibru total al metabolismului, reducerea fotosintezei iar acestea duc la obtinerea de productii scazute. Aerisirea se realizeaza prin ferestrele de la acoperis sau cele laterale, actionate mecanic prin comanda automata sau manuala.
 
Temperatura reprezinta unul din factorii determinanti ai proceselor metabolice ale plantelor. Diferitele faze ale cresterii vegetative si generative ale plantelor se petrec numai in prezenta unei anumite temperaturi. Posibilitatile de control al acestui factor sunt date de operatiunea de reglare, de sursa de energie termica si aparatura de inregistrare si control. Reducerea temperaturilor excesive in perioada lunilor de vara se realizeaza prin opacizarea geamurilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Umiditatea este in stransa dependenta cu temperatura si cerintele speciilor legumicole care difera de la o specie la alta si chiar la aceeasi specie, pe fenofaze. Unele specii de legume au nevoie de un regim moderat de umiditate relativa ( tomatele, ardeii, vinetele ), mai scazut dupa plantare ( 55 – 65% ) si mai ridicat in perioada fructificarii ( 65 – 70% ), castraverii cer o umiditate relativ ridicata si constanta ( 80 – 90% ).
 
Umiditatea solului trebuie sa fie de 60 – 65% din capacitatea de camp pentru apa, pana la inceperea parguirii fructelor, dupa care umiditatea se ridica la 70 – 80% la tomate, 60 – 70% la ardei şi vinete, 70 – 80% la castraveti si pepeni galbeni.
 
 
Lumina reprezinta un factor prioritar la cultura legumelor de sera deoarece durata si intensitatea procesului de fotosinteza, cantitatea de substanţe elaborate in urma acestui proces sunt dependente de calitatea, intensitatea şi durata luminii. In conditiile tarii noastre, lumina este insuficienta in perioada 20.X – 20 II cand, pentru imbunatatirea regimului de lumina, sticla se mentine curata iar la procedura rasadurilor se poate folosi lumina artificiala pentru suplimentarea luminii naturale.
 
In perioada 20.IV – 10.IX lumina este in exces si in acest interval se intervine prin aerisirea puternica si opacizarea geamurilor, in vederea reducerii efectului de sera. Conditii optime de lumina in serele din tara noastra, se intalnesc in perioadele 20 II – 20.IV si 10.IX – 15.X.
 
Fertilizarea cu bioxid de carbon prezinta o deosebita importanta pentru metabolismul plantelor verzi, deoarece participa direct in procesul de fotosinteza. Sporirea concentraţiei de dioxid de carbon, corelata cu un regim de lumina, temperatura si umiditate corespunzator sporeste intensitatea fotosintezei si mareste randamentul acesteia.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Apicultorii: Diferentele mari de temperatura pot afecta productia din acest an
Apicultorii: Diferentele mari de temperatura pot afecta productia din acest an
Acest an ar putea fi unul mult mai slab in ceea ce priveste productia de miere, fata de...
Caracteristicile strutilor: temperatura corporala, vocea, auzul si vederea
Caracteristicile strutilor: temperatura corporala, vocea, auzul si vederea
Strutul este homeoterm si are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel optim,...
Termen nou pentru valorificarea tomatelor din sere si solarii
Termen nou pentru valorificarea tomatelor din sere si solarii
”In sedinta de Guvern din data de 11 iunie 2020 a fost adoptata o hotarare care modifica si...
APIA plateste 7.600 de euro/ha pentru legumele cultivate in sere si solarii
APIA plateste 7.600 de euro/ha pentru legumele cultivate in sere si solarii
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza marti autorizarea la plata a...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016