Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daniel Constantin : Avem nevoie de acordul CE pentru folosirea anumitor substante, ca sa ne putem mentine pe primele locuri la productia agricola

daniel-constantin-avem-nevoie-de-acordul-ce-pentru-folosirea-anumitor-substante-ca-sa-ne-putem-mentine-pe-primele-locuri-la-productia-agricola

Este vorba de substante chimice care folosesc neonicotinoide , substante a caror utilizare a fost interzisa de Comisia Europeana in cursul anului trecut.


In urma cu putin timp, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca decizia Comisiei Europene de a interzice folosirea in agricultura a unor substante chimice ce au in componenta neonicotinoidele dauneaza foarte mult productiei din Romania dar si din celelelte tari din Europa de Est, care foloseau astfel de produse pe scara larga.
 
In acest sens au fost facute demersuri pentru a se obtine acceptul de a se folosi din nou aceste substante, pe baza argumentelor prezentate obtinandu-se, se pare, un acord de principiu, fiind nevoie si de un accept formal luat la nivelul forului european. Acest accept ar putea veni in zilele urmatoare, Daniel Constantin fiind de parere ca astfel Romania se va putea mentine pe primele locuri in ceea ce priveste productia agricola.
 
„Putem sa ne mentinem pe primul loc la floarea soarelui si pe doi la porumb daca vom reusi sa nu mai fie interzise anumite substante care folosesc neonicotinoidelele. Ele sunt absolut necesare in tratarea semintelor. Faptul ca in 2013 ele au fost interzise dauneaza foarte mult productiei din Romania, daca nu vom obtine acea perioada de derogare de 120 de zile, asa cum impreuna cu mediul privat am incercat sa convingem Comisia Europeana”, a declarat acesta, dant asigurari ca tehnologia din Romania nu dauneaza, asa cum se spune, crescatorilor din alte categorii, precum crescatorii de albine.
 
In alta ordine de idei, Daniel Constantin a mai declarat ca Agricultura romaneasca mai are inca nevoie de investitii masive pentru a ajunge la o medie de productivitate comparabila cu cea intalnita in alte sate europene. „Motivul pentru care Romania are subventii mai mici la hectar decat in alte state europene este acela ca, la momentul negocierilor, in anii 2002-2003, productia medie la hectar era 2,65 de tone, iar in alte state membre productia medie era de 4-5 tone la hectar, la anumite produse. La baza calcularii subventiilor am avut aceste date, care nu s-au modificat prea mult in Romania si care sunt legate si de gradul de utilizare al ingrasamintelor, ceea ce a condus la aceste diferente de productie”, a precizat acesta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Ministrul a mai afirmat ca Romania are un nivel de productie mai mic decat alte state europene, tocmai datorita faptului ca acorda o atentie sporita protejarii mediului inconjurator. „Romania are un nivel de productie mai mic, dar pe de o parte preocuparea pentru protectia mediului a fost mult mai mare, iar pe de alta parte si lipsa sustinerii financiare de a folosi aceste ingrasaminte. Cred ca in Romania exista un potential de crestere si o grija naturala a tuturor celor care lucreaza in agricultura pentru mediul inconjurator”, a mai spus Constantin.
 
In Romania, media anuala in anii 2010-2013 pe total ingrasaminte folosite la hectar a fost de numai 46 de kilograme, in timp ce in Anglia a depasit 251 kg/ha, SUA,120 kg/ha, Austria, 108 kg/ha, Bulgaria, 97 kg/ha, Grecia, 153 kg/ha, Germania, 211 kg/ha si Cehia, 95 kg/ha.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016