Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Influenta variatiilor de temperatura in culturile de rapita

influenta-variatiilor-de-temperatura-in-culturile-de-rapita

Ȋn ultimii ani, cultura de rapita a luat amploare, suprafetele cultivate cu aceasta planta crescand de la un sezon la altul, atat in Europa, cat si in Romania. Daca la inceputul anilor 2000, suprafata cultivata cu rapita a fost in jur de 68.000 ha, in 2015, aceasta a ajuns la peste 400.000 ha in Romania.


Rapita a fost si este cultura cu cea mai mare rata de profitabilitate la hectar. Cererea crescanda pe piata din UE, faptul ca este o foarte buna premergatoare pentru cultura de grau si obtinerea primilor bani in ferma prin valorificarea productiei de rapita, reprezinta cateva din atuurile acestei plante deosebite.
 
Deoarece s-au inregistrat recorduri de temperaturi negative in tara noastra in data de 3 ianuarie (-16.1°C in Calaraşi şi -13.3°C in Alexandria şi Bucureşti), iar de curand am traversat o perioada cu ploi abundente si temperaturi pozitive mai mari de 10°C, rezultand o diferenta de 26°C intre data de 3 ianuarie şi 11 ianuarie, dorim sa descriem, pe scurt, statusul culturii pana in acest moment si evolutia vremii.
 
Ȋn functie de fiecare regiune si ferma, cultura de rapita a intrat bine dezvoltata in iarna - in majoritatea cazurilor - 80% (regula de aur: 8 frunze, 8 mm diametru colet şi 8 cm lungime radacina, cu/fara aplicare regulator), foarte dezvoltata - 10% (peste 10-12 frunze, cu/fara aplicare de regulator de crestere) si slab dezvoltata - 10% (2-4 frunze, cu/fara aplicare de regulator).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Toamna lunga si calduroasa a permis o prelungire a epocii de semanat pana la sfarsitul lunii septembrie, in partea de vest si de sud a tarii. Regimul de precipitatii s-a apropiat de normal, cu unele exceptii, in zona de vest si est unde s-au inregistrat arii afectate de seceta.
 
Si inceputul iernii a fost bland, cu temperaturi mai ridicate decat cele normale pentru luna decembrie. Ȋn schimb, regimul de precipitatii a fost modest, sub normalul perioadei, cantitatea de precipitatii cazuta sub forma de zapada fiind nesemnificativa. A nins in partea de est a tarii, dar putin, de neluat in seama, fara a oferi un strat protector culturii de rapiţa.
 
Dacaca luna decembrie nu a provocat pierderi majore in ceea ce priveste populatia de plante, in schimb, ianuarie a debutat cu temperaturi negative,  inregistrandu-se recorduri de valori negative, iar ninsorile au inceput  ianuarie.

Cultura de rapita aflata in stadiul ideal de intrare in iarna (regula 8:8:8) la care s-a aplicat regulator de crestere, poate rezista cateva zile la temperaturi de pana la -10-15°C, fara strat de zapada; daca exista un strat de 5-10 cm, rapiţa poate rezista pana la -25°C.
 
Putem considera ca, atunci cand cultura este acoperita cu un strat de 15 cm de zapada, chiar daca in aer temperatura este de -10°C, regimul termic la nivelul solului este mult imbunatatit, temperatura apropiindu-se de 0°C.
Ȋn cazul unui sol foarte umed, toleranta la ger este mult redusa, pana la maximum -7-10°C.
 
Problemele apar cand rapiţa intra in iarna foarte dezvoltata (peste 10 frunze) sau slab dezvoltata (2-4 frunze). Fara aplicare de regulator de crestere si expusa la temperaturi negative de -10°C, pierderile pot fi chiar şi de peste 50%.
 
De asemenea, apar probleme si atunci cand cultura nu este acoperita cu zapada şi este expusa la temperaturi negative de -15-25°C, timp de mai multe zile, putand inregistra pierderi de 75% din plante. Prezenta vantului accentueaza efectul negativ al frigului.
 
In funcţie de stadiul de dezvoltare a culturii si de aplicarea regulatorului de crestere sau lipsa acestuia, de evoluţia vremii (acoperirea culturii cu zapada), in teren putem intalni diferite situatii.
 
Pana in prezent, nu s-au inregistrat pierderi semnificative din cauza temperaturilor negative si a lipsei zapezii, dar racirea continua a vremii alaturi de fluctuatiile de temperatura ar putea sa diminueze toleranta la ger a culturii de rapita. Deocamdata nu se pot prognoza pierderi de plante, totul depinzand de evolutia vremii.
 
Sursa: dekalab.ro

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton