Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La Cluj, alternanta inghet/dezghet epuizeaza culturile de toamna

la-cluj-alternanta-inghetdezghet-epuizeaza-culturile-de-toamna

Daca in 2011 productia de cereale la nivelul judetului Cluj a fost buna comparativ cu media ultimilor zece ani, obtinandu-se la grau o productie medie de 3.400 kg/ha, alta va fi situatia anul acesta.


Precipitatiile in toamna au fost nesemnificative, in acest moment existand un deficit de apa in sol. Pe langa acesta, alternanta inghet/dezghet din ultimele saptamani nu ajuta plantele, fiind un factor suplimentar de stres.

Istoricul caderii de precipitatii, in ultimele luni ale lui 2011

Incepand cu luna august 2011, cand acesta a fost de 12,8 mililitri, in prima decada a lunii septembrie a ajuns la 20 de mililitri, iar din 10 septembrie nivelul s-a diminuat la 2,8 mililitri, multi agricultori au amanat insamantarile de grau. Pe parcursul intregii luni octombrie apa pluviometrica la nivelul solului a fost de doar 8,8 mililitri, iar in noiembrie de 0,2 mililitri.

"Multi fermieri au contat pe precipitatii in luna noiembrie, dar conditiile meteo au ramas defavorabile. Situatia nu este tocmai buna in acest moment. in decembrie a venit zapada, dar alternanta de temperatura dintre zi - cu plus de grade, si noapte - cu grade minus face ca terenurile cu culturi de grau, rapita orz si secara sa fie prinse ca intr-o menghina: ce se dezgheata ziua la nivelul solului, ingheata noaptea. Acest regim de dezghet-inghet nu este deloc favorabil culturilor si pe acest fond chiar prognozam diminuari de productie in 2012. La ora actuala, culturile insamantate nu arata cum ar trebui sa arate in conditii normale de umiditate in sol, adica sa fie inverzite si infratite, cu o densitate vegetala foarte buna. Daca insamantarea a fost dupa perioada optima, va fi o problema, pentru ca boabele care au prins umiditate isi consuma acum rezerva pentru rasarire. Daca nu isi continua inradacinarea, planta se epuizeaza si fie putrezeste, fie se usuca", a explicat Grigore Onaciu, directorul DADR Cluj.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


In acest moment, la Cluj sunt semanate cu grau 9.750 de hectare, din 10.700 de hectare preconizate.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016