Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Optimismul european e primit cu rezerve de cultivatorii romani de cartofi
Daca anul trecut productia de cartofi a scazut in tara noastra cu 39%, specialistii europeni sunt optimisti in privinta recoltei din 2013.
Potrivit datelor Eurostat, Romania a obtinut in 2012 o productie de 2,5 milioane de tone de cartofi, cu o valoare a productiei de 694 milioane euro, in conditiile in care in 2011 romanii incasasera 1,5 miliarde de euro pentru cartofii produsi in 2011.
Anul acesta, raportul din luna aprilie al Comisiei Europene estimeaza pentru Romania o productie totala in aceasta toamna de 3,4 milioane de tone, cu o medie la hectar de 14,9 tone.
Alaturi de incertitudinile legate de conditiile meteo, marea problema a cultivatorilor romani de cartofi este samanta.
Ion Benea, presedintele Federatiei Nationale "Cartoful" din Romania sustine ca producatorii sunt nevoiti sa apeleze la samanta din import, mult mai scumpa decat cea romaneasca. La un pret de 800 -1.000 de euro pe tona de cartofi de samanta, cheltuielile cu infiintarea culturii au crescut dramatic. Anul trecut, acestia au platit pana la 20.000 pentru infiintarea unui hectar, in conditiile in care pretul de vanzare a fost de 50 de bani kilogramul. Cu alte cuvinte, este greu pentru un cultivator sa isi acopere cheltuielile si sa mai si obtina profit. Mai ales in conditiile in care piata romaneasca a fost invadata de cartofi importati din Germania sau Polonia la preturi de dumping, care se triplau insa in magazine.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Daca marfa din afara ar intra in tara la pretul real, am putea sa ne facem loc si noi pe piata. Cand insa cartofii din Polonia intra pe factura la un pret de 10 bani pe kilogram, nu poate fi vorba in niciun caz de concurenta loiala", a declarat Ion Benea.
In aceste conditii, optimismul prognozei Comisiei Europene este primit cu rezerve de catre fermieri.
Autor:
Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile