Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pretul graului in 2012, la ce sa ne asteptam in perioada urmatoare
Nu este o noutate faptul ca productia de cereale a acestui an a fost grav afectat de seceta, atat in toamna anului trecut, cat mai ales in aceasta vara. Asfel, productiile de grau, orz, porumb, dar si de oleaginoase au fost reduse masiv fata de ceas inregistrata in 2011. In aceste conditii, spun fermierii dar si factorii de decizie din Minister, pretul cerealelor este de asteptat sa creasca si mai mult in perioada urmatoare. Deja vorbim de preturi mari la grau, porumb si floarea soarelui. Se pare, insa, ca ne putem astepta la o crestere si mai mare pana la finele lui 2012.
"Productia de grau si orz din acest an este la jumatate fata de anul trecut, iar de productie la rapita nici nu putem vorbi anul acesta. La porumb situatia este dezastruoasa, peste 50% din cultura fiind compromisa din cauza secetei. Sunt zone cu suprafete calamitate chiar si 100%. Cred ca si floarea soarelui risca sa piarda 40-45% din productie", a precizat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Ce se mai intampla cu pretul graului in 2012
Pretul graului a inregistrat deja o crestere importanta din cauza secetei, insa la o crestere de 30 de procente, cumparatorii produselor de pe rafturile magazinelor vor resimti 10 la suta din aceasta scumpire, adica o majorare de pret cu trei procente, a declarat vineri, la Sibiu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Niciodata insa cresterea de pret, care la cereale a fost de 30 la suta, nu s-a regasit si in pretul final, daca am avut o crestere de 30 la suta, in unele cazuri, cresterea finala a fost de 3-5 procente. Este evident ca atat la grau, cat si la celelalte produse, mai ales la cele care sunt afectate in Romania intr-un mod puternic, porumb si floarea soarelui, cresterile la aceste produse au fost destul de importante si sunt destul de importante", a spus ministrul Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Oamenii din agricultura spun ca producatorii ar trebui sa tina graul in hambare pana ce piata se va linisti. Ei atrag atentia ca pretul graului va creste si mai mult in perioada urmatoare.
"Oamenii cu cap cumpara grau in aceasta perioada pentru ca anul acesta a fost seceta peste tot in lume nu numai in Romania, iar noi vindem acum foarte repede pentru ca nu avem acces la credite, nu avem unde sa depozitam productia si sa ne platim investitiile facute. Suntem obligati sa vindem imediat, iar acest lucru se va rasfrange in scumpirea painii. Noi vom termina rezerva in ianuarie si pe urma va trebui sa cumparam. Noi vindem tot acum si pe urma cumparam ca sa facem paine, dar la un alt pret, probabil la un pret dublu", a precizat Costel Caras, presedintele noului partid al fermierilor.
Potrivit sursei citate, producatorii romani nu au unde sa isi depoziteze marfa pentru ca toate marile depozite de cereale sunt in mana strainilor.
"Exista firme mari care au cumparat toate silozurile de capacitate mare din Romania. De fapt toate marile depozite de cereale sunt in mana strainilor, acestea au finantari puternice si cumpara tot graul din piata. Este o problema foarte grava pe care statul nu trebuia sa o accepte", a mentionat Costel Caras.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura