Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pretul graului si al porumbului continua sa creasca
Razboiul din Ucraina isi arata in continuare efectele. Dupa o crestere instanta a pretului, trendul de scumpire ramane activ.
Pretul graului a crescut cu 34% si al porumbului cu 40% de la 1 februarie, iar scumpirile ar putea continua cu inca 35-40%, arata o analiza a brokerului XTB.
Marfurile tranzitate prin Marea Neagra sunt variate, de la metale industriale si produse chimice pana la materii prime agricole, in ponderi semnificative pentru echilibrul pietelor globale.
Ele sunt si mai importante intr-o perioada cand setea de materii prime este mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar si a unui impuls al inflatiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pe langa gaze naturale si petrol, graul, porumbul si alte marfuri agricole sunt puternic influentate de evenimentele din regiunea Marii Negre. In plus, indirect, prin exportul de ingrasaminte, regiunea are de asemenea un cuvant de spus in piata agricola globala.
Rusia este primul exportator mondial de grau. Impreuna, Rusia si Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grau. Ucraina e in top 5, dar este foarte importanta pentru echilibrul pietei de cereale in general, prin porumb, grau si soia.
Ucraina e intre primii 10 producatori mondiali de soia. Recolta rusa de grau din iulie era estimata anterior a avea randamente bune la hectar, insa luptele din Ucraina pot afecta productia, in timp ce atat transportul unor cantitati uriase, cat si abilitatea de a face plati si a opera cu scrisori de garantie pot pune probleme in aprovizionarea normala.
Pe piata europeana, graul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tona in prima zi din februarie la 360,75 euro/tona miercuri la inchidere, cu varful chiar la 390 de euro. In cazul graului tranzactionat futures in SUA, pretul a atins miercuri limita de variatie ascendenta, la 10,56 dolari/busel (unitate de aproximativ 35,24 de litri, sau 27,2 kg grau, 25,47 kg porumb).
Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tona intre 1 februarie si 2 martie, insemnand o apreciere de 40%. Cresterile sunt neobisnuit de puternice, cu variatii rapide in interval foarte scurt de timp.
Traderii au nervii intinsi si au o grea misiune in a anticipa miscarile viitoare, atunci cand factorii de efect esential nu sunt de natura economica sau nu tin de starea vremii, ci de ordin geopolitic. Pietele reactioneaza la posibilitatea limitarii ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.
Pe langa sanctiuni, transportul maritim poate fi, la randul sau, impiedicat sau ingreunat de operatiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au intarzieri sau au fost suspendate, iar Rusia si Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grau si porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, pana la notificari ulterioare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » AFIR: Sprijin de 50.000 euro pentru micii fermieri
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole