Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Previziuni despre recoltele lui 2017
Potrivit prognozei intocmite de Comisia Europeana, anul agricol 2017 – 2018 va fi unul mai slab decat anul anterior. Productia medie la hectar va fi inferioara fata de anul trecut la unele cereale, insa, pentru culturile de porumb, sfecla si cartofi vestile sunt foarte bune.
Desi va fi un an cu o productie mai mica, exista si motive de bucurie pentru unii fermieri, pentru ca, dupa mai multi ani de scaderi, cultura porumbului revine in forta. Tara noastra s-a clasat anul trecut pe locul al doilea la producatori de porumb la nivelul Uniunii Europene, fiind responsabila de 15,3% din productia de porumb din UE, iar perspectivele de anul acesta par a fi si mai bune.
La porumb se prognozeaza o crestere de 5,12% fata de productia medie la hectar de anul trecut. Acest fapt se datoreaza nu doar conditiilor climatice, ci si faptului ca tot mai multi fermieri folosesc tehnologii complet mecanizate si din ce in ce mai avansate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
De o importanta majora sunt si ingrasamintele, fungicidele si erbicidele folosite. Aceste erbicide pentru porumb, de pilda, au fost dezvoltate special pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor care fura din nutrientii plantei de cultura, ajutand astfel la obtinerea unei productii mai mari si de o calitate superioara.
Fermierii romani apeleaza tot mai des la astfel de produse omologate, cu substante active inovatoare, pentru a atinge nivelul de productie inregistrat in vestul Europei, acolo unde agricultura se bazeaza pe tehnologie si pe utilizarea unor tratamente fitosanitare de calitate superioara.
Evolutia prognozata la cultura de porumb este cu atat mai importanta, cu cat Romania are cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din Uniunea Europeana. In plus, aceasta crestere vine dupa un an in care s-a inregistrat o productie foarte scazuta.
O alta cultura in care se vor semnala cresteri este cea a cartofului, care va inregistra o productie medie de 14,8 tone la hectar, cu 9,6 procente mai mare fata de anul trecut. In cazul sfeclei de zahar se asteapta o evolutie de 16%, pana la 43,5 tone la hectar. Si in cazul culturii de floarea soarelui avem parte de o prognoza in crestere si vom atinge 1,94 tone la hectar cu peste 6,8% peste media din 2016.
Productia agricola estimata a tarii noastre se va situa in 2017 sub cea obtinuta anul trecut. Cea mai mare scadere anuala este prognozata de CE la grau. In cazul culturilor de grau se va inregistra o scadere a randamentului de 7,4 procente, fata de 2016.
Daca anul trecut media la hectar era de 4,05 tone, anul acesta ea va ajunge la 3,76 de tone. La nivelul Uniunii Europene, nu doar Romania va avea parte de o scadere, ci si Portugalia, Slovacia si Spania.
In ceea ce priveste orzul, prognozele sunt si mai sumbre. Conform CE, vom inregistra o scadere de 11%, fata de 2016, la productia la hectar. Asadar, in 2017 productia medie la orz va fi de 3,42 tone la hectar, in vreme ce media europeana se va situa la 4,89 tone la hectar. Spania si Slovacia vor avea si ele scaderi importante, in vreme ce Belgia si Estonia vor avea un an excelent in ceea ce priveste productia de orz.
Romania va avea o recolta mai mica si de rapita. Productia medie la hectar va fi de 2,52 tone, cu 9% mai putin decat anul trecut. Nu este de ignorat nici impactul pe care l-a avut vremea foarte rece si ninsoarea de la jumatatea lunii aprilie asupra acestei culturi. Aceste conditii meteorologice duc la mari pierderi de recolta, iar anul acesta vremea este un factor care cantareste mult in scaderea productiei de rapita.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturiUltima ora
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
- » Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
- » Ministrul Agriculturii: Ordonanta despagubirilor este scrisa
Idei de afaceri in agricultura