Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Productia slaba a dublat pretul cartofilor de Harghita
Cu toate acestea, producatorii de cartofi nu sunt atat de entuziasmati de pret, mai ales cei care au inregistrat pierderi din cauza vremii si care au contracte cu fabricile de chipsuri, unde pretul este fix.
Directorul Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat ca productia media la hectar a fost, in acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mica decat in 2017, dar pretul este dublu si exista sperante ca el va mai creste.
„Productiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preturile de valorificare, mai bune decat anul trecut. In ultimii 2-3 ani am avut productii mari si pret mic; acum, pretul este practic dublu la cartof fata de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani per kilogram si acum este de 90 de bani, un leu si chiar 1,1 lei, in functie de calitate si sortiment”, a spus Torok Jeno.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Potrivit acestuia, marii producatori de cartofi din Harghita au contracte cu fabricile de chipsuri, unde pretul este fix si deocamdata trebuie sa isi onoreze contractele, pentru ca apoi sa mai vanda si in alta parte.
„In Harghita, marii producatori - si din Gheorgheni, si din Cozmeni, si din Sanmartin sau Tusnad - au cele mai mari contracte cu producatorii de chipsuri. Este o solutie foarte buna, pentru ca este un contract ferm, cu un pret convenabil - in acest an de 56 de bani plus un bonus - dar e bine sa ai un contract ferm, pe termen lung, pentru ca este riscant sa ramai cu cartofii nevanduti”, a explicat Torok Jeno.
Referitor la interesul strainilor pentru cartofii din Harghita, seful Directiei Agricole Harghita a precizat ca inca nu au plecat transporturi la export, dar vestea privind posibile contracte in exterior a facut sa creasca si sa se mentina pretul.
„La noi inca nu au plecat transporturi spre exterior. Din Covasna au plecat cateva transporturi in Bulgaria si catre Grecia, la noi in judet inca nu am auzit. Oricum, aceasta veste a facut sa se mentina si chiar sa creasca pretul cartofului si este nevoie de cartofii nostri pe piata interna. Vanzarea este la inceput de sezon, la inceput vanzarile erau mai mari si producatorii erau mai entuziasmati. Acum s-a mai linistit, dar de obicei, dupa 1 noiembrie, cand oamenii incep sa inchida depozitele, se relanseaza vanzarile”, a mai spus el.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura