Sfecla de zahar, amenintata de un nou virus
Publicat la data de 10 Iul. 2020 in:
Vegetal Sfecla de zahar din Europa este amenintata de un nou virus. Fermierii trebuie sa fie atenti!
Dupa ce s-au luptat cu preturile extrem de scazute si cu o primavara secetoasa care a afectat plantele, cultivatorii de sfecla de zahar trebuie sa faca fata acum unui virus care ar putea reduce productia cu pana la 25% in Franta si chiar mai mult in Germania.
Lupta impotriva acestui virus a devenit mai dificila dupa ce in 2018 Uniunea Europeana a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor.
Virusul ingalbenirii sfeclei risca sa reduca productia de zahar a UE, pentru al treilea sezon, dupa ce colapsul preturilor in urma cu cativa ani a dus la diminuarea suprafetelor cultivate si a fortat inchiderea unor fabrici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Este clar ca aceasta va fi o problema uriasa in Franta si situatia este ingrijoratoare. Nu mai putem sa ne asteptam la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar daca vom avea vreme buna in iulie si august, asta nu va ajuta sfecla afectata sa revina la o conditie normala", a declarat Timothe Masson, agronom la Asociatia cultivatorilor de sfecla de zahar din Franta, Timothe Masson.
Chiar daca impactul variaza in functie de regiune exista riscul ca productia de sfecla de zahar a Frantei, principalul producator european, sa scada cu 25% pana la 3,3 milioane tone in sezonul care va incepe in octombrie, sustine Timothe Masson. Pierderile ar putea ajunge pana la 30% in Germania si la 50% in Belgia, sustin asociatiile de cultivatori VSZ si CBB.
"Aceasta este o situatie exceptionala cu care nu ne-am confruntat in ultimii 30-40 de ani. Consecintele economice pentru cultivatori sunt dramatice", a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociatiei cultivatorilor belgieni CBB, scrie Agerpres.
Fermieri au trecut la insecticide alternative pentru a incerca sa impiedice raspandirea virusului dar nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, sustine Fred Zeller, director la Asociatia cultivatorilor germani VSZ. Desi cultivatorii se asteptau sa apara mai multe cazuri de virusul ingalbenirii sfeclei, viteza si amploarea cu care s-a raspandit virusul i-a luat in surprindere pe multi, a spus Zeller.
Cu toate acestea, o reducere a productiei de sfecla ar trebui sa sustina preturile la zahar in UE.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>