Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia campaniei de semanat, pe judete, la 10 noiembrie 2011

situatia-campaniei-de-semanat-pe-judete-la-10-noiembrie-2011

Campania de toamna din acest an s-a caracterizat prin lipsa precipitatiilor, aspect care a determinat semanarea rapitei pe suprafete mult mai mici in comparatie cu anul precedent; deasemeni, orzul, graul si triticale au fost insamantate in mare parte a cazurilor in afara epocii de semanat, fermierii asteptand venirea ploilor. Araturile de vara-toamna s-au realizat cu dificultate, pe o mica parte din suprafata, datorita lipsei apei din sol. In aceste conditii, multi fermieri au luat decizia de a le realiza mai tarziu, cand conditiile de umidite a solului vor permite. Din pacate, exista regiuni unde nici pana astazi aceste conditii nu s-au intrunit.


"Seceta prelungita a determinat si o perturbare a aprovizionarii cu ingrasaminte chimice din import, intrucat nivelul prea scazut al Dunarii a perturbat traficul naval, canal vital de aprovizionare pentru combinatele chimice. Aceasta a determinat, pana la jumatatea lui octombrie, o aprovizionare deficitara cu ingrasaminte chimice complexe, lucru care a contribuit la intarzierea pregatirii suprafetelor destinate insamantarii cu orz si grau", spune consultantul AGROROMANIA, inginerul agronom Laurentiu Rinchita.

"Acolo unde s-a reusit pregatirea patului germinativ si s-a semanat rapita in epoca optima, in majoritatea cazurilor rasarirea rapitei s-a realizat dupa 15-20 zile de la data semanatului, in mod neuniform si cu o densitate de sub 30 plante/mp. In astfel de situatii, urmare si a previziunilor meteo prin care nu se anuntau precipitatii, multe suprafete semanate cu rapita au fost intoarse si reinsamantate cu grau, fenomen care s-a manifestat si la orz, pe anumite suprafete", a mai precizat consultantul.

SITUATIA CAMPANIEI DE TOAMNA IN JUDETE

Hunedoara: 5000 de hectare au ramas necultivate, din cauza secetei extreme

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Mai putin de o jumatate din culturile de toamna a fost semanata in judetul Hunedoara, seceta inregistrata in ultimele trei luni facand ca rezerva de apa din sol sa scada de peste zece ori, informeaza Agerpres.

"in toamna anului trecut aveam insamantate peste 12.000 de hectare cu grau si alte paioase, plante furajere, legume si rapita. Din pacate, seceta din acest an a facut ca suprafetele insamantate sa ajunga doar la 5.000 de hectare, din care 4.000 de hectare sunt cu grau de toamna, iar restul cu plante furajere, rapita si legume", a declarat, marti, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Hunedoara, Ioan stefan.

Specialistii in agricultura au masurat rezerva de apa din sol si au constatat ca aceasta a scazut foarte mult pe fondul absentei ploilor. Cantitatea de precipitatii inregistrata in judetul Hunedoara in lunile august, septembrie si octombrie totalizeaza 25 de litri pe metrul patrat, fata de 275 de litri pe metrul patrat, cat a plouat in perioada similara din anul 2010. "Din cauza secetei, pe camp nu se poate lucra decat cu tractoare de mare putere. Fermierii care au reusit sa insamanteze graul de toamna, iar acesta a reusit sa germineze, se confrunta acum cu problema lipsei de apa in sol si risca sa-si compromita cultura", a mentionat directorul DADR Hunedoara.

El a explicat ca exista sanse ca o parte din recolta de grau de anul viitor sa mai fie salvata, in situatia in care va ploua, chiar si in noiembrie, deoarece inca se mai poate semana. Altfel, mai ramane solutia insamantarilor cu grau de primavara, chiar daca acesta are un randament al productiei mai mic. Anul 2011 a fost unul foarte bun pentru agricultorii hunedoreni, productia de grau obtinuta fiind, in medie, de peste 3.000 de kilograme la hectar. in judetul Hunedoara suprafata totala prevazuta pentru insamantarile anuale cu diverse culturi este de circa 80.000 de hectare.

In Valcea, fermierii nu au reusit sa insamanteze toata suprafata prevazuta pentru grau

Seceta prelungita a determinat o intarziere a araturilor de toamna si implicit a insamantarii culturilor, a declarat miercuri seful Directie Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Valcea, Florin Badele, citat de Agerpres.

"Daca in alti ani la aceasta data ne apropiam de 80-90% din araturi, nu pot spune acelasi lucru in 2011. Pana acum nu stiu daca avem 50% din araturile de toamna efectuate. Nu se poate intra in teren si vad ca vremea secetoasa persista. Implicit insamantatul sta la fel de prost. La grau nu avem decat 8.000 de hectare semanate din suprafata de 10.500 cat era aferenta. La rapita e la fel, desi Valcea nu exceleaza in aceasta cultura, daca pana acum nu a fost insamantata, nici nu mai are cum", a precizat Badele.

Pe de alta parte, la recolta de fructe, judetul Valcea sta bine potrivit directorului DADR, marul si prunul fiind principalii pomi fructiferi ai judetului.

"Nu avem inca toate cifrele sosite din teren, pentru ca recoltarea merele abia s-a incheiat, dar pot spune ca sunt cresteri importante in ceea ce priveste recolta de mere si prune. Ramane acum sa existe si o piata de desfacere suficienta pentru aceste produse, ca aceasta crestere sa se reflecte in profit", a adaugat directorul DADR Valcea.

Buzau: Rapita, intoarsa si inlocuita cu grau

Peste 1.000 din cele 9.000 de hectare cultivate cu rapita in judetul Buzau au fost desfiintate, iar pe acest teren fermierii au insamantat grau.

"Din cauza secetei prelungite, rapita insamantata tarziu nu are posibilitatea sa intre in iarna in deplina maturitate pentru a rezista gerului, de aceea unii fermieri au preferat sa intoarca aceste culturi si, intrucat terenul era pregatit din vara, l-au semanat cu grau", a declarat vineri seful Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Buzau, Cosmin Florea.

Directorul DADR a mai spus ca, "desi s-a iesit din perioada optima, pe terenurile arate se seamana in continuare grau pana in jurul perioadei de 15 noiembrie, in acest moment ajungandu-se la insamantarea a circa 50.000 de hectare din cele 60.000 de hectare prognozate pentru acest an".

Potrivit sursei citate, seceta continua sa impiedice buna desfasurarea a lucrarilor de toamna, iar cei mai multi fermieri au preferat sa sisteze araturile de toamna pentru a nu-si distruge utilajele.

Mai sunt foarte putine suprafete de insamantat la grau, undeva la 7,5 la suta, astfel ca timpul ne permite sa lucram din plin pentru a termina lucrarea in cateva zile. Vrem sa realizam programul campaniei de toamna şi sa fructificam la maximum protentialul de productie al terenurilor, a declarat Traian Cismas, directorul DADR Braila.

Si covasnenii au renuntat la rapita. Aceasta a fost intoarsa si inlocuita cu grau

Potrivit declaratiilor directorului Directiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, in acest an ar fi trebuit sa se insamanteze cu rapita aproximativ 1400-1500 de hectare de teren, dar din cauza secetei s-a renuntat la o mare parte dintre acestea.
 
"Unii agricultori s-au oprit cu semanatul şi au optat pentru alte culturi. in total anul acesta s-au insamantat doar 800 de hectare cu rapita, desi noi preconizam aproape dublu. Din cauza umiditatii scazute pe majoritatea suprafetelor plantele nu au rasarit, iar jur de 60-70% din suprafata de teren cultivata cu rapita este compromisa. Cei care si-au permis au insamantat grau peste rapita", a declarat directorul.

In Teleorman, semanatul graului a continuat si in prima saptamana din noiembrie

Semanatul graului se facuse, saptamana trecuta, pe mai mult de doua treimi din suprafata prevazuta, de peste 171.000 de hectare. In structura culturilor agricole din Campia Teleormanului, graul ocupa primul loc in preferintele fermierilor, urmat de porumb si floarea soarelui, fiecare cu suprafete de peste 80.000 de hectare.

Intarzieri mari la Galati

La Galati, anul acesta sunt programate pentru insamantare 60.420 hectare cu grau. Saptamana trecuta, lucrarile erau efectuate doar pe 21% din suprafata, respectiv 12.400 hectare, in conditiile in care, in aceasta perioada, lucrarile ar fi trebuit sa fie pe final.

La orz şi orzoaica situatia este asemanatoare. Pe cele 5.230 hectare programate anul acesta, lucrarile s-au facut doar pe jumatate, undeva in jurul a 2.500 hectare. De asemenea, la rapita, unde ar fi trebuit insamantate 25.170 hectare, lucrarile s-au facut doar 60% din suprafata.

Braila se afla in grafic cu semanatul graului

Mai sunt foarte putine suprafete de insamantat la grau, undeva la 7,5 la suta, astfel ca timpul ne permite sa lucram din plin pentru a termina lucrarea in cateva zile. Vrem sa realizam programul campaniei de toamna si sa fructificam la maximum protentialul de productie al terenurilor, a declarat Traian Cismas, directorul DADR Braila, pentru Agroinfo.

ROMANIA NU ESTE SINGURA TARA AFECTATA. SECETA PUNE PROBLEME SI IN UCRAINA SI UNGARIA

Seceta extrema din toamna anului 2011 afecteaza mai multe state din regiune. Ucraina, Ungaria si Romania, confruntate cu o vreme uscata care afecteaza recoltele, nu se vor bucura de o imbunatatire a acestei situatii in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care nivelul precipitatiilor va ramane redus pana la jumatatea lui noiembrie, a anuntat miercuri Centrul pentru monitorizarea resurselor agricole al Uniunii Europene (MARS).

Vremea ramane uscata in Ungaria si in partea de vest a Romaniei, iar in Ucraina si in partea de vest a Rusiei ploile vor fi foarte reduse. De asemenea, precipitatiile vor fi slabe in Germania, Polonia si Republica Ceha.

In Ucraina, recolta de cereale de iarna ar putea suferi din cauza secetei, doar 20% din culturi fiind in situatia de a iesi cu bine din iarna, comparativ cu media obisnuita de 75%, in actualul sezon, au anuntat serviciile meteo din tara.

Potrivit MARS, din cauza deficitului de apa care se prelungeste de la jumatatea lui august, solurile sunt uscate in Ungaria, Romania, Republica Moldova si Ucraina, ceea ce "creeaza probleme in ceea ce priveste pregatirea terenurilor, lucrarile de insamantare si dezvoltarea cerealelor de iarna".

Pentru a imbunatati recolta de iarna, ar fi de dorit ca in noiembrie conditiile meteo sa fie "blande si umede", noteaza MARS. Din pacate, insa, prognoza agrometeorologica pentru saptamana urmatoare arata ca vremea se va raci.





Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016