Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Soiuri autohtone de fasole pentru care se obtine sprijinul cuplat
Fermierii pot obtine pana la 180 de euro pe hectar, cu conditia ca samanta folosita sa fie omologata, din soiuri autorhtone.
Platile cuplate pentru legumicultori ar putea fi implementate de anul viitor, dupa cum precizeaza oficialii MADR, care atrag insa atentia ca cei care doresc sa beneficieze de aceasta forma de sprijin trebuie sa respecte anumite conditii.
Una dintre aceste conditii conditiile este aceea ca fermierii sa faca dovada ca utilizeaza samanta autohtona, certificata oficial.
In cele ce urmeaza va prezentam care sunt principalele soiuri de fasole autohtone care ar putea beneficia de platile cuplate:
Soiul de fasole urcatoare Madaraseni
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia de culoare galbena, lunga de 15-17 cm si lata de 1-1,5 cm, fara ate si usor curbata, cu bobul de culoare dominanta alb cu striatie neagra in jurul hilului, mijlociu de forma eliptica.
- Este foarte productiva, avand o productie de 20-24 tone/ha.
Soiul de fasole urcatoare Alina
- Este un soi tardiv, cu pastaia de culoare galbena intensa, untoasa foarte lata de 2-2,5 cm latime si 18-20 cm lungime cu bobul de culoare neagra mijlociu spre mic de forma rotunda;
- Are un potential de productie ridicat 18-20 tone/ha.
Soiul de fasole pitica Lechinta
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben deschisa, cu lungimea de 15-18 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare alba.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
Soiul de fasole pitica Salvica
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben auriu, cu lungimea de 18-20 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 0,8-1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare neagra.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
Soiul de fasole pitica Viola
- Se caracterizeaza prin: port pitic, pastaie mov intens, rotunda, cu diametrul de 1-1,3 cm, carnoasa, foarte untoasa, lungimea pastaii de 15-22 cm, ramane foarte mult timp frageda, nu face ate si nu imbatraneste repede, bobul este de culoare maro, de forma alungita.
- De la acest soi se foloseste atat bobul cat si pastaia care in timpul fierberii din mov intens devine verde, fiind foarte apreciata in arta culinara.
Soiul de fasole urcatoare Auria Bacaului
- Semitardiv, 54 – 57 zile pana la maturitatea de consum.
- Pastaia este dreapta, usor curbata, de culoare galben limoniu.
- Lungimea pastailor variaza intre 19 si 22 cm şi latimea de la 1,9 la 2 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 25 – 30.
- Pastaile nu au ate, sunt carnoase, suculente şi fragede.
- Boabele sunt reniforme, de culoare maro deschis şi au M.M.B. 440 g.
- Potenţialul de productie: 30 – 35 tone/ pastai/hectar si 1.500 – 2.000 kg/boabe/hectar.
Soiul de fasole urcatoare Verdana
- Soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 41- 45 de zile pana la maturitatea de consum, 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica a boabelor.
- Planta are portul inalt, nedeterminat, inaltimea ajungand pana la 180 – 220 cm.
- Pastaia este dreapta, lata, cu varful ascuţit de culoare verde, lungimea de 25 – 26 cm şi laţimea de 2,3 – 2,5 cm.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare alba, şi au M.M.B. 450 g.
- Potenţialul de productie: 35 – 42 tone/pastai/hectar si 1.800 – 2000 kg/boabe/hectar.
Soiul de fasole de gradina Marinica
- Timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 de zile pana la maturitatea de consum şi 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica.
- Planta are portul pitic, determinat, cu inalţimea de 35 – 45 cm
- Pastaia este rotunda, dreapta, uşor curbata, cu varful ascuţit de culoare galbena.
- Lungimea pastailor este mijlocie, de 13 – 15 cm şi latimea de 0,7 – 0,8 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 12 – 14.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare cafenie.
- Potenţialul de productie: 8 – 10 t pastai/ha-1. şi 800 kg boabe/ha.
Una dintre aceste conditii conditiile este aceea ca fermierii sa faca dovada ca utilizeaza samanta autohtona, certificata oficial.
In cele ce urmeaza va prezentam care sunt principalele soiuri de fasole autohtone care ar putea beneficia de platile cuplate:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Soiul de fasole urcatoare Madaraseni
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia de culoare galbena, lunga de 15-17 cm si lata de 1-1,5 cm, fara ate si usor curbata, cu bobul de culoare dominanta alb cu striatie neagra in jurul hilului, mijlociu de forma eliptica.
- Este foarte productiva, avand o productie de 20-24 tone/ha.
Soiul de fasole urcatoare Alina
- Este un soi tardiv, cu pastaia de culoare galbena intensa, untoasa foarte lata de 2-2,5 cm latime si 18-20 cm lungime cu bobul de culoare neagra mijlociu spre mic de forma rotunda;
- Are un potential de productie ridicat 18-20 tone/ha.
Soiul de fasole pitica Lechinta
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben deschisa, cu lungimea de 15-18 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare alba.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
Soiul de fasole pitica Salvica
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben auriu, cu lungimea de 18-20 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 0,8-1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare neagra.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
Soiul de fasole pitica Viola
- Se caracterizeaza prin: port pitic, pastaie mov intens, rotunda, cu diametrul de 1-1,3 cm, carnoasa, foarte untoasa, lungimea pastaii de 15-22 cm, ramane foarte mult timp frageda, nu face ate si nu imbatraneste repede, bobul este de culoare maro, de forma alungita.
- De la acest soi se foloseste atat bobul cat si pastaia care in timpul fierberii din mov intens devine verde, fiind foarte apreciata in arta culinara.
Soiul de fasole urcatoare Auria Bacaului
- Semitardiv, 54 – 57 zile pana la maturitatea de consum.
- Pastaia este dreapta, usor curbata, de culoare galben limoniu.
- Lungimea pastailor variaza intre 19 si 22 cm şi latimea de la 1,9 la 2 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 25 – 30.
- Pastaile nu au ate, sunt carnoase, suculente şi fragede.
- Boabele sunt reniforme, de culoare maro deschis şi au M.M.B. 440 g.
- Potenţialul de productie: 30 – 35 tone/ pastai/hectar si 1.500 – 2.000 kg/boabe/hectar.
Soiul de fasole urcatoare Verdana
- Soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 41- 45 de zile pana la maturitatea de consum, 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica a boabelor.
- Planta are portul inalt, nedeterminat, inaltimea ajungand pana la 180 – 220 cm.
- Pastaia este dreapta, lata, cu varful ascuţit de culoare verde, lungimea de 25 – 26 cm şi laţimea de 2,3 – 2,5 cm.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare alba, şi au M.M.B. 450 g.
- Potenţialul de productie: 35 – 42 tone/pastai/hectar si 1.800 – 2000 kg/boabe/hectar.
Soiul de fasole de gradina Marinica
- Timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 de zile pana la maturitatea de consum şi 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica.
- Planta are portul pitic, determinat, cu inalţimea de 35 – 45 cm
- Pastaia este rotunda, dreapta, uşor curbata, cu varful ascuţit de culoare galbena.
- Lungimea pastailor este mijlocie, de 13 – 15 cm şi latimea de 0,7 – 0,8 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 12 – 14.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare cafenie.
- Potenţialul de productie: 8 – 10 t pastai/ha-1. şi 800 kg boabe/ha.
Autor:
Florescu George
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.29 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile