Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Soiuri de cartofi pentru care se acorda ajutoarele cuplate
Cultivatorii de cartofi pentru samanta pot beneficia de plata cuplata, valoarea sprijinului financiar urmand sa creasca de la 960 de euro la 1.005 euro pe hectar, pana in 2020.
Un alt criteriu se refera la utilizarea de material genetic romanesc. In cele ce urmeaza, va prezentam principalele soiuri romanesti de cartofi pentru care se vor putea obtine aceste plati.
Soiul de cartof RUNICA
Caracteristicile soiului de cartof RUNICA:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
1. Soi timpuriu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Mijlociu sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16,5%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum timpuriu, de vara si industrializare (chips)
12. Capacitatea biologica de productie 60,7 tone/ha
Soiul de cartof ROCLAS
Caracteristicile soiului de cartof Roclas:
1. Soi semitimpuriu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze, semierecta, viguroasa
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 17%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum timpuriu, de vara-toamna si industrializare (chips, pommes frites)
12. Capacitatea biologica de productie 65,9 tone/ha
Soiul de cartof CHRISTIAN
Caracteristicile soiului de cartof CHRISTIAN:
1. Soi semitimpuriu
2. Tubercul oval, coaja rosie, pulpa galbena
3. Tufa dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 17%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum timpuriu si de vara
12. Capacitatea biologica de productie 70,6 tone/ha (1999)
Soiul de cartof SEMENIC
Caracteristicile soiului de cartof SEMENIC:
1. Soi semitimpuriu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galben-deschis, pulpa alb-galbui
3. Tufa bogata in frunze, foliole mari
4. Rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Rezistent la virusul Y al cartofului
6. Sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de vara si toamna-iarna
12. Capacitatea biologica de productie 85,2 tone/ha
Soiul de cartof DACIA / ZAMOLXIS
Caracteristicile soiului de cartof DACIA / ZAMOLXIS:
1. Soi semitimpuriu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galben-deschis
3. Tufa mediu dezvoltata, bogata in frunze
4. Foarte sensibil la mana pe frunze, mijlociu rezistent la mana pe tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum timpuriu si de vara
12. Capacitatea biologica de productie 95,56 tone/ha
Soiul de cartof RUSTIC
Caracteristicile soiului de cartof RUSTIC:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa mediu dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si rezistent la mana pe tuberculi
5. Rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16,5%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de vara si toamna-iarna
12. Capacitatea biologica de productie 72,5 tone/ha
Soiul de cartof TEO
Caracteristicile soiului de cartof TEO:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja rosie, pulpa galbena
3. Tufa bine dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Mijlociu rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16,5%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de vara si toamna-iarna
12. Capacitatea biologica de productie 49,3 tone/ha
Soiul de cartof SUPER
Caracteristicile soiului de cartof SUPER:
1. Soi tarziu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa mijlociu dezvoltata, bogata in frunze, erecta
4. Sensibil la mana pe frunze si mijlociu sensibil la mana pe tuberculi
5. Rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 13%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: A
11. Se preteaza pentru consum toamna-iarna si industrializare (chips)
12. Capacitatea biologica de productie 101,3 tone/ha
Soiul de cartof MURESAN
Caracteristicile soiului de cartof MURESAN:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si rezistent la mana pe tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Mijlociu sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 17%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B/C
11. Se preteaza pentru consum toamna-iarna si industrializare (chips)
12. Capacitatea biologica de productie 66,4 tone/ha
Soiul de cartof CORONA
Caracteristicile soiului de cartof CORONA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja rosie, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului
6. Mijlociu sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 15%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna
Soiul de cartof AMELIA /CUMIDAVA
Caracteristicile soiului de cartof AMELIA /CUMIDAVA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 20%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: A/B
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna
12. Capacitatea biologica de productie 70,6 tone/ha
Soiul de cartof CRISTELA
Caracteristicile soiului de cartof CRISTELA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bine dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 18%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de vara toamna-iarna
12. Capacitatea biologica de productie 66,6 tone/ha
Soiul de cartof NANA
Caracteristicile soiului de cartof NANA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 23%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna si industrializare (chips, amidon, spirt)
12. Capacitatea biologica de productie 71,7 tone/ha
Soiul de cartof NICOLETA
Caracteristicile soiului de cartof NICOLETA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze
4. Rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 21,5%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: B
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna si industrializare (chips, amidon, spirt)
12. Capacitatea biologica de productie 70,6 tone/ha
Soiul de cartof TAMPA
Caracteristicile soiului de cartof TAMPA:
1. Soi semitarziu
2. Tubercul oval, coaja galbena, pulpa galben-deschisa
3. Tufa mediu dezvoltata, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si rezistent la mana pe tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16,5%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: A/B
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna si industrializare (chips, amidon, spirt)
12. Capacitatea biologica de productie 70,6 tone/ha
Soiul de cartof TITUS
Caracteristicile soiului de cartof TITUS:
1. Soi tarziu
2. Tubercul rotund, coaja galbena, pulpa galbena
3. Tufa bogata in frunze
4. Mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 20%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: C
11. Se preteaza pentru consum de toamna-iarna si industrializare (chips, amidon, spirt)
12. Capacitatea biologica de productie 52,9 tone/ha
Soiul de cartof TIMPURIU DE BRASOV
Caracteristicile soiului de cartof TIMPURIU DE BRASOV:
1. Soi timpuriu
2. Tubercul rotund-oval, coaja galbena, pulpa galben-deschis
3. Tufa mediu dezvoiltata, semierecta, bogata in frunze
4. Mijlociu sensibil la mana pe frunze si tuberculi
5. Foarte rezistent la virusul Y al cartofului
6. Mijlociu sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof
7. Rezistent la raia neagra a cartofului
8. Continut in amidon de 16%
9. Calitate culinara buna
10. Clasa de calitate: A/B
11. Se preteaza pentru consum timpuriu si de vara
12. Capacitatea biologica de productie 63,3 tone/ha
Soiul de cartof BRASOVIA
Caracteristicile soiului de cartof BRASOVIA:
1. Tuberculii: coaja neteda, de culoare galbena, pulpa de culoare alb-galbuie; ochii superficiali; coltii au culoarea albastru – violet; forma tuberculilor: scurt ovala, piriforma;
2. Tufa: mediu dezvoltata, semi-erecta, bogata in frunze;
3. Maturitatea: soi semitimpuriu;
4. Floarea: alba;
5. Rezistenta la boli si daunatori: mijlociu rezistent la mana pe frunze si pe tuberculi;
6. Rezistent la virusul Y al cartofului;
7. Mediu rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof (VRF);
8. Rezistent la raia neagra;
9. Continutul in amidon: 14%;
10. Clasa de calitate: A/B;
11. Pretabilitate: pentru consum toamna – iarna.
Soiul de cartof CATELLYNA
Caracteristicile soiului de cartof CATELLYNA:
1. soi semitimpuriu, tuberculi au forma rotunda, coaja galbena, pulpa galbena;
2. tufa bogata in frunze;
3. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi;
4. mijlociu de rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof;
5. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 16,5%;
6. calitate culinara buna, clasa B de folosinta;
7. se preteaza pentru consumul de vara, toamna, iarna;
8. capacitatea biologica de productie 35-40to in conditii neirigat iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 60 tone/hectar.
Soiul de cartof ROZANA
Caracteristicile soiului de cartof ROZANA:
1. soi semitimpuriu, tuberculi au forma oval-rotund, coaja rosie, pulpa alb-galbui,
2. tufa bogata in frunze, mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi, foarte rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
3. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 15-17,5%,
4. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
5. se preteaza pentru consumul timpuriu si de vara ,pretabil pentru prepararea salatelor,
6. capacitatea biologica de productie 25-40to in conditii neirigat iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 73,5 tone/hectar.
Soiul de cartof ETERNA
Caracteristicile soiului de cartof ETERNA:
1. soi semitimpuriu, tuberculi au forma rotunda, coaja galbena, pulpa galbena;
2. tufa mijlociu dezvoltata, bogata in frunze, mijlociu de rezistent la mana pe frunze si rezistent la tuberculi, foarte rezistent la virusul Y al cartofului, foarte rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof;
3. rezistent la raia neagra a cartofului, rezistent la nematodul auriu al cartofului patotipul Ro1, continut de amidon din tuberculi 21%;
4. calitate culinara buna, clasa de folosinta B/C;
5. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, pretabil pentru procesarea cartofilor sub forma de chips;
6. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 73,3 tone/hectar (2000).
Soiul de cartof ROBUSTA
Caracteristicile soiului de cartof ROBUSTA:
1. soi semitimpuriu spre semitarziu, tuberculi au forma rotunda, usor turtit, coaja de culoare rosie-caramiziu, pulpa galbena,
2. tufa bine dezvoltata, bogata in frunze; mijlociu de sensibil la mana pe frunze si rezistent la tuberculi, rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
3. tolerant si rezistent la nematodul auriu al cartofului, patotipul Ro1,
4. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 18,5%,
5. calitate culinara foarte buna, clasa de folosinta A/ B,
6. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, procesare(chips),
7. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 62 tone/hectar.
Soiul de cartof FRUMOASA
Caracteristicile soiului de cartof FRUMOASA:
1. soi semitimpuriu, tuberculi au forma oval- rotunda, coaja galbena, pulpa galbena,
2. tufa mijlociu dezvoltata, bogata in frunze, mijlociu de sensibil la mana pe frunze si rezistent la mana pe tuberculi, foarte rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
3. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 16,5%,
4. calitate culinara buna, clasa de folosinta A/B
5. se preteaza pentru consumul de vara , toamna, iarna,
6. capacitatea biologica de productie 35-45 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 74,4 tone/hectar.
Soiul de cartof NATIV
Caracteristicile soiului de cartof NATIV:
1. soi semitimpuriu spresemitarziu,
2. tuberculi au forma rotunda, coaja galbena, pulpa galbena,
3. tufa semierecta, de inaltimemijlocie, bogata in frunze,
4. mijlociu de sensibil la mana pe frunze si rezistent la tuberculi,
5. foarte rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
6. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 17,5%,
7. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
8. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, procesare(chips)
9. capacitatea biologica de productie 35 -40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 66,8 tone/hectar.
Soiul de cartof TENTANT
Caracteristicile soiului de cartof TENTANT:
1. soi semitimpuriu, tuberculii au forma ovala, coaja galbena, pulpa galbena, ochi superficiali,
2. tufa bogata in frunze, mijlociu de sensibil la mana pe frunze si tuberculi,
3. rezistent la virusul Y al cartofului, foarte rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
4. rezistent la raia neagra a cartofului,
5. rezistent la nematodul auriu al cartofului, patotipul Ro1,
6. continut de amidon din tuberculi 16,0%,
7. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
8. se preteaza pentru consumul de vara , toamna, iarna,
9. capacitatea biologica de productie 30-40 tone in conditii neirigat iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 79,9 tone/hectar.
Soiul de cartof AMICII
Caracteristicile soiului de cartof AMICII:
1. soi timpuriu, tuberculi au forma rotund-oval , coaja galbena, pulpa galben – deschis,ochi superficial, cu aspect foarte bun,
2. tufa bogata in frunze, mijlociu de dezvoltat,
3. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi,
4. mijlociu de rezistent la virusul Y al cartofului, rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof, rezistent la nematodul auriu al cartofului, patotipul Ro1,
5. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 15,5%,
6. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
7. se preteaza pentru consumul de vara, toamna, iarna,
8. capacitatea biologica de productie 35-40to neirigat iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 65,1 tone/hectar.
Soiul de cartof AGO
Caracteristicile soiului de cartof AGO:
1. soi semitarziu, tuberculi au forma rotunda, coaja galbena, pulpa galbena,
2. tufa bine dezvoltata, bogata in frunze,
3. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi,
4. rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
5. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 16,5%,
6. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
7. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, pretabil pentru procesare (chips),
8. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 60 tone/hectar.
Soiul de cartof SICULUS
Caracteristicile soiului de cartof SICULUS:
1. soi semitarziu, tuberculi au forma ovala, coaja galbena, pulpa galbena,
2. tufa bogata in frunze,
3. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi,
4. foarte rezistent la virusul Y al cartofului, mijlociu de sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
5. rezistent la nematodul auriu al cartofului, patotipul Ro1
6. rezistent la raia neagra a cartofului,
7. continut de amidon din tuberculi 18,5%,
8. calitate culinara buna, clasa B de folosinta,
9. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, se preteaza la procesarea cartofului sub forma de chips,
10. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 57,3 tone/hectar.
Soiul de cartof HARGHITA
Caracteristicile soiului de cartof HARGHITA:
1. soi semitarziu,
2. tuberculi au forma rotund-oval, coaja galbena, pulpa galbena,
3. tufa bogata in frunze, portul semierect,
4. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi,
5. foarte rezistent la virusul Y al cartofului, foarte rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
6. rezistent la raia neagra a cartofului,
7. continut de amidon din tuberculi 18,5%,
8. calitate culinara buna, clasa B/C de folosinta,
9. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna, pretabil pentru procesare (chips),
10. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 67,8 tone/hectar.
Soiul de cartof ROZAL
Caracteristicile soiului de cartof ROZAL:
1. soi semitarziu, tuberculi au forma oval- rotunda, coaja rosie, pulpa alb-galbui,
2. tufa bogata in frunze, bine dezvoltata, portul semierect spre erect,
3. mijlociu de rezistent la mana pe frunze si tuberculi,
4. mijlociu de rezistent la virusul Y al cartofului, sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof,
5. rezistent la nematodul auriu al cartofului, patotipul Ro1,
6. rezistent la raia neagra a cartofului, continut de amidon din tuberculi 15,5%,
7. calitate culinara buna, clasa A de folosinta,
8. se preteaza pentru consumul de toamna – iarna,
9. capacitatea biologica de productie 35-40 tone neirigat, iar in conditii de irigat de la SCDA Braila a asigurat o productie de 60 tone/hectar.
Soiul de cartof REDSEC
Caracteristicile soiului de cartof REDSEC:
1. Tuberculii au forma ovala. Culoarea cojii este rosie, iar culoarea pulpei este galbena.
2. Tulpina este de talie mijlocie spre mare, cu portul semierect.
3. Frunza este semicompacta cu foliole mari, de culoare verde clar. Inflorescenta este o cima simpla, cu flori mari de culoare alb-violaceu.
4. Perioada de vegetatie a soiului Redsec este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este rezistent la virusul Y si tolerant la mana.
6. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B.
7. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
8. Soiul Redsec are capacitate de productie mare, potentialul fiind de 44,3 tone/ha.
9. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof COVAL
Caracteristicile soiului de cartof COVAL:
1. Tuberculii au forma rotund – ovala. Culoarea cojii este galbena, iar culoarea pulpei este galbena. Tulpina este de talie mare, cu portul semierect.
2. Frunza este semicompacta cu foliole de marime mijlocie, de culoare verde clar. Inflorescenta este o cima simpla, cu flori mari de culoare alb.
3. Perioada de vegetatie a soiului Coval este de 90 – 100 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
4. Soiul este rezistent la virusul Y, mijlociu tolerant la mana si rezistent la Globodera rostochiensis.
5. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B.
6. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
7. Soiul Coval are capacitate de productie mare, potentialul fiind de 47,8 tone/ha.
8. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof LUIZA
Caracteristicile soiului de cartof LUIZA:
1. Tuberculii au forma ovala cu ochi superficiali. Culoarea cojii si a pulpei este galbena. Tulpina este de talie mijlocie, cu internodii nepigmentate.
2. Frunza are foliole de marime mijlocie, de culoare verde clar.
3. Floarea are corola de culoare alba.
4. Perioada de vegetatie a soiului Luiza este de 90 – 100 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este rezistent la virusul Y, sensibil la mana si rezistent la nematodul cu chisti.
6. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B/C.
7. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si industrializare.
8. Soiul Luiza are capacitate de productie mare, potentialul fiind de 42,2 tone/ha.
9. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof MILENIUM
Caracteristicile soiului de cartof MILENIUM:
1. Tuberculii au forma rotund – ovala cu ochi superficiali. Culoarea cojii si a pulpei este galbena.
2. Tulpina este de talie inalta, cu internodii nepigmentate.
3. Frunza are foliole de marime mijlocie, de culoare verde clar. Floarea are corola de culoare alba.
4. Perioada de vegetatie a soiului Milenium este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este rezistent la virusul Y, sensibil la mana si rezistent la nematodul cu chisti.
6. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este C. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si industrializare.
7. Soiul Milenium are capacitate de productie mare, potentialul fiind de 38,1 tone/ha.
8. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof GARED
Caracteristicile soiului de cartof GARED:
1. Tuberculii este scurt – oval, cu ochi putin adanci. Culoarea cojii este rosie si a pulpei este crem.
2. Planta este de tip frunzos, cu portul erect.
3. Planta este foarte inalta.
4. Frunza este marime medie, de culoare verde deschis si verde mediu.
5. Inflorescenta este de marime medie, cu flori cu corola de marime medie, de culoare violet cu puncte albe de marime medie.
6. Perioada de vegetatie a soiului Gared este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor tarzii.
7. Soiul este tolerant la virusul Y si rezistent la mana pe frunze si la virusul rasucirii.
8. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si industrializare.
9. Soiul Gared are capacitate de productie foarte buna, realizand productii de 67 tone/ha.
10. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof ARMONIA
Caracteristicile soiului de cartof ARMONIA:
1. Tuberculii de forma rotunda, cu ochi adanci. Culoarea cojii este galbena si a pulpei este galben deschis.
2. Planta este inaltime medie, de tip intermediar, cu portul semierect.
3. Frunza este marime mijlocie, de culoare verde mediu spre verde inchis. Inflorescenta este de marime medie, cu flori cu corola de marime medie, de culoare alba.
4. Perioada de vegetatie a soiului Armonia este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este tolerant la atacul de mana pe frunze si la virusul rasucirii frunzelor si rezistent la virusul Y.
6. Calitatea culinara este foarte buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
7. Soiul Armonia are capacitate de productie buna, realizand productii de 47,5 tone/ha.
8. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof ALBIOANA
Caracteristicile soiului de cartof ALBIOANA:
1. Tuberculii scurt-oval, cu ochi adanci. Culoarea cojii este galbena si a pulpei este crem.
2. Planta este foarte inalta, de tip ramuros, cu portul semierect spre rasfirat.
3. Frunza este mica, de culoare verde inchis.
4. Inflorescenta este de mica, cu flori cu corola de marime medie, de culoare alba.
5. Perioada de vegetatie a soiului Albioana este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
6. Soiul este tolerant la atacul de mana pe frunze si la virusul Y si rezistent la virusul rasucirii frunzelor.
7. Calitatea culinara este foarte buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B.
8. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
9. Soiul Albioana are capacitate de productie buna, realizand productii de 53,1 tone/ha.
10. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof SPERANTA
Caracteristicile soiului de cartof SPERANTA:
1. Tuberculii sunt rotunzi, cu ochi de adancime medie. Culoarea cojii este galbena si a pulpei este galben mediu.
2. Planta este de inaltime medie, de tip intermediar, cu portul erect.
3. Frunza este mica, de culoare verde mediu. Inflorescenta este de mica, cu flori cu corola de marime medie, de culoare alba.
4. Perioada de vegetatie a soiului Speranta este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este tolerant la atacul de mana pe frunze si rezistent la virusul Y si la virusul rasucirii frunzelor.
6. Calitatea culinara este foarte buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
7. Soiul Speranta are capacitate de productie buna, realizand productii de 55,3 tone/ha.
8. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof NEMERE
Caracteristicile soiului de cartof NEMERE:
1. Tuberculii au forma rotunda cu ochi superficiali. Culoarea cojii si a pulpei este galbena. Tulpina este de talie mijlocie spre mare.
2. Frunza este semicompacta cu foliole de marime mijlocie, de culoare verde clar.
3. Inflorescenta este cima simpla, cu flori mari de culoare alba.
4. Perioada de vegetatie a soiului Nemere este de 90 – 100 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
5. Soiul este rezistent la virusul Y si mijlociu tolerant la mana.
6. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este C.
7. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si industrializare.
8. Soiul Nemere are capacitate de productie mare, potentialul fiind de 43,5 tone/ha.
9. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof PRODUCTIV
Caracteristicile soiului de cartof PRODUCTIV:
1. Tuberculii au forma rotund-ovala. Culoarea cojii este galbena si a pulpei este alb – galbuie.
2. Tulpina este de talie inalta.
3. Frunza este semicompacta cu foliole de marime mijlocie, de culoare verde clar.
4. Inflorescenta este cima simpla, cu flori mari de culoare alba.
5. Perioada de vegetatie a soiului Productiv este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor semitarzii.
6. Soiul este rezistent la virusul Y si tolerant la mana. Soiul este rezistent la nematodul auriu patotipul RO1.
7. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B.
8. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si industrializare.
9. Soiul Productiv are capacitate de productie mare, realizand in medie pe 3 ani 31,5 tone/ha.
10. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Soiul de cartof STAR
Caracteristicile soiului de cartof STAR:
1. Tuberculul este scurt-oval, cu ochi superficiali. Culoarea cojii este galbena si a pulpei este galben deschis.
2. Planta este de tip frunzos, cu portul erect, de inaltime medie.
3. Frunza este mica spre medie, de culoare verde mediu.
4. Inflorescenta este mica spre medie, cu flori mici spre medii, floarea este de culoare violet, cu puncte albe mari.
5. Perioada de vegetatie a soiului Star este de 100 – 110 zile, incadrandu-se in grupa soiurilor tarzii.
6. Soiul este tolerant la virusul Y, mijlociu tolerant la mana si rezistent la virusul rasucirii.
7. Calitatea culinara este buna, grupa de folosinta in care se incadreaza este B. Se recomanda pentru consum toamna – iarna si pastrare.
8. Soiul Star are capacitate de productie mare, realizand 53,3 tone/ha.
9. Zonarea: se recomanda pentru cultivarea in zonele favorabile culturii cartofului.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.33 din 6 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura