Publicat in: Vegetal
Soiuri de fasole pentru care legumicultorii pot obtine plati cuplate
Fermierii pot obtine pana la 180 de euro pe hectar, cu conditia ca samanta folosita sa fie omologata, din soiuri autohtone.
Platile cuplate pentru legumicultori ar putea fi implementate de anul viitor, dupa cum precizeaza oficialii MADR, care atrag insa atentia ca cei care doresc sa beneficieze de aceasta forma de sprijin trebuie sa respecte anumite conditii.
 
Una dintre aceste conditii conditiile este aceea ca fermierii sa faca dovada ca utilizeaza samanta autohtona, certificata oficial.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cele ce urmeaza va prezentam care sunt principalele soiuri de fasole autohtonecare ar putea beneficia de platile cuplate:
 
Soiul de fasole urcatoare Madaraseni
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia de culoare galbena, lunga de 15-17 cm si lata de 1-1,5 cm, fara ate si usor curbata, cu bobul de culoare dominanta alb cu striatie neagra in jurul hilului, mijlociu de forma eliptica.
- Este foarte productiva, avand o productie de 20-24 tone/ha.
 
Soiul de fasole urcatoare Alina
- Este un soi tardiv, cu pastaia de culoare galbena intensa, untoasa foarte lata de 2-2,5 cm latime si 18-20 cm lungime cu bobul de culoare neagra mijlociu spre mic de forma rotunda;
- Are un potential de productie ridicat 18-20 tone/ha.
 
Soiul de fasole pitica Lechinta
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben deschisa, cu lungimea de 15-18 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare alba.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
 
Soiul de fasole pitica Salvica
- Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben auriu, cu lungimea de 18-20 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 0,8-1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare neagra.
- Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.
 
Soiul de fasole pitica Viola
- Se caracterizeaza prin: port pitic, pastaie mov intens, rotunda, cu diametrul de 1-1,3 cm, carnoasa, foarte untoasa, lungimea pastaii de 15-22 cm, ramane foarte mult timp frageda, nu face ate si nu imbatraneste repede, bobul este de culoare maro, de forma alungita.
- De la acest soi se foloseste atat bobul cat si pastaia care in timpul fierberii din mov intens devine verde, fiind foarte apreciata in arta culinara.
 
Soiul de fasole urcatoare Auria Bacaului
- Semitardiv, 54 – 57 zile pana la maturitatea de consum.
- Pastaia este dreapta, usor curbata, de culoare galben limoniu.
- Lungimea pastailor variaza intre 19 si 22  cm şi latimea de la 1,9 la 2 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 25 – 30.
- Pastaile nu au ate, sunt carnoase, suculente şi fragede.
- Boabele sunt reniforme, de culoare maro deschis şi au  M.M.B. 440 g.
- Potenţialul de productie: 30 – 35 tone/ pastai/hectar si 1.500 – 2.000 kg/boabe/hectar.
 
Soiul de fasole urcatoare Verdana
- Soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 41- 45 de zile pana la maturitatea de consum, 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica a boabelor.
- Planta are portul inalt, nedeterminat, inaltimea ajungand pana la 180 – 220 cm.
- Pastaia este dreapta, lata, cu varful ascuţit de culoare verde, lungimea de 25 – 26  cm şi laţimea de 2,3 – 2,5 cm.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare alba, şi au  M.M.B. 450 g.
- Potenţialul de productie: 35 – 42 tone/pastai/hectar si 1.800 – 2000 kg/boabe/hectar.
 
Soiul de fasole de gradina Marinica
- Timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 de zile pana la maturitatea de consum şi 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica.
- Planta are portul pitic, determinat, cu inalţimea de 35 – 45 cm
- Pastaia este rotunda, dreapta, uşor curbata, cu varful ascuţit de culoare galbena.
- Lungimea pastailor este mijlocie, de 13 – 15  cm şi latimea de 0,7 – 0,8 cm.
- Numarul mediu de pastai pe planta este de 12 – 14.
- Boabele la maturitate fiziologica sunt  de culoare cafenie.
- Potenţialul de productie: 8 – 10  t pastai/ha-1. şi 800 kg boabe/ha.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.56 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Finantare de 300.000 euro pentru legumicultori. Interventia se va lansa in primavara
Finantare de 300.000 euro pentru legumicultori. Interventia se va lansa in primavara
Ultimele informatii din interiorul MADR arata ca linia de finantare DR-16 va fi lansata in luna...
Programul Tomata 2024: Ce sume primesc legumicultorii
Programul Tomata 2024: Ce sume primesc legumicultorii
Programul Tomata va continua in acest an exact dupa acelasi model de anul trecut. Pentru ciclul I...
APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe
APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe
In cazul productiei, lucrurile se schimba pentru ca peste 20% din samanta utilizata are potential...
Petre Daea ameninta cu taierea subventiilor in cazul legumicultorilor care folosesc substante toxice
Petre Daea ameninta cu taierea subventiilor in cazul legumicultorilor care folosesc substante toxice
Autoritatile ii vor monitoriza pe cei care beneficiaza de sustinere financiara prin programe...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016