Publicat in: Vegetal
Vom avea vin mai putin, dar de calitate mai buna
Este anuntul facut de Patronatul National al Viei si Vinului, cu referire la productia din acest an.
Anul acesta productia de struguri va fi cu aproximativ 25 la suta mai redusa decat cea din 2012, cauza acestei diminuari constituind-o in mod special precipitatiile abundente si grindina cazute asupra culturilor pe parcursul acestui an viticol.
 
In consecinta, si productia de vin va fi una mai slaba decat in anii precedenti, insa reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului, mizeaza pe o crestere a calitatii vinurilor obtinute in acest an, calitate care ar putea fi una de exceptie, cu conditia ca vremea calduroasa sa se mentina si in preioada urmatoare, pana alroape de finalul culesului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In acest sens, Ovidiu Gheorghe, presedintele PNVV a declarat ca „avem un an atipic, 2014 fiind un an cu o productie diminuata fata de 2012 cu 25 la suta. Vreau sa punctez ca anul 2013 a fost un an cu o productie de struguri si de vin foarte mare si de aceea nu facem referire la anul de productie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindina, cu preponderenta Banat, Mehedinti, Dragasani si Tulcea. Precipitatiile au fost duble cantitativ fata de anul precedent, iar acest lucru a ingreunat campania agricola in general, de la tratamente pana la cules. Culesul strugurilor este intarziat cu doua saptamani fata de o perioada normala”.
 
In compensare, vinurile obtinute din productia acestui an ar putea fi unele net superioare calitativ fata de cele din anii precedenti, tot datorita conditiilor meteo, aromele strugurilor fiind mai dezvoltate.
 
„Vremea calduroasa a acestei toamne blande, dar si diferentele importante de temperatura intre perioada diurna si cea nocturna ajuta strugurii si aromele sa se dezvolte. Exista sansa, daca aceasta toamna frumoasa va continua, sa avem un vin care sa depaseasca asteptarile. Deocamdata este o speculatie pentru ca nu stim cum va fi aceasta toamna, dar eu sper ca va fi un an de exceptie din punct de vedere calitativ”, a adaugat Ovidiu Gheorghe.

In ceea ce priveste pretul vinului, directorul general al PNVV considera ca nu se justifica o crestere a pretului la raft indiferent de productia realizata in acest an, deoarece exista stocuri suficiente din anul precedent.

„Chiar daca fata de anii precedenti tratamentele efectuate au fost mai multe, cu 2-3 tratamente, si a generat costuri mai mari de productie, cine va creste pretul la raft risca foarte mult sa puna presiune pe bugetele consumatorilor de vin. Eu nu prognozez o crestere de pret a vinului la raft. Afirmatia o fac si pe fondul productiei record din anul 2013 atat in Romania cat si la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri si nu cred ca se justifica o crestere a pretului de vanzare. Toata lumea vrea sa isi maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se incearca solutii pentru eficientizarea costurilor. Vreau sa repet ca nu avem o productie foarte proasta, exista doar o diminuare a productiei, dar pe partea de calitate va fi un an bun”, a mai spus presedintele PNVV.

Datele statistice arata ca anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al productiei de struguri si de vin. Daca PNVV estima anul trecut in septembrie o productia de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel putin 20 la suta mai mare decat in 2012, MADR a publicat pe site o productie de vin de 5,11 milioane hectolitri.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...
Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
Florin Barbu a mentionat, in intalnirea care a avut loc aseara la sediul MADR, cu reprezentantii...
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
Focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton