Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom avea vin mai putin, dar de calitate mai buna
Este anuntul facut de Patronatul National al Viei si Vinului, cu referire la productia din acest an.
In consecinta, si productia de vin va fi una mai slaba decat in anii precedenti, insa reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului, mizeaza pe o crestere a calitatii vinurilor obtinute in acest an, calitate care ar putea fi una de exceptie, cu conditia ca vremea calduroasa sa se mentina si in preioada urmatoare, pana alroape de finalul culesului.
In acest sens, Ovidiu Gheorghe, presedintele PNVV a declarat ca „avem un an atipic, 2014 fiind un an cu o productie diminuata fata de 2012 cu 25 la suta. Vreau sa punctez ca anul 2013 a fost un an cu o productie de struguri si de vin foarte mare si de aceea nu facem referire la anul de productie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindina, cu preponderenta Banat, Mehedinti, Dragasani si Tulcea. Precipitatiile au fost duble cantitativ fata de anul precedent, iar acest lucru a ingreunat campania agricola in general, de la tratamente pana la cules. Culesul strugurilor este intarziat cu doua saptamani fata de o perioada normala”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
In compensare, vinurile obtinute din productia acestui an ar putea fi unele net superioare calitativ fata de cele din anii precedenti, tot datorita conditiilor meteo, aromele strugurilor fiind mai dezvoltate.
„Vremea calduroasa a acestei toamne blande, dar si diferentele importante de temperatura intre perioada diurna si cea nocturna ajuta strugurii si aromele sa se dezvolte. Exista sansa, daca aceasta toamna frumoasa va continua, sa avem un vin care sa depaseasca asteptarile. Deocamdata este o speculatie pentru ca nu stim cum va fi aceasta toamna, dar eu sper ca va fi un an de exceptie din punct de vedere calitativ”, a adaugat Ovidiu Gheorghe.
In ceea ce priveste pretul vinului, directorul general al PNVV considera ca nu se justifica o crestere a pretului la raft indiferent de productia realizata in acest an, deoarece exista stocuri suficiente din anul precedent.
„Chiar daca fata de anii precedenti tratamentele efectuate au fost mai multe, cu 2-3 tratamente, si a generat costuri mai mari de productie, cine va creste pretul la raft risca foarte mult sa puna presiune pe bugetele consumatorilor de vin. Eu nu prognozez o crestere de pret a vinului la raft. Afirmatia o fac si pe fondul productiei record din anul 2013 atat in Romania cat si la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri si nu cred ca se justifica o crestere a pretului de vanzare. Toata lumea vrea sa isi maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se incearca solutii pentru eficientizarea costurilor. Vreau sa repet ca nu avem o productie foarte proasta, exista doar o diminuare a productiei, dar pe partea de calitate va fi un an bun”, a mai spus presedintele PNVV.
Datele statistice arata ca anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al productiei de struguri si de vin. Daca PNVV estima anul trecut in septembrie o productia de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel putin 20 la suta mai mare decat in 2012, MADR a publicat pe site o productie de vin de 5,11 milioane hectolitri.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura