Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimentatia corecta. Ce trebuie sa respecte crescatorii de capre

alimentatia-corecta-ce-trebuie-sa-respecte-crescatorii-de-capre

Hranirea corecta a caprelor este importanta la toate varstele, iar cerintele nutritionale difera in anumite stadii de intretinere, crestere, gestatie sau lactatie.


Caprele nu sunt pretentioase in ceea ce priveste hrana, ele putand consuma nutreturi vegetale (fan, frunze, radacinoase, porumb macinat, paie, masa verde, deseuri tehnice etc.), animale (reziduuri lactate sau de peste) sau industriale (tarate, faina furajera etc.). 
 
Capra este un animal rumegator si, ca urmare, are posibilitatea sa inmagazineze in aparatul sau digestiv nutrientii de care are nevoie. Mai mult decat atat, in comparatie cu alte specii de animale monogastrice, aparatul digestiv al caprei poate extrage din vegetalele fibroase cu continut ridicat de celuloza nutrientii necesari. 
 
Necesarul de furaje administrat depinde de varsta, de productia de lapte urmarita, de starea de intretinere sau fiziologica a animalelor, precum si de calitatea furajelor. Caprele au tendinta sa fie lacome si sa manifeste preferinte pentru anumite sortimente de nutreturi si chiar parti din acestea si pot deveni capricioase fata de starea de igiena a furajelor. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori


Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...

Oferta Speciala
valabila 48h
Din gospodarie, caprele savureaza cu placere resturi de zarzavat, coji de fructe, pepeni, cartofi, varza, salata, fructe cazute din pomi etc. In libertate, prefera pasunile montane cu lastaris, muguri de arbori sau plante aromate. In exploatarea extensiva, in libertate, consumul de ierburi variaza de la 5 la 80%. 
 
In conditii de crestere in adapost (stabulatie), caprele vor fi hranite pe baza unor norme si ratii in functie de productia care se doreste obtinuta sau de starea lor fiziologica. Astfel, nivelul de consum atinge 3-3,5% substanta uscata din greutatea sa vie, ajungand la cel maxim intre 6 si 10 saptamani de lactatie si la cel minim la sfarsitul gestatiei. 
 

Alimentatia caprinelor in stabulatie 

 
Furajarea dirijata se aplica in special in perioada de stabulatie (stabulatia inseamna intretinerea „pe loc“, in adapost si padoc), care dureaza in jur de 150 de zile, in functie de durata sezonului de iarna.
 
In acest timp, caprinele vor fi hranite in mod traditional cu diverse tipuri de fan, la care puteti adauga concentrate (in cantitati de 200-300 g/zi) numai in prima luna de lactatie. 
 
Daca vor fi hranite doar cu fan (tinand cont ca este mai concentrat in substanta uscata decat masa verde), consumul pe zi ar fi urmatorul: capre adulte 6-7 kg fan, tineret 2-3 kg, iezi cca 1 kg. Maximum 20-25% din cantitatea de fan se poate inlocui cu coceni de porumb (tulpina) cu frunze multe, nu doar tija. Aceasta cantitate scade considerabil daca veti putea scoate caprele la pasune si iarna,
 
Fanul trebuie sa fie de buna calitate, bine uscat, nu mucegait, ud sau inghetat, deoarece poate provoca imbolnaviri sau avorturi. 
 
Important! Puneti-le un drob de sare „la indemana“. Sunt disponibile in comert blocuri din sare si alte minerale necesare organismului, care nu trebuie sa lipseasca din grajd. 
 
Atentie, pe timp de noapte se hranesc caprele la discretie cu fibroase (fan, coceni). Se umplu seara jgheaburile pana sus. Astfel, se pot administra dimineata si concentratele. Acestea nu se dau niciodata pe „stomacul gol“. Daca nu au avut fibroase peste noapte, se administreaza dimineata fanul si/sau cocenii si se dau concentratele dupa-amiaza. Toate acestea sunt necesare pentru a evita acidoza ruminala si indigestiile. 
 

Alimentatia in perioada de pasunat 

 
Caprele pot sa pasca cca 10-12 ore pe zi in tot timpul anului, pana la caderea zapezii. Se recomanda sa fie duse la pasuni naturale dimineata devreme. In orele de pasunat, o capra adulta poate ingera cca 8-10 kg/zi, tineretul peste 6 luni consuma 4-5 kg si iezii 2-3 kg/zi. Caprele adora sa se catere pe arbusti si sa mestece molcom frunze bogate in glucide, cu gust dulceag si efect energizant. In cazul exploatarilor intensive, caprele pot fi duse la pascut pe pajisti cultivate special pentru hrana lor. 
 
Este necesar ca hrana sa le fie suplimentata cu un amestec din furaje secundare constituite din coceni, pleava, radacinoase, stiuleti, totul bine tocat. La acest amestec se adauga fie o solutie slaba de saramura, fie melasa si se lasa cateva ore la dospit. 

Afla cum se efectueaza o alimentatie corecta si la alte animale din curte...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.91 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016