Alimentatia corecta. Ce trebuie sa respecte crescatorii de capre
Publicat la data de 11 Nov. 2022 in:
Zootehnie Hranirea corecta a caprelor este importanta la toate varstele, iar cerintele nutritionale difera in anumite stadii de intretinere, crestere, gestatie sau lactatie.
Caprele nu sunt pretentioase in ceea ce priveste hrana, ele putand consuma nutreturi vegetale (fan, frunze, radacinoase, porumb macinat, paie, masa verde, deseuri tehnice etc.), animale (reziduuri lactate sau de peste) sau industriale (tarate, faina furajera etc.).
Capra este un animal rumegator si, ca urmare, are posibilitatea sa inmagazineze in aparatul sau digestiv nutrientii de care are nevoie. Mai mult decat atat, in comparatie cu alte specii de animale monogastrice, aparatul digestiv al caprei poate extrage din vegetalele fibroase cu continut ridicat de celuloza nutrientii necesari.
Necesarul de furaje administrat depinde de varsta, de productia de lapte urmarita, de starea de intretinere sau fiziologica a animalelor, precum si de calitatea furajelor. Caprele au tendinta sa fie lacome si sa manifeste preferinte pentru anumite sortimente de nutreturi si chiar parti din acestea si pot deveni capricioase fata de starea de igiena a furajelor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Din gospodarie, caprele savureaza cu placere resturi de zarzavat, coji de fructe, pepeni, cartofi, varza, salata, fructe cazute din pomi etc. In libertate, prefera pasunile montane cu lastaris, muguri de arbori sau plante aromate. In exploatarea extensiva, in libertate, consumul de ierburi variaza de la 5 la 80%.
In conditii de crestere in adapost (stabulatie), caprele vor fi hranite pe baza unor norme si ratii in functie de productia care se doreste obtinuta sau de starea lor fiziologica. Astfel, nivelul de consum atinge 3-3,5% substanta uscata din greutatea sa vie, ajungand la cel maxim intre 6 si 10 saptamani de lactatie si la cel minim la sfarsitul gestatiei.
Alimentatia caprinelor in stabulatie
Furajarea dirijata se aplica in special in perioada de stabulatie (stabulatia inseamna intretinerea „pe loc“, in adapost si padoc), care dureaza in jur de 150 de zile, in functie de durata sezonului de iarna.
In acest timp, caprinele vor fi hranite in mod traditional cu diverse tipuri de fan, la care puteti adauga concentrate (in cantitati de 200-300 g/zi) numai in prima luna de lactatie.
Daca vor fi hranite doar cu fan (tinand cont ca este mai concentrat in substanta uscata decat masa verde), consumul pe zi ar fi urmatorul: capre adulte 6-7 kg fan, tineret 2-3 kg, iezi cca 1 kg. Maximum 20-25% din cantitatea de fan se poate inlocui cu coceni de porumb (tulpina) cu frunze multe, nu doar tija. Aceasta cantitate scade considerabil daca veti putea scoate caprele la pasune si iarna,
Fanul trebuie sa fie de buna calitate, bine uscat, nu mucegait, ud sau inghetat, deoarece poate provoca imbolnaviri sau avorturi.
Important! Puneti-le un drob de sare „la indemana“. Sunt disponibile in comert blocuri din sare si alte minerale necesare organismului, care nu trebuie sa lipseasca din grajd.
Atentie, pe timp de noapte se hranesc caprele la discretie cu fibroase (fan, coceni). Se umplu seara jgheaburile pana sus. Astfel, se pot administra dimineata si concentratele. Acestea nu se dau niciodata pe „stomacul gol“. Daca nu au avut fibroase peste noapte, se administreaza dimineata fanul si/sau cocenii si se dau concentratele dupa-amiaza. Toate acestea sunt necesare pentru a evita acidoza ruminala si indigestiile.
Alimentatia in perioada de pasunat
Caprele pot sa pasca cca 10-12 ore pe zi in tot timpul anului, pana la caderea zapezii. Se recomanda sa fie duse la pasuni naturale dimineata devreme. In orele de pasunat, o capra adulta poate ingera cca 8-10 kg/zi, tineretul peste 6 luni consuma 4-5 kg si iezii 2-3 kg/zi. Caprele adora sa se catere pe arbusti si sa mestece molcom frunze bogate in glucide, cu gust dulceag si efect energizant. In cazul exploatarilor intensive, caprele pot fi duse la pascut pe pajisti cultivate special pentru hrana lor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>