Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: Boala limbii albastre a omorat pana in prezent 21 de animale

ansvsa-boala-limbii-albastre-a-omorat-pana-in-prezent-21-de-animale

Cel mai recent bilant anuntat de catre autoritatea sanitar veterinara mai consemneaza 198 de animale contaminate , in sase judete.


Conform unui raport facut public recent de catre ANSVSA, la 1 septembrie procentajul animalelor din Romania afectate de Boala limbii albastre era de 0,012 la suta , respectiv 198, dintr-un total de 1,613 milioane de animale ce s-ar putea imbolnavi in cele sase judete in care exista focare, in timp ce numarul animalelor moarte a ajuns la 21.
 
Focarele au fost identificate in 44 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea si Prahova, iar efectivele de animale receptive la boala din aceste zone se ridica la 1.613.384.
 
Judetele cele mai afectate sunt Buzau, cu 82 de animale din 18 comune si cinci mortalitati, Prahova, cu 60 de animale din 11 comune si 13 mortalitati, si Gorj, cu  30 de animale din noua comune si un animal mort.
 
Reamintim ca primul caz de Boala limbii albastre a fost confirmat pe 22 august in judetul Buzau, dupa care boala s-a extins cu repeziciune, principalul vector de raspandire fiind o insecta hematofaga.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
ANSVSA mai precizeaza ca aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
 
Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate. In plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.
 
Nefiind contagioasa si neexistand pericolul transmiterii la om, Boala limbii albastre are implicatii negative in special pe plan economic. Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand despagubirile acordate pentru animalele ucise, cheltuieli legate de activitatile de eradicare a bolii, personal, materiale, echipamente , cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.
 
Aceste efecte negative deja incep sa se faca simtite, la 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania anuntand ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor a raportat ca aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016