Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA ia masuri de prevenire impotriva pestei porcine africane

ansvsa-ia-masuri-de-prevenire-impotriva-pestei-porcine-africane

Pesta porcina africana este o viroza majora, specifica suinelor domestice si salbatice, caracterizata prin difuzibilitate foarte mare in specia susceptibila, morbiditate si mortalitate extreme, soldandu-se cu pierderi economice foarte ridicate in exploatatiile unde evolueaza. Boala nu afecteaza omul.


Boala nu a evoluat niciodata in ţara noastra, dar o analiza de risc intocmita la nivelul ANSVSA, la sfarşitul anului 2013, a concluzionat ca este necesara implementarea unor masuri profilactice eficiente care sa impiedice patrunderea acestei boli pe teritoriul Romaniei. Aceasta, avand in vedere gravitatea evoluţiei şi dificultaţile de eradicare, pierderile economice pe care le determina in efectivele de suine sunt foarte importante, iar statutul de „liber de boala” necesar comercializarii pe piaţa externa pentru porcii vii, carnea de porc, produsele şi subprodusele provenite de la suine este anevoios de recapatat.
 
In ultimii şapte ani, boala a evoluat in partea estica a continentului (in Rusia, Ucraina, Belarus). Ultimul focar notificat Organizaţiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) a fost in data de 28.10.2015, de catre Ucraina, in zone aflate intre 150-200 km de Romania – Odessa si Mikolayv.
Romania a luat, in cursul ultimilor doi ani, masuri foarte importante pentru profilaxia introducerii virusului in teritoriul national. In ceea ce priveşte riscul de ţara pentru patrunderea pestei porcine africane şi pe teritoriul Romaniei, au fost elaborate doua analize de risc, una la nivelul ANSVSA, şi alta la nivelul Institutul de Diagnostic şi Sanatate Animala.

In baza acestor analize de risc, au fost discutate in cadrul Consiliului Ştiinţific şi al Consiliului Consultativ ale ANSVSA masurile pe care le-a implementat autoritatea competenta in teritoriu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

A fost reactualizat planul de contingenţa pentru pesta porcina africana, a fost elaborat un manual operaţional pentru pesta porcina africana la porcii domestici şi a fost elaborat un manual operaţional pentru pesta porcina africana şi pesta porcina clasica la porcii mistreţi.  Au fost elaborate materiale informative care au fost transmise in teritoriu pentru informarea fermierilor, a vanatorilor, a calatorilor etc.

Pentru a preintampina introducerea bolii in teritoriu, Romania a intreprins o serie de masuri legate de avertizarea medicilor veterinari de libera practica, a fermierilor şi vanatorilor privind recunoaşterea semnelor clinice şi necesitatea notificarii imediate a semnelor de boala suspecte, de pregatirea administraţiei cu responsabilitaţi in controlul bolilor majore, cu privire la modalitaţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore, de pregatirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţarile terţe privind controlul bagajelor calatorilor şi dezinfecţia care trebuie aplicata mijloacelor de transport.

Au fost efectuate controale ale Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene (DSVSA) şi instruiri ale medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de libera practica concesionari, responsabililor fondurilor de vanatoare referitoare la semnele bolii, modalitatea de recunoaştere, modul in care a fost informata populaţia etc.,  in opt judeţe de la graniţa cu ţarile terţe: Satu-Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.

Pentru instruirea administraţiei judeţene cu rol in controlul bolilor, ANSVSA, in colaborare cu structurile subordonate judeţene a organizat, in perioada 2013-2014, doua exerciţii naţionale de simulare, dupa cum urmeaza:

1. Un exerciţiu naţional de simulare pentru pesta porcina africana la porcii domestici, la Bistriţa, judeţul Bistriţa Nasaud, in perioada 07-10 octombrie 2013. La acest exerciţiu au participat reprezentanţi ai Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Grupului Naţional de Experţi pentru Pesta Porcina Africana (GNE – PPA), ai Institutului de Diagnostic şi Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  judeţene şi a Municipiului Bucureşti (DSVSA), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa (IGSU) şi a cinci Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţa (ISU) judeţene (BN, CJ, SV, MM, MŞ), ai Prefecturii judeţului Bistriţa-Nasaud şi ai Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Nasaud, ai Asociaţia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) şi ai Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVR). De asemenea, la exerciţiu au participat observatori straini din state membre UE (Danemarca, Italia, Germania şi Croaţia) şi din state terţe (Republica Moldova).

2. Un exerciţiu naţional de simulare pentru pesta porcina clasica şi pesta porcina africana in mediul silvatic, la Iaşi, in perioada 17-18 septembrie 2014, organizat de ANSVSA, in colaborare cu DSVSA Iaşi. La acest exerciţiu, au participat reprezentanţi ai Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Institutului de Diagnostic şi Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  judeţene şi a Municipiului Bucureşti (DSVSA), ai Ministerului Apararii Naţionale, ai Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi şi ai Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Iaşi, ai Romsilva şi ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava (ITRSV). De asemenea, la exerciţiu au participat observatori straini din Republica Moldova. Exerciţiul s-a caracterizat printr-un mare grad de interactivitate, fiind particular prin faptul ca participanţii la exerciţiu au fost implicaţi activ pe tor parcursul exercitiului.

Pentru supravegherea animalelor salbatice din Delta Dunarii, ANSVSA a iniţiat un protocol cu Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice, cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunarii şi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera, pentru colaborarea in domeniul semnalarii cazurilor de animale bolnave din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunarii, protocol care urmeaza a fi semnat.
 
In domeniul supravegherii punctelor de trecere la frontiera, au fost identificate, la nivel DSVSA judeţene din zonele de frontiera, soluţii pentru dezinfectarea camioanelor care au transportat animale in spaţiul extracomunitar sau care tranziteaza sau re-intra in tara. DSVSA din zonele de frontiera au fost verificate daca deţin spaţii adecvate pentru pastrarea alimentelor de origine animala confiscate de la calatori.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016