Publicat in: Zootehnie
ANSVSA ia masuri de prevenire impotriva pestei porcine africane
Pesta porcina africana este o viroza majora, specifica suinelor domestice si salbatice, caracterizata prin difuzibilitate foarte mare in specia susceptibila, morbiditate si mortalitate extreme, soldandu-se cu pierderi economice foarte ridicate in exploatatiile unde evolueaza. Boala nu afecteaza omul.
Boala nu a evoluat niciodata in ţara noastra, dar o analiza de risc intocmita la nivelul ANSVSA, la sfarşitul anului 2013, a concluzionat ca este necesara implementarea unor masuri profilactice eficiente care sa impiedice patrunderea acestei boli pe teritoriul Romaniei. Aceasta, avand in vedere gravitatea evoluţiei şi dificultaţile de eradicare, pierderile economice pe care le determina in efectivele de suine sunt foarte importante, iar statutul de „liber de boala” necesar comercializarii pe piaţa externa pentru porcii vii, carnea de porc, produsele şi subprodusele provenite de la suine este anevoios de recapatat.
 
In ultimii şapte ani, boala a evoluat in partea estica a continentului (in Rusia, Ucraina, Belarus). Ultimul focar notificat Organizaţiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) a fost in data de 28.10.2015, de catre Ucraina, in zone aflate intre 150-200 km de Romania – Odessa si Mikolayv.
Romania a luat, in cursul ultimilor doi ani, masuri foarte importante pentru profilaxia introducerii virusului in teritoriul national. In ceea ce priveşte riscul de ţara pentru patrunderea pestei porcine africane şi pe teritoriul Romaniei, au fost elaborate doua analize de risc, una la nivelul ANSVSA, şi alta la nivelul Institutul de Diagnostic şi Sanatate Animala.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


In baza acestor analize de risc, au fost discutate in cadrul Consiliului Ştiinţific şi al Consiliului Consultativ ale ANSVSA masurile pe care le-a implementat autoritatea competenta in teritoriu.
A fost reactualizat planul de contingenţa pentru pesta porcina africana, a fost elaborat un manual operaţional pentru pesta porcina africana la porcii domestici şi a fost elaborat un manual operaţional pentru pesta porcina africana şi pesta porcina clasica la porcii mistreţi.  Au fost elaborate materiale informative care au fost transmise in teritoriu pentru informarea fermierilor, a vanatorilor, a calatorilor etc.

Pentru a preintampina introducerea bolii in teritoriu, Romania a intreprins o serie de masuri legate de avertizarea medicilor veterinari de libera practica, a fermierilor şi vanatorilor privind recunoaşterea semnelor clinice şi necesitatea notificarii imediate a semnelor de boala suspecte, de pregatirea administraţiei cu responsabilitaţi in controlul bolilor majore, cu privire la modalitaţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore, de pregatirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţarile terţe privind controlul bagajelor calatorilor şi dezinfecţia care trebuie aplicata mijloacelor de transport.

Au fost efectuate controale ale Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene (DSVSA) şi instruiri ale medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de libera practica concesionari, responsabililor fondurilor de vanatoare referitoare la semnele bolii, modalitatea de recunoaştere, modul in care a fost informata populaţia etc.,  in opt judeţe de la graniţa cu ţarile terţe: Satu-Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.

Pentru instruirea administraţiei judeţene cu rol in controlul bolilor, ANSVSA, in colaborare cu structurile subordonate judeţene a organizat, in perioada 2013-2014, doua exerciţii naţionale de simulare, dupa cum urmeaza:

1. Un exerciţiu naţional de simulare pentru pesta porcina africana la porcii domestici, la Bistriţa, judeţul Bistriţa Nasaud, in perioada 07-10 octombrie 2013. La acest exerciţiu au participat reprezentanţi ai Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Grupului Naţional de Experţi pentru Pesta Porcina Africana (GNE – PPA), ai Institutului de Diagnostic şi Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  judeţene şi a Municipiului Bucureşti (DSVSA), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa (IGSU) şi a cinci Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţa (ISU) judeţene (BN, CJ, SV, MM, MŞ), ai Prefecturii judeţului Bistriţa-Nasaud şi ai Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Nasaud, ai Asociaţia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) şi ai Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVR). De asemenea, la exerciţiu au participat observatori straini din state membre UE (Danemarca, Italia, Germania şi Croaţia) şi din state terţe (Republica Moldova).

2. Un exerciţiu naţional de simulare pentru pesta porcina clasica şi pesta porcina africana in mediul silvatic, la Iaşi, in perioada 17-18 septembrie 2014, organizat de ANSVSA, in colaborare cu DSVSA Iaşi. La acest exerciţiu, au participat reprezentanţi ai Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Institutului de Diagnostic şi Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  judeţene şi a Municipiului Bucureşti (DSVSA), ai Ministerului Apararii Naţionale, ai Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi şi ai Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Iaşi, ai Romsilva şi ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava (ITRSV). De asemenea, la exerciţiu au participat observatori straini din Republica Moldova. Exerciţiul s-a caracterizat printr-un mare grad de interactivitate, fiind particular prin faptul ca participanţii la exerciţiu au fost implicaţi activ pe tor parcursul exercitiului.

Pentru supravegherea animalelor salbatice din Delta Dunarii, ANSVSA a iniţiat un protocol cu Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice, cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunarii şi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera, pentru colaborarea in domeniul semnalarii cazurilor de animale bolnave din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunarii, protocol care urmeaza a fi semnat.
 
In domeniul supravegherii punctelor de trecere la frontiera, au fost identificate, la nivel DSVSA judeţene din zonele de frontiera, soluţii pentru dezinfectarea camioanelor care au transportat animale in spaţiul extracomunitar sau care tranziteaza sau re-intra in tara. DSVSA din zonele de frontiera au fost verificate daca deţin spaţii adecvate pentru pastrarea alimentelor de origine animala confiscate de la calatori.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
Focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea...
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
"Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton