Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA: Recomandari pentru protejarea animalelor de efectele caniculei
In aceasta perioada, in care temperaturile depasesc cu mult confortul termic, medicii veterinari recomanda o serie de masuri speciale ce trebuie luate de crescatorii de animale dar si de catre cei care activeaza in domeniul alimentatiei publice
- Sa asigure adaposturi corespunzatoare pentru animale si pasari care sa ofere protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive, precum si respectarea densitatii, ventilatiei, temperaturii si a zooigienei la parametrii optimi;
- Sa asigurare normele de biosecuritate in special in exploatatiile cu porcine si pasari, precum si limitarea circulatiei animalelor si a oamenilor, in si din ferme;
- Sa asigure cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ si calitativ (in functie de specie, categorie si stare fiziologica);
Cantitatea de apa recomandata este pentru:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
- bovine 38 - 52 litri
- cabaline 20 - 40 litri
- porci 4 - 11 litri
- ovine 6 litri
- pasari-curte 0,5 litri
- Sa verifice permanent buna functionare a echipamentelor de adapare, de furajare si a sistemelor de ventilatie;
- Sa asigure echipamente de rezerva, in principal a sistemelelor de ventilatie si generatoarelor de energie electrica;
- Sa nu foloseasca animalele pentru tractiune sau alte activitati exploatate in intervalul de timp 12.00 - 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25ºC;
- In pasuni sa se evite pasunatul intre orele 10.00 – 18.00, cand temperaturile sunt toride si sa amenajeze umbrare si sursa de apa la nivelul necesarului, pentru a reduce riscul de deshidratare;
- Sa se asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale;
- Animalele de companie (cainii, pisicile, iepurii, etc.) care sunt tinute afara, sa aiba asigurata o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare;
- Limitarea circulatiei animalelor in special in cursul zilei, cand temperaturiile sunt ridicate. Miscarea animalelor se v-a efectua numai cu aprobarea serviciilor veterinare locale sau de la nivelul D.S.V.S.A. Sibiu, dupa caz;
- Transportul animalelor se va efectua numai cu mijloace de transport dotate corespunzator care sa asigure densitatea si confortul necesar in functie de specia si categoria de animale, precum si distanta la care se efectuiaza transportul;
- Reducerea densitatii animalelor in mijlocul de transport cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica;
- Transportul sa se efectueze numai in situatii in care acest lucru se impune folosind perioada mai racoroasa din zi;
- In cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati;
- Pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul sa fie functionale pentru a mentine temperatura de confort termic;
- In cazul comercializarii animalelor in targuri, administratorii acestora trebuie sa asigure padocuri suficient de spatioase pentru a garanta libertatea de miscare necesara animalelor cazate si sa fie prevazute cu zone de adapostire umbrite. sa asigure accesul permanent la sursele de apa potabila pentru a reduce riscul de deshidratare;
- Sa participe activ la efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii stabilite de medicii veterinari, pentru aceasta perioada, sau actiuni de necesitate, (actiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinari imunoprofilactice, tratamente antiparazitare, examinarea apei potabile, dezinfectii, dezinsectii, etc.);
- Sa colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea starii de sanatate a animalelor si pentru interventii operative in situatii deosebite;
- Sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva orice modificare a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale;
- Asigurarea, la nivelul unitatiilor veterinare si la ferme comerciale a stocurilor de medicamente, dezinfectante si produse biologice pentru situatii de urgenta;
- Sa se asigure de catre consiliile locale si fermieri colectarea, gestionarea si neutralizarea deseurilor animaliere;
- Informarea crescatorilor de animale de catre administratiile locale despre fenomenele prognozate.
In domeniul snatatii publice sunt obligatorii urmatoarele masuri:
- Asigurarea documentelor care sa ateste transabilitatea produselor alimentare, asigurarea spatiilor frigorifice si respectarea temperaturilor optime in spatiile de prelucrare, depozitare, in mijloace de transport si in spatii de expunere;
- Verificarea marcii de sanatate, etichetarea, valabilitatea produselor si modul de pastrare a lor;
- Reespectarea normelor de igiena, prin efectuarea actiunilor de, dezinfectie,a spatiilor tehnologice, a utilajelor si ustensilelor folosite;
- Evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala sau vegetala in locuri si spatii care nu asigura temperaturile adecvate, precum si valorificarea unor produse alimentare perisabile in perioada zilei cand temperatura atmosferica este in exces;
- Este interzisa sacrificrea animalelor in alte locuri decat abatoarele autorizate, cat si al celor neinsotite de documente sanitare veterinare;
- Se interzice comercializrea si punerea in consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate, iar certificarea calitatii si salubritatii alimentelor sa se asigure numai prin buletine emise in urma examenelor de laborator;
- Administratorii pietelor agroalimentare, sau organizatorii de targuri, sau manifestari traditionale, sa asigure producatoriilor agricoli spatii corespunzatoare si functionarea agregatelor pentru realizarea permanenta a temperaturii optime in spatiile de expunere si comercializare;
- Transportul produselor alimentare cu mijloace dotate corespunzator in functie de sotimentul de aliment si distanta la care se transporta;
- Afluirea de probe recoltate din materii prime si produse finite alimentare, la laboratorul de diagnostic acreditate comform programului de autocontrol sau ori de cate ori este cazul;
- Confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala si non animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii, sau cu termenul de valabilitate expirat;
- Se recomanda populatiei sa se aprovizioneze numai din unitati autorizate sanitar veterinar, sa evite comertul stradal;
- Sa respecte normele de pastrare, preparare si data valabilitatii a alimentelor cu care se aprovizioneaza;
- Sa informeze serviciile sanitare veterinare cu situatiile deosebite pentru interventii de urgenta specifice.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora