Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Zootehnie

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a transmis conditiile de comercializare si utilizare pentru produsele medicale veterinare, furaje complementare si furaje destinate unor scopuri nutritionale speciale.
In ceea ce priveste comercializarea de produse medicale veterinare in Romania, acestea trebuie sa fie in conformitate cu legea.
"In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE", se arata in comunicatul ANSVSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Toate produsele medicale veterinare autorizate pentru comercializarea si utilizarea in Romania sunt inscrise in Nomenclatorul produselor medicale veterinare, de pe site Institutului National de Referinta in acest sector, respectiv Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de uz Veterinar.
Prin procedura centralizata pentru comercializare, produsele medicale veterinare autorizate in toate statele membre ale Uniunii Europene sunt publicate pe site-ul Agentiei Europene a Medicamentelor.
Produsele medicale veterinare trebuie utilizate conform indicatiilor de pe prospect si eticheta. Modul de eliberare a produselor medicale veterinare este prevazut in specificatiile aprobate.
"Dupa achizitionarea produselor medicinale veterinare prescrise de catre un medic veterinar cu drept de libera practica, proprietarii sau detinatorii de animale pot administra animalelor doar capsule, comprimate si ovule sau le pot efectua inhalatii, instilatii sau aplicatii locale, in situatia in care nu este necesara administrarea acestor produse exclusiv de catre medicul veterinar", precizeaza reprezentantii ANSVSA.
De asemenea, reprezentantii mentioneaza ca in situatia achizitionarii altor produse medicale veterinare decat cele prescrise de medicul veterinar cu drept de libera practica, proprietarii sau detinatorii de animale sunt obligati sa se adreseze personalului de specialitate, in vederea administrarii acestor produse la animalele bolnave.
"In prezent, in legislatia UE din domeniul nutritiei animale nu se utilizeaza sintagma «supliment nutritiv de uz veterinar», iar produsele astfel denumite pot fi incadrate, dupa caz, in categoria furajelor complementare sau furajelor destinate unor scopuri nutritionale speciale (furaje dietetice).
Furajele complementare sau furajele destinate unor scopuri nutritionale speciale pot fi introduse si comercializate pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv in Romania) doar daca aditivii furajeri continuti sunt autorizati in conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 1831/2003 al Parlamentului European si al Consiliului privind aditivii din hrana animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare si se regasesc in Registrul Comunitar al Aditivilor Furajeri", se arata in comunicatul ANSVSA.
In ceea ce priveste aditivii furajeri autorizati, acestia sunt inclusi in Registrul comunitar al aditivilor furajeri, realizat si actualizat de catre Comisia Europeana.
Furajele complementare si furajele destinate unor scopuri nutritionale speciale se administreaza pe cale orala la animale. De asemenea, acestea nu au indicatii privind prevenirea, tratarea sau vindecare unei boli, excepatand coccidiostaticele si histomonostaticele autorizate in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.
"Introducerea pe piata a furajelor complementare/furajelor destinate unor scopuri nutritionale speciale se face cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a cerintelor privind igiena hranei pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele referitoare la introducerea pe piata si la utilizarea furajelor pentru animalele de la care se obtin si cele de la care nu se obtin produse alimentare in cadrul Comunitatii, inclusiv cerintele privind etichetarea, ambalarea si prezentarea acestora sunt stabilite de catre Regulamentul (CE) nr. 767/2009 privind introducerea pe piata si utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European si al Consiliului si de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE si 96/25/CE ale Consiliului si a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei, cu modificarile si completarile ulterioare", conform comunicatului ANSVSA.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News