Publicat in: Zootehnie
Boala limbii albastre, confirmata in alte doua judete
Noi cazuri au fost confirmate ieri in Prahova si Vrancea, in localitati aflate la limita cu judetul Buzau iar ANSVSA continua sa fie in alerta.
Din pacate cele cateva animale descoperite initial in judetul Buzau ca suferind de Boala limbii albastre, nu s-au dovedi a fi doar cazuri izolete, epidemia raspandinsu-se in tr-un ritm alert, cuprinzand in primele zile mai multe comune din judet, iar in cursul zilei de ieri depasind granitele judetului Buzau si extinzandu-se in judetele invecinate Prahova si Vrancea.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii DSVSA Prahova, boala a fost deja confirmata in doua localitati aflate la limita cu judetul Buzau, analizele facute in Laboratorul naţional de referinta de la Institutul de diagnostic si sanatate animala confirmand existenţa bolii limbii albastre la patru animale de la o stana din localitatea Carbunesti si la doua ovine intr-o gospodarie din localitatea Aricestii Zeletin. Pe langa aceste doua focare confirmate deja, in judeţul Prahova, exista suspiciuni privind existenta bolii si in alte sapte localitati, respectiv Bertea, Alunis, Posesti, Slanic, Varbilau, Starchiojd si Batrani.

De la animalele suspecte de aceasta boala din cele sapte localitati  au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiza la Laboratorul national de referinta, autoritaţile din Prahova asteptand rezultatele.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 Totodata, si autoritatile sanitar veterinare din Vrancea au anuntat ca a fost confirmata existenta virusului care provoaca boala, la o stana de pe raza localitatii Naruja, aflata, de asemenea, la limita cu judetul Buzau.

Prefectura Buzau a dispus deja restrictii de circulatie a bovinelor si ovinelor din localitatile in care boala a fost confirmata prin buletine de analiza si interzicerea targurilor de animale. In judet, la acest moment, boala a fost confirmata in mai multe localitati, printre care Beceni, Bisoca, Sarulesti, Vintila Voda, Siriu, Valea Salciei si Buda, prefectul Maria Buleandra, precizand ca situatia se modifica de la o ora la alta, fiind afectate nu doar bovine, ci si ovine.

Izbucnirea acestei epidemii a fost clasificata situatie de urgenta speciala, ANSVSA notificand, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeana si pe cele membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala, despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei.
 
Cu toate ca nu afecteaza omul si nici nu se transmite de la animal la animal, Boala limbii albastre produce insemnate pierderi economice datorate costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand despagubirea pentru animalele ucise, personal, materiale, echipamente, cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.

Totodata, este foarte posibil ca exporturile romanesti de carne catre tarile UE sa fie blocate pentru urmatoarea perioada, ceea ce va provoca, de asemenea insemnate pierderi pentru producatori.

Boala este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contactul direct intre animale. Afecteaza animalele rumegatoare si are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la suta la suta din efectiv.

Romania nu este singura tara in care a fost semnalata aparitia acestei boli mai putin cunoscute, cazuri similare fiind semnalate in partea de sud a continentului, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
Focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton