Crescatorie de rate. Transferul tineretului de reproductie in adapostul de adulti
Publicat la data de 26 Sep. 2024 in:
Zootehnie Perioada intre depopulare si popularea urmatoare a adapostului este de 4 saptamani. Popularea se face la varsta de 18 – 20 saptamani, maturitatea sexuala atingandu-se la 22 saptamani. Pentru aceasta tineretul este supus la tratament antistres cu un premix special sau un amestec de vitamine si un antibiotic administrat in apa de baut si eventual post de hrana 24 de ore.
Dupa asigurarea nutretului si apei necesare, se transfera mai intai femelele. Cu aceasta ocazie li se apreciaza starea de sanatate si exteriorul, indepartandu-se pasarile bolnave, cu defecte de exterior si dezvoltare corporala necorespunzatoare.
La transfer se evita manipularile brutale sau apucarea pasarilor de picioare, ale caror articulatii sunt mult mai sensibile decat la gaini.
Densitatea recomandata este de 3-4 rate/m2 (conform normelor de densitate al materialului biologic respectiv), iar marimea loturilor de 200 - 240 pasari. Raportul de sexe necesar este de 1/5.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Asternutul se adauga zilnic, in strat subtire si in cantitate de 30 - 50 g/cap (6 - 10 kg/lot de 200 de capete).
In cazul cresterii pe asternut se organizeaza de-a lungul adapostului boxe din plase de sarma si o zona de adapare, unde adapatorile se dispun pe gratar. De-a lungul acesteia, pe 2/3 din lungimea boxei, se pun „gardulete”, pentru limitarea umezirii prea rapide a asternutului.
Programul de lumina
Programul de lumina este foarte important pentru dezvoltarea sexuala si productia de oua a ratelor, ca si a celorlalte pasari. Programul de lumina se aplica diferentiat in functie de precocitatea liniei sau hibridului si recomandarile firmei furnizoare. Declansarea acestuia se face la varsta de 18-20 saptamani.
De la 10 ore sau lumina naturala (la 18 saptamani) durata creste treptat cu aproximativ 1 h/saptamana, astfel incat sa ajunga la 16-18 h/zi la intrarea in ouat (22-27 saptamani).
Programul de lumina zilnic se desfasoara intre orele 4-22 (in cazul unei durate de 18 ore/zi). Intensitatea de iluminare este de 4,5-5 W/m2 (becurile la 1,8 - 2 m inaltime maxima de la pardoseala).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>