Publicat in: Zootehnie
Crescatorii de animale din federatia Pro Agro, in conflict deschis cu conducerea ANSVSA
Marul discordiei il constituie vaccinarea impotriva bolii limbii albastre, aspect in privinta caruia cele doua parti nu par sa cada de acord, seful Ansvsa sustinand ca vaccinarea e singura solutie pentru a rezolva situatia, iar crescatorii de animale respingand aceasta varianta.
Declaratiile facute in urma cu cateva zile de Dumitru Baiculescu, noul presedinte al ANSVSA, cu privire la vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, a starnit vii proteste in randul crescatorilor de animale, in special al celor care fac parte din federatia  Pro Agro.
 
Baiculescu a precizat intr-un interviu ca singura posibilitate de rezolvare a situaţiei actuale privind Bluetongue este vaccinarea, lucru recomandat inclusiv de specialiştii Comisiei Europene, adaugand ca ca Romania va beneficia de peste 10 milioane de euro din partea UE, pentru a intreprinde acţiunile necesare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

La scurt timp dupa ce acesasta declaratie a aparut in presa, federatia Pro Agro a reactionat prompt, transmitand catre redactii un comunicat in care isi exprima pozitia fata de aceste declaratii, document din care reiese ca fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea.
In cele ce urmeaza redam integral textul comunicatului remis de federatia Pro Agro:
 
„Federatia PRO AGRO prin asociatiile afiliate de crescatori si comerciansi de bovine si ovine din Romania si-a sustinut pozitia contrara vaccinarii pentru febra catarala ovina pana in luna noiembrie a anului trecut cand a fost agreata, de comun acord, (fermieri, conducerea ANSVSA, colegiul si patronatul medicilor veterinari, asociatia medicilor veterinari, conducerea IDSA si ICPMV, ROMVAC, FARMAVET, alti participanti) vaccinarea voluntara.
 
Mentionam ca demersurile actuale facute de A.N.S.V.S.A. fara acordul crescatorilor de rumegatoare si in special al rumegatoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulatiei libere (PAC) a marfurilor.

Directorul General al A.N.S.V.S.A., Dr. Cristian Duicu, a manifestat o pozitie reconcilianta in problema febrei catarale ovine, afirmand in cadrul unei reuniuni ca au fost invitaţi experti ai C.E. pentru a evalua necesitatea vaccinarii, asigurand asociatiile de fermieri ca va invita si reprezentantii acestora la discutii.

Inainte de apariţia declaratiei in presa a actualului presedinte A.N.S.V.S.A., saptamana trecuta, federatia PRO AGRO a solicitat printr-o adresa oficiala Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinarii şi a solutiilor propuse cu ocazia incetarii perioadei “liber de germeni bluetongue” (aprilie 2015) pentru a nu ingradi si in anul 2015 comertul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu.

Nu s-a primit raspuns la adresa iar conducerea ANSVSA face declaratii in presa fara a cunoaste punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemultumirilor acestora.

In urma cu cateva minute s-a purtat o discuţie cu AMAN, principala tinta a fermierilor romani in comertul cu rumegatoare, pentru a cunoaste pozitia Iordaniei privind vaccinarea contra bluetongue.

S-a precizat ca Iordania asteapta punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activitatilor comerciale si a solicitat in acest sens, testarea fiecarei ovine/bovine (TESTUL COSTA aprox. 50 euro-cap animal), ca o conditie comerciala - cu un test care sa demonstreze vaccinarea – in eventualitatea in care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine in Romania. 

In timp ce un test care sa demonstreze ca animalul este sanatos costa 3 euro... Mai pe intelesul tuturor, pentru a exporta o ovina/bovina in Iordania, bugetul Romaniei va plati vaccinul si manopera de vaccinare, suma va fi apoi (poate, conform declaratiilor ANSVSA) suportata de Comisia Europeana in procent posibil de 50% iar fermierul va plati aprox. 50 euro pentru a demonstra ca a vaccinat animalul – pretul unui miel la export variind intre 45 si 60 de euro!

Si toate acestea in contextul in care nu vaccinam antirabic cainii de la tara pentru ca nu sunt microcipati (!!! risc de „turbare” pentru oamenii muscati, boala mortala!!!), nu facem comerţ cu porci vii catre alte state membre pentru ca sistemul veterinar are lacune in asigurarea trasabilitatii miscarilor de porcine din gospodariile populatiei, nu am inchis la OIE cazul de encefalopatie spongiforma bovina din mai 2014 – si nu in ultimul rand, o parte a conducerii centrale veterinare sustine politica de bugetare a vaccinarii pentru o boala care se transmite doar prin intepatura tantarilor, nu difuzeaza nici macar accidental la om si nu afecteaza consumatorul final prin modificari de calitate a carnii”, se arata in documentul PRO AGRO.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa
Focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea...
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
"Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016